Bogkritik
Læsetid: 6 min.

Hos Hannah Arendt kan en enkelt handling, ja, blot et enkelt ord, ændre alt

Uden evnen til at handle kunne vi ikke danne politiske og sociale fællesskaber, og så ville vi være ilde stedt. ’Menneskets vilkår’ er titlen på Hannah Arendts filosofiske klassiker og ramsaltede civilisationskritik fra 1958. Den er et barn af sin tid, men bestemt også værd at bide skeer med i dag
Vi er ikke født for at dø, men for at begynde, skriver Hannah Arendt (1906-1975) i sit filosofiske hovedværk ’Menneskets vilkår’ fra 1958, der nu er kommet i en ny version på dansk.

Vi er ikke født for at dø, men for at begynde, skriver Hannah Arendt (1906-1975) i sit filosofiske hovedværk ’Menneskets vilkår’ fra 1958, der nu er kommet i en ny version på dansk.

Fred Stein

Kultur
26. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Fødslen af nye mennesker muliggør nye handlinger og nye begyndelser. Vi er ikke født for at dø, men for at begynde, skriver Hannah Arendt (1906-1975), natalitetens praksisfilosof par excellence (af latin natalis, hørende til fødslen, red.) i sit filosofiske hovedværk Menneskets vilkår fra 1958, der foreligger i en ny version på dansk med en 20 sider lang introduktion ved oversætter Christian Dahl og chefredaktør ved Information Rune Lykkeberg, 18 år efter den udkom for første gang herhjemme.

Uundslippelige og livsnødvendige er disse fødtheds- og tilblivelsesvilkår for den menneskelige eksistens. Arendts filosofiske afsæt er ontologisk forsikret, og det får en række konsekvenser for den politiske tænkning og for forståelsen af de sociale praksisformer i samfundet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Steen Puggaard

HA skelnede mellem de monotone (reproduktive) arbejde (labour), og fremstilling (work), som rummer et frigørende potentiale, så lidt uklart hvad Steen Nepper mener her: "I skarpeste kontrast til handling (»action«) inden for frihedens sfære, der åbner verdenen som et fælles rum, sætter Arendt ufrihedens, nødvendighedens og tvangens sfærer: arbejde (»labour«) og fremstilling (»work«)."