Sangens sammenfiltring med udnyttelse, modstand og overlevelse fylder i musikdokumentarerne på CPH:DOX

Ofre for alkoholmisbrug, racisme, vold og kolonialisme befolker CPH:DOX’ Sound & Vision-program. Men de er heldigvis alle med, fordi de i en regnbue af variationer svarer igen eller i det mindste overlever takket være deres musik og modstandsånd
Den grønlandske singer-songwriter Rasmus Lyberth er i dén grad til stede i sin krop.

Den grønlandske singer-songwriter Rasmus Lyberth er i dén grad til stede i sin krop.

CPH:DOX

Kultur
24. marts 2023

Det er forunderligt, hvordan sangstemmen kan bære på århundreders fortrædeligheder. Og hvordan den kan bekæmpe både fortrængt og aktuel uretfærdighed.

Tag den fine dokumentar The Voice of Greenland om den store, grønlandske singer-songwriter Rasmus Lyberth. Hans stemme er besjælet af Grønlands skæbner. Som ung synger han om forældreløse børn og om at blive berøvet sin kulturelle identitet.

I dokumentaren siger Lyberth, at den dansk-norske missionær Hans Egede »klippede gammel grønlandsk kulturs navlestreng«. Den vil han genetablere.

I et 70’er-klip synger han indædt på grønlandsk: »Hvem er jeg? Hvor er jeg? Hvor er jeg fra?«

I CPH:DOX’ Sound & Vision-program viser der sig et indbyrdes samtalende netværk af fortællinger om racisme, misbrug og kolonialisme. Men disse dokumentarfilm rummer alle håbefulde fortællinger om, hvordan sange indkapsler, bevarer og kæmper de udsattes kamp. Og også – alene i deres skønhed og lyst – healer.

Der er to åbningsscener i to dokumentarer om to vidt forskellige kunstnere og traditioner, der bedst demonstrerer sangens ekstase.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her