Bogkritik
Læsetid: 6 min.

Mohamed Mbougar Sarrs prisvindende roman er mere meta end fiktion

Den Goncourt-prisvindende roman ’Menneskets dybeste erindring’ tager et overbevisende livtag med kolonialismens litterære arv. Men den er også så optaget af franske partikulariteter, at det er svært at lade sig begejstre
Den Goncourt-prisvindende roman ’Menneskets dybeste erindring’ tager et overbevisende livtag med kolonialismens litterære arv. Men den er også så optaget af franske partikulariteter, at det er svært at lade sig begejstre

THOMAS SAMSON

Kultur
24. marts 2023

Det var en sensation, omend på en seriøst kedelig baggrund, da den senegalesisk fødte, parisisk bosiddende forfatter Mohamed Mbougar Sarr (født 1990), i 2021 vandt Frankrigs mest prestigefyldte litteraturpris, Goncourtprisen, for romanen Menneskets dybeste erindring. Prisen er på symbolske ti euro, men den medfører som regel skyhøje salgstal.

At Sarr var den første afrikanske forfatter født syd for Sahara, der fik prisen i dens 118 år lange historie er vildt nok, for så vidt at det kontinentale Frankrig immervæk har koloniseret et par lande og folkefærd i øst, syd og vest. Og siden, da imperialismen gik skævt, hævdet, at disse folk nu i det mindste var en del af la Francophonie, det globale fællesskab af ligesindede fransktalende. Underforstået: De koloniserede kunne da sagtens vinde Frankrigs fine priser.

Menneskets dybeste erindring har, Goncourtpris eller ej, en række ærinder, hvad angår litterær hæder, kolonialisme og racisme. Den spørger, om en genial bog får lov til at blive kaldt genial, hvis dens forfatter er sort.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her