Kunstkritik
Læsetid: 6 min.

Når den ene magtelite langer ud efter den anden magtelite, er det svært at se, hvem der er de ægte voksfigurer

Mads Brüggers Frihedsbrevet har kastet sig ud i et absurd reklamestunt for deres ytringsfrihedssøgende medie – en slags bizar udstilling med ti voksfigurer af de embedspersoner, der fik advarsler i minkskandalen

De i alt ti voksfigurer er hyperrealistiske med al den bizarre stivhed, der følger med.

Alex Hein / Frihedsbrevet

Kultur
28. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Hvor skal jeg starte? Voks, mink eller magt?

Fredag eftermiddag ankommer jeg til et lokale på Strøget, nærmere bestemt Frederiksberggade 6. Velkommen til: Magtens Voksmuseum. Det eneste, jeg ved, er, at jeg skal se en slags udstilling konceptualiseret af dokumentarist, journalist og altmuligprovocateur Mads Brügger, som i disse år er chefredaktør for sit eget Frihedsbrevet, et nyt ikkestatsstøttet, men til gengæld ejerkredsfinansieret onlinemedie.

Jeg har læst Frihedsbrevets præsentationen af voksmuseet: En udstilling med ti kinesisk fabrikerede voksfigurer i naturlig størrelse af de embedspersoner, der ifølge Minkkommissionen var skyldige i alvorlige tjenesteforseelser. Det lyder umiddelbart fuldstændig absurd og interessant.

På glasdøren kan man læse en reklame for at abonnere på Frihedsbrevet – det giver gratis adgang til udstillingen, som ellers koster. Okay, godt – det her er et mediestunt, en hvervekampagne, og det kan ikke kategoriseres som kunst. Men lad os gå indenfor og tage vokskabinettet som udstilling alvorligt for en stund.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det kan godt være, alt Frihedsbrevet er uafhængigt af staten, men når det så er afhængigt af et par rigmænd hjælper det ikke meget

Torben Siersbæk

I sin tid kommenterede en af fagbevægelsens topfolk dagbladet Aktuelts løsning af båndene til LO og SD med en bemærkning om "Det nye Fri os for Aktuelt"......

Jeg kan ikke kommentere Frihedsbrevets arbejde, men Mads Brügger virker på mig som en ud over alle grænser - og indimellem ubehageligt - selvpromoverende person.

Voksfigurerne får mig ikke på andre tanker.

Tværtimod!

Jan Damskier, David Zennaro, Mogens Holme og Peter Bryde Poulsen anbefalede denne kommentar
Christian de Thurah

Ingen medier er uafhængige. Hvis de ikke er afhængige af staten, er de afhængige af private investorer, abonnenter eller annoncører.
Men så længe medierne er afhængige af forskellige interesser, er problemet ikke så stort. Så kan man godt tale om en fri presse.

Anna Regine Irgens Bromann, Torben Siersbæk og Malte Nielsen anbefalede denne kommentar
Malte Nielsen

@Ida Marie Hede:
- Kommer du ikke selv til at fremstå elitær ved at påstå, at “det kan ikke kategoriseres som kunst”?
- Hvorfor er der dog ikke tale om kunst?

@Torben Siersbæk:
- Hvis man ikke har snablen sikkert forankret i statskassen, er man så ikke nødt til at være selvpromoverende?

Det er muligt at politikere/embedsmænd gr. overtalelse eller armvridning fra den udemokratisk magtfulde landbrugslobby tøvede. Eller var de så dumme at de lod stå til da det stod klart at mink smittet med covid 19 kunne mutere virus og smitte mennesker?

Uanset årsag førte det efter mange ugers nøl til en serie forhastede og tilsyneladende uigennemtænkte valg angående hurtigst mulig eliminering af endnu flere endnu mere dødelige mutationer af covid end de kendte der havde en dødelighed på 1 %.
Kluster 5 var udviklet, da nedslagtningen begyndte. At det skulle være lovstridigt eller blot umoralsk at begrænse dødelig smitte fra erhvervsmæssig dyreavl til mennesker, er ikke tilstrækkeligt underbygget.

Det ulyksalige forløb er nu skyld i at der her i landet igen avles mink der beviseligt kan smittes med fugleinfluenza og føre smitten videre til mennesker. Dødeligheden blandt mennesker smittet med fugleinfluenza er beregnet til over 50 %.

Rettidig omhu har for længe siden tilsagt at minkavl bør forbydes, ligesom det sker i stadig flere lande, fulgt af en meget tæt overvågning af de resterende anslået 250 mio hovedsageligt permanent medicinerede og indespærrede landbrugsdyr.

FunFact:  Der er intet til hinder for at historiebøgerne om 100 år, efter endnu en dødelig pandemi, det kunne være fugleinfluenza, vil fremhæve Mette Frederiksen som en af de første pionere der forsøgte at gøre noget ved det perverterede forretningskoncept der består i at indespærre og hundreder af millioner af medicinerede dyr og derved gør medicinen virkningsløs for både dyr og mennesker. Mads Brügger kunne i den forbindelse nævnes sammen med en forundring over ikke at hædre Mette Frederiksen med en voksfigur:)

Torben Siersbæk

@Malte Nielsen - 28. marts, 2023 - 10:21.

Er "Frihedsbrevet' og "Mads Brügger" synonymer for dig?

Det er de ikke for mig.

Min kommentar går på personen MB, som jeg oplever som ulideligt selvpromoverende.
Jeg udtaler mig heller om, hvordan andre oplever ham - så der er ikke nogen postuleret objektivitet her.