Filmkritik
Læsetid: 7 min.

Ingen kan som Lukas Dhont beskrive smerten ved at være tæt på et barn i smerte

Den belgiske Cannes-sensation ’Close’ viser med fortvivlende præcision, hvordan blot italesættelsen af anderledeshed kan få et barn til at ville slette noget af sig selv, hvis dette ’noget’ betragtes som svaghed. Selv det smukkeste venskab i verden
Léo (Eden Dambrine) er en køn, glad, krølhovedet 13-årig dreng, der lever et trygt symbiotisk hverdagsliv med sin allerbedste ven Rémi (Gustav De Waele). »Min anden søn« kalder Rémis mor (Emilie Dequenne) ham

Léo (Eden Dambrine) er en køn, glad, krølhovedet 13-årig dreng, der lever et trygt symbiotisk hverdagsliv med sin allerbedste ven Rémi (Gustav De Waele). »Min anden søn« kalder Rémis mor (Emilie Dequenne) ham

Camera Film

Kultur
28. april 2023

Der er en unikt rørende dobbelthed i belgiske Lukas Dhonts indtil videre to spillefilm. I mesterværket Girl fra 2018 fulgte vi en purung balletdanserinde, som for alt i verden ville af med den drengekrop, hun var født med. I den premiereaktuelle Close, der var kritikerjuryens favoritfilm i Cannes og oscarnomineret, følger vi en 13-årig dreng, som ikke vil stikke ud på sin nye skole – koste hvem det vil. Det er film om børns selvdestruktive kamp for at passe ind, men også om omgivelsernes kamp for at trænge igennem til dem. Her er ingen ondskab til stede, men meget der gør ondt.

Som publikum bliver vi gennem kameraets rolige interesse for disse unge ansigter intimt forbundet med dem. Vi er der med dem, vi kommer til at holde frygteligt meget af dem. Men vi kommer heller ikke helt ind i hovederne på dem. For derinde er der noget, der ikke sådan er til at beskrive og noget, der ikke sådan er til at nå. Vi er tæt på, men vi er aldrig helt tæt på. Den modsætning ligger også og dirrer i titlens ordvalg: Close kan både betegne en komplet forbindelse og dét ikke at være helt nær nok.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Olav Rex Christensen

Remi spillede altså obo, ikke klarinet.