Filmkritik
Læsetid: 8 min.

Hej, du der magelige biografsædesidder, her er Tori og Lokita, se dem!

Til et af de mest gennemført empatiske filmværker nogensinde, de belgiske Dardenne-brødres nære og roligt højdramatiske menneskeportrætter, hører nu flygtningedramaet ’Tori og Lokita’, der råber på retfærdighed ved at hylde stædig kærlighed
De to unge, der spiller Tori og Lokita, Pablo Schils og Mbundu Joely, er ikke professionelle skuespillere, men debuterer i filmen

De to unge, der spiller Tori og Lokita, Pablo Schils og Mbundu Joely, er ikke professionelle skuespillere, men debuterer i filmen

Another World Entertainment

Kultur
19. maj 2023

Lige nu er der filmfestival i Cannes, og sidste år var Tori og Lokita der – den vandt festivalens jubilæumspris og ankommer nu til Danmark, men måske uden det ståhej, den fortjener. For arm i arm med britiske Ken Loach er de to belgiske filmbrødre, Luc og Jean-Pierre Dardenne, de europæiske filmauteurer, der mest utrætteligt, film efter film, tre årtier i streg, har formået at gennemføre en filmidé, der i meget høj grad også er et beundringsværdigt og smittende menneskesyn.

Dardenne-brødrenes idé er at skabe socialt engagement ved at fortælle om mennesker via et kort, dramatisk udsnit af deres liv, at følge dem, ofte i blot dage eller uger, og lade det håndholdte kamera dvæle hos dem, gerne i lange uafbrudte sekvenser, mens de kæmper for livet i den ene eller anden forstand. Hovedpersonerne er ofte, men ikke altid, nemme at holde af, vi holder med dem uanset, og filmene lærer os at forstå dem – og forudsætningerne for deres kampe.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her