fagbogskritik
Læsetid: 4 min.

Dave Goulson skriver ildevarslende om udryddelsen af insekterne

Trods bud på, hvad vi skal gøre for at bremse naturødelæggelsen, efterlader ’Den tavse klode’ ikke megen optimisme hos sin læser

Der er masser af insekter, vi ikke kender – og hvis vigtighed for biodiversiteten, vi heller ikke kender, pointerer Dave Goulson.

Sigrid Nygaard

Kultur
2. juni 2023

Imens jeg sidder ved havebordet med den britiske biolog og miljøforkæmper Dave Goulsons nye bog, Den tavse klode, om nutidens mangfoldige trusler mod insekterne, lander der på papiret en lille kulsort, trekantet flue, jeg aldrig før har set, og med sig trækker den to endnu mindre fluer i en art sort streng. De to små bitte fluer bliver trukket baglæns, indtil den ene gør sig fri og flyver væk. Den anden bliver trukket med rundt en stund endnu, så flyver den også.

Jeg vil opfriske min hukommelse og lige kigge i mine andre Dave Goulson-bøger, før jeg begynder at skrive, så jeg forlader haven, går tværs gennem huset, skrår over gårdspladsen, ind i stuehuset på den anden side og op i biblioteket, hvor jeg henter Humlen ved det hele (2013) og Summen over engen (2014). Og på Summen over engen sidder en lille trekantet, sort flue, som trækker to endnu mindre fluer baglæns efter sig ved hjælp af en lille sort streng!

Så i dag har jeg lært et helt nyt insekt at kende. To gange. På to helt forskellige steder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her