Kunstkritik
Læsetid: 6 min.

Hvornår bliver kønnet ligegyldigt i kunsten?

Både Danmark og Frankrig sætter fokus på de kvindelige surrealister. En overvældende udstilling på Montmartre i Paris viser med en enorm mangfoldighed af også danske værker, at historien langtfra er udlagt endnu

Jane Graverol: ’Le Sacre du Printemps’, 1960.

Musée de Montmartre

Kultur
25. april 2023

Jeg ved ikke, om jeg skal grine eller græde, da jeg opdager en ny udstilling i Paris, der har fokus på de kvindelige kunstnere i surrealismen. Udstillingen Surréalisme au feminin? er nyligt åbnet på det hyggeligste og lidt hemmelige museum på toppen af Montmartre i Paris, og den viser ved spørgsmålstegnet i titlen, at den er bevidst om sin egen problematik. Som surrealisten Dorothea Tanning citeres for at sige i det gode forskningsbaserede katalog: »Women artists. There is no such thing – or person. It is just as much a contradiction in terms as ’man artists’ or ’elefant artist’

For holder vi ikke til stadighed fast i en lidt reaktionær binær kønshistorie ved fortsat at kalde en udstilling noget med kvindelig eller feminin? Og hvornår når vi dertil, at det ikke er kunstnerens køn, der fremhæves, men vedkommendes stil og praksis, sådan som det altid har været tilfældet med mændene?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Befriende vinkel - det bliver dejligt, når det bliver ligegyldigt, om kunstneren er en mand eller en kvinde (hvilket i øvrigt er et trist binært fokus i LGBTQ+ perspektiv), men at vi kan fokusere på kunstværket i sig selv.

Poul Genefke-Thye, Frederik Schwane, Bruger 192531, Ole Olesen og Peter Blondin anbefalede denne kommentar
Henrik Jandorf

"Hvornår bliver kønnet ligegyldigt i kunsten?" Sikke et spørgsmål!

Forhåbentligt aldrig på noget plan - kunstnerisk, fysisk, mentalt, emotionelt eller i nogen anden henseende. Vor tids ubærlige forsøg på at udviske kønnene er en tragikomisk udløber af krænkelseskulturen, hvor den evolutionelle oprindelighed konstant skal betvivles.