Stik næsen ned i Serres’ bog, hvis du er klimaaktivist, nymaterialist, politiker eller alarmeret lægkvinde

’Krisetider’ er titlen på den franske filosof Michel Serres’ kritiske manifest fra 2009. Stik næsen ned i den lille bog, hvis du som klimaaktivist, nymaterialist, politiker og/eller alarmeret lægkvinde ønsker at forstå og har mod på at tage livtag med samfundskritikkens grønne rødder
Vi mennesker har gjort naturen til genstand for vores gøremål. Nu tager den til genmæle som aktivt subjekt, og det tvinger os til at at lære dens sprog, skriver den franske filosof Michel Seres i sit manifest.

Vi mennesker har gjort naturen til genstand for vores gøremål. Nu tager den til genmæle som aktivt subjekt, og det tvinger os til at at lære dens sprog, skriver den franske filosof Michel Seres i sit manifest.

Joel Saget

Kultur
10. marts 2023

Den franske videnskabshistoriker og filosof Michel Serres (1930-2019) var uhyre produktiv og skrev 69 bøger mellem 1968 og 2019. Igennem et spraglet oeuvre bestræbte han sig på at sammentænke videnskab og verden, filosofi og økologi i et egensindigt forsøg på give mæle til og redde »livsjorden« og opbygge en række nye institutioner, der skulle værne om naturen. Det ineffektive FN måtte således vige pladsen for WAFEL – Water, Air, Fire, Earth, Life.

I 1990 udgav han det meget omdiskuterede værk Naturpagten og i 2009 det kritiske manifest Temps des crises, der nu foreligger på dansk i en kyndig oversættelse under titlen Krisetider. Det er nærmest en underdrivelse at tale om en særdeles veltimet og samtidsdiagnostisk udgivelsessans af Forlaget Mindspace.

Serres skriver verdens- og idéhistorie med stort kritisk Schwung. Lyt blot til denne parafrase og denne citatstump:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her