Bogkritik
Læsetid: 7 min.

Peter Englund har igen bevist, at han er en af vor tids mest suveræne historiefortællere

Peter Englunds menneskelige mosaik fra Anden Verdenskrig er en formidabel idé udført på fremragende vis, så indfølt, at man taber pusten
’Onde nætters drømme’ bygger på 39 dagbøger fra 1942.

’Onde nætters drømme’ bygger på 39 dagbøger fra 1942.

Ritzau/Scanpix

Kultur
17. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

I Egyptens sand har kampvognsføreren Keith Douglass problemer. Hans Crusader lækkede olie, og det er ganske vist lykkedes ham at låne en anden, som fungerer, men dets tårn er tilsølet af blod og andre kropsvæsker fra et par dræbte besætningsmedlemmer, og det både klistrer, lugter og tiltrækker fluer.

Samtidig indtager den 18-årige koreanske kvinde Mun Okchu lidt ris og suppe, inden hun gør sig klar til sin første kunde. Japanske tropper har tvunget hende til Burma som prostitueret. Hun betjener 20-30 soldater på en dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Lene Bjergland

Den lyder meget medrivende, Onde nætters drømme. Det er nu også en virkelig velformuleret anmeldelse! Tak for den. Jeg har lige været til foredrag med Tom Buk Swienty, en anden af vore store fortællere, i anledning af hans Safari fra Helvede.
Magter vi ikke at håndtere de aktuelle storpolitiske uddfordringer, har vi til gengæld greb om fortiden via disse formidable fortællere.

Nalle Kirkvåg

Jeg undrer mig noget over formuleringen om, at 18-årige koreanske Mun Okchu , der er blevet tvunget af japanske tropper til Burma som prostitueret, "betjener 20-30 soldater på en dag". Vil det ikke mere være præcist at skrive, at hun voldtages 20-30 gange om dagen?

Men ellers lyder denne brug af mikrohistorie spændende med sit udgangspunkt i en række dagbøger, der med enkelte undtagelser er forfattet af ukendte, almindelige mennesker fra næsten alle egne af verden, hvor fokus ikke er er på heltemodige eller spektakulære kamphandlinger!