Bogkritik
Læsetid: 4 min.

Det daglige slid tager revanche i Ditte Holm Bros stemningsmættede nye roman

På en enkelt dag i en vestjysk by i 1950’erne koges to husmødres fortrydelser og forhåbninger sammen til en slags poetisk spændingsroman. Ditte Holm Bros anden roman har sit eget fortryllende og præcise blik på en verden af i går
Ditte Holm Bro ser på den hjemmegående kvindes lod i sin anden roman, ’Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler’.

Ditte Holm Bro ser på den hjemmegående kvindes lod i sin anden roman, ’Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler’.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
26. maj 2023

Husmoren har måttet lægge ansigt til meget: bristede illusioner i Revolutionary Road, konservativ kønsrollepropaganda a la Nancy Reagan og tilnærmelsesvist dæmon hos Simone de Beauvoir, der hellere ville bo på hotel hele livet end blive som hende. Og man kan nærmest høre, hvordan selve ordet er slidt – »husmor« lyder af opvredne karklude og fængsler forklædt som hygge.

Så tungt er den hjemmegående kvindes lod dels i Ditte Holm Bros anden roman, der bærer den utroligt lange titel Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler. Men bogen, der nærmest også er en poetisk spændingsroman om husmødre i deres mest kronede dage, 1950’erne, tillader sig alligevel at annullere forventningerne. Så husmoren ikke kun gengives som tilstøvet ikon, men får sit eget sprog for netop støvets rige – og gennem dette sprog bliver menneske igen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her