Til te med Weinstein og andre utrolige glimt fra en kvindelig kunstners liv

Gennem Lea Globs optagelser over 13 år af fransk-polske Apolonia Sokol følger vi en kunstners liv fra bohemeidyl i Paris og ud i den ømme virkelighed. Man æder hvert et sekund af ’Apolonia, Apolonia’ og bliver lidt klogere på livet undervejs
Gennem Lea Globs optagelser over 13 år af fransk-polske Apolonia Sokol følger vi en kunstners liv fra bohemeidyl i Paris og ud i den ømme virkelighed. Man æder hvert et sekund af ’Apolonia, Apolonia’ og bliver lidt klogere på livet undervejs

Foto fra filmen

Kultur
23. marts 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det må være det allermest bohemeagtige, jeg i nogen dokumentarfilm nogensinde har set. Det er så nærmest vulgært et billede af en ung, fri kunstner og så helt fortryllende ditto, at jeg flere gange udstøder et begejstret fnys-fnis: Scenerne med den magnetiske, unge pariserinde Apolonia Sokol, der ligner Frida Kahlo fusioneret med Angelina Jolie, og som er opvokset i forældrenes undergrundsteater i Paris, hvor hun nu lever og maler, holder selskaber for den intellektuelle avantgarde og kæmper for teatrets overlevelse i kamp mod det onde kommunale bureaukrati.

Vi ser hende stå i sit atelier på sit teaterloft med rødvin og penslen, som frembringer stærke, mangelagede malerier inspireret af familien, der af Stalin blev tvangsflyttet fra Belarus til Polen.

Og ved Apolonias side: veninden, eksilukrainske Oksana Sjatjko, en markant figur i den feministiske revolutionære bevægelse Femen. Hun er smuk på sådan en 00’er-topmodel-tynd måde og indlogeret på teatret efter med to brækkede arme at være flygtet fra den russiske efterretningstjeneste.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her