Filmkritik
Læsetid: 9 min.

Nima og Rune Lykkeberg: I Creed-filmene kan sønnerne først vinde, når de ikke længere skal kæmpe deres fædres kampe

’Creed III’ er den niende i filmserien om bokseren Rocky Balboa og den første uden Sylvester Stallone. Rune Lykkeberg og hans søn, Nima på 17, har set og genset alle film sammen, og de er næsten enige om, at ’Creed III’ er en mesterlig film om det mørke, den historie og de svigt, som Rocky-filmene fortrængte
Det går igennem alle Rocky- og Creed-filmene, at der er en drøm om en fred uden for ringen, skriver Rune Lykkeberg.

Det går igennem alle Rocky- og Creed-filmene, at der er en drøm om en fred uden for ringen, skriver Rune Lykkeberg.

Emilie Adelina Monies

Kultur
2. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

De var som brødre i Amerikas sociale helvede sammen. Forladt af deres forældre, anbragt på børnehjem og gennembanket af den mand, som skulle passe på dem. Den ene slap væk, blev verdensmester i boksning, og sammen med sin kone Bianca, der er en berømt popmusiker, skabte han sig et nyt liv i en luksuslejlighed, hvorfra han kan se ud over hele det smukke og lysende sted, vi kender som englenes by, Los Angeles. Den anden blev dømt for en voldsforbrydelse og kom 18 år i fængsel, han kom aldrig videre. Men nu kommer den glemte bror tilbage og kræver sin chance.

Det er dér, Creed III, som er den niende film i den serie, der blev indledt i 1976 med den første film om Rocky, starter. Det er en fortælling om retfærdighed og uretfærdighed i Amerika, om sandheden i bokseringen og løgnen i samfundet, om vinderen, der altid kan miste det hele igen, og tabere, der bliver ved med at tro på den chance, ingen andre tror på, de har, som nu har strakt sig over næsten et halvt århundrede.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Gregers Oddershede

Hej Rune Lykkeberg. Fin anmeldelse. Blot har jeg lidt svært ved at du lader din søn få en rolle som anmelder. Vel mest fordi han er chefredaktørens søn.

Morten Bo Johansen

Det går igennem alle filmene, at der er en drøm om en fred uden for ringen. At man kan vinde sit livs kampe én gang for alle og bare leve lykkeligt resten af tiden

Den drøm var som regel kun kort. Professionelle boksere har aldrig vidst, hvornår de skulle stoppe. Der er altid en næste "livs kamp". Som tidligere bokser (dog ikke professionel) kender jeg følelsen af at leve stærkt, når man er midt i en hård kamp. Det er den følelse, som boksere søger tilbage til igen og igen, somme tider også længe efter, det er helbredsmæssigt forsvarligt. Det er et behov, som egentlig aldrig tilfredsstilles.

Morten Bo Johansen

Den drøm varer...

Morten Bo Johansen

Forresten, temaet om altid at have sin næste "livs kamp" lige om hjørnet i boksning, er aldrig blevet vist smukkere end i John Hustons mesterværk "Fat City" - en filmatisering af Leonard Gardners bog af samme navn. Det er med afstand den bedste boksefilm, der nogensinde er lavet. Hvis I har en god hjemmebiograf, så køb filmen. Laserdisken har den på blue ray.