Filmkritik
Læsetid: 9 min.

Malou Reymanns ’Ustyrlig’ sætter sig i brystet som et indestængt brøl

Det er blikkene, der fortæller ufrihedens historie i Malou Reymanns film om kvindehjemmet på Sprogø. De fortvivlede, vrede og resignerede øjne stirrer helt ind i vores tid
De anbragte unge kvinder på Sprogø kan i Malou Reymanns ’Ustyrlig’ kun se til, når der sker ting, der er åbenlyst uretfærdige.

De anbragte unge kvinder på Sprogø kan i Malou Reymanns ’Ustyrlig’ kun se til, når der sker ting, der er åbenlyst uretfærdige.

Sverre Sørdal

Kultur
10. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Emilie Koppel er vidunderlig i sin teenagetrodsighed, da hun i rollen som 17-årige Maren sidder over for overlæge Wildenskov, og han beder hende sige ugedagene i rigtig rækkefølge og tælle ned fra 20. Alt i hendes kropssprog siger: »Tror han, at jeg er idiot?« Og ja, det tror han, men nok ikke helt på den måde, hun forestiller sig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Lykke Jacobsen

Sprogø, Livø, Vipeholm, LSD på Frederiksberg Hospital, tvangssteriliseringer af romaer i Sverige, tvangsdeportering af grønlandske børn til Danmark,... De skandinaviske velfærdsstater har nogle uhyggelige skeletter i skabet. Jeg kan anbefale også at se den svenske film "Sockerexperimentet".

Espen Bøgh, Eva Schwanenflügel og Thomas Stage anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Anita Brask Rasmussen

Tusind tak for din fine anmeldelse, for jeg tror nemlig ikke, jeg tør se filmen.

Det er helt rigtigt set, når du trækker en tråd til "nødvendighedens politik" som havende en iboende ondskab.

Eller med filosoffen Hannah Arendts ord:
"Ondskabens banalitet."
- For dem, der blot følger ordre..

Altid - "i den bedste hensigt" for individet og samfundet, med tjenende vogtere for samfunds ordenen.

Historien gav os "den gode læge" af Carl Madsen om strafferetspæeje , retssikkerhed og psykiatri(?), samfundsordenne over frihed.

Jeg husker filmen "Gøgereden" med Jack Nicholson i hovedrollen, - om dengang normbrydere var farlige samfundselementer der skulle tøjles på anstalter.

Eva Schwanenflügel

@ Espen Bøgh

Åh ja, og i "Gøgereden" endte det med, at hovedpersonen McMurphy, (Jack Nicholson), fik det hvide snit (lobotomi) for at gøre oprør..

"Mindst 4471 danskere fik i perioden fra 1939 til 1983 foretaget det hvide snit. Hjerneoperationen blev udført på psykisk syge, fordi datidens psykiatere mente, at indgrebet i bedste fald kunne hjælpe på deres sygdom."

https://samvirke.dk/artikler/hvad-er-det-hvide-snit

Knap 70 procent af de hvide snit blev foretaget på kvinder der var 'for meget', for udreagerende, og i det hele taget brød med kønsrollerne.

"Påfaldende var det især, at helt unge piger blev lobotomeret. Det skete ofte på trods af, at de kun havde været indlagt i 5-6 måneder og at der ofte ikke havde været forsøgt andre behandlingsmetoder, selv om det hvide snit var tænkt som allersidste udvej. Disse kvinder blev ofte kategoriseret som psykopater en lidelse, som dengang ikke blev set som en sygdom, men snarere som en karakterafvigelse.

»Det var unge kvinder, som var udadreagerende og satte sig op mod personalet på hospitalerne. De var aggressive, bandede og var seksuelt aktive. Deres afvigelser har virket mere i øjenfaldende end mændenes,« siger Jesper Vaczy Kragh, som betoner, at det kvindelige plejepersonale, der skulle tage sig af kvinderne på de psykiatriske hospitaler, kunne have svært ved at styre de udadreagerende unge kvinder."

https://www.information.dk/indland/2010/10/besvaerlige-kvinder-fik-hvide...

Også udviklingshæmmede børn helt ned til seks-års alderen fik det hvide snit.
Mange døde af den barbariske 'behandling'.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/udviklingshaemmede-boern-fik-det-hvide...

Ingen andre lande end Danmark har foretaget så mange lobotomier i forhold til indbyggertal, selv ikke USA..!

Mon ikke disse ofre også fortjener en kæmpemæssig undskyldning?

Oh ja, men så vil jeg da lige afrunde emnet med det socialøkonomiske aspektm som oftest overses eller helst udelades som overflødigt, hvilet det bestemt ikke er!

Jeg husker f.eks. for mange år siden er via tv om familier hvis økonomiske forhold og dele af deres sociale arv nok også spillede en rolle, kom i søgelyset for social frelse af deres børn, og som endte med de sociale myndigheder krævede de flyttede på internat, så de kunne være under opsigt 24/7, men henblik på en afgørelse om børnene var "bedst tjent med at blive bortadopteret." fordi familien ikke havvde de rigtige kompetencer til forældrerollen.

Samtidig kunneman følge andre forældre via medierne, hvis økonomi var helt anderledes solid, og havde råd til dyre sagfører, - og for hvem det at blive set på de rigtige in-steder i København havde stor betydning og tiltrækning for deres selvværdsfølelse i de rettekredse.

Her disse forældre altså til jævnligt i Indre bys in-steder - morgen- formiddags-cafeer men et russisk klingen navn, hvor de indtog deres brunch med deres fint klædte små poser af forskelligt køn, og oplevede fordrev deres opvækst, stedet for at være ud og lege med andre på legepladser eller en tur i Zoo.

Her fandt de sociale myndigheder ingen brister eller forældresvigt af nogen art, som de ville overvåge 24/7 eller krævede de flyttede ind på internat som familie.

Årsdagen var nok familiens økonomiske råderum til sagførere som nok ville gå i rette med de sociale myndigheder, om deres helt ublu og uforstandige krav til familien.

- Jo..., der hvor økonomien er stærk blander myndighederne sig sjældent, og familierne "udflydende" unge er derimod mønsterbrydere, - fremtiden borgere som samfundet skal se op til.