Kan en børnesoldat træffe voksne beslutninger?

Dokumentarfilmen ’Theatre of Violence’ er smuk og vigtig, men gaber over så kæmpestore spørgsmål om skyld, kolonialisme og fredsforsoning i Afrika, at man næsten kommer til at savne en god gammeldags speakerstemme
Theater of Violence er en meget smuk film om den brutale konflikt i Uganda.

Theater of Violence er en meget smuk film om den brutale konflikt i Uganda.

CPH DOX

Kultur
16. marts 2023

I et stille øjeblik i dokumentarfilmen Theatre of Violence sidder to kvinder, mor og datter, og taler om en mand, mens den yngre fletter den ældres hår. En intim scene fra et helt almindeligt kvindeliv i en landsby i Uganda. Og så alligevel slet ikke.

For manden, de taler om, er Joseph Kony, den ene kvindes mand, den andens far og leder af guerillabevægelsen Lord’s Resistance Army (LRA), der er ansvarlig for lemlæstelser, seksualforbrydelser, kidnapninger, op imod 100.000 menneskers død og millioner af fordrevne i den to årtier lange krig mod den ugandiske regering.

»Jeg tror, min far har gjort godt i verden,« siger datteren.

Da hun ikke får den ønskede respons fra moren, nedsætter hun ambitionsniveauet i håbet om at få bare lidt bekræftelse på sin fars positive aftryk på verden:

»Men han gjorde da dig godt, ik?«

»Nej,« svarer den ældre.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her