Kunstkritik
Læsetid: 6 min.

Hele verden som data, en sørgende gletsjer og vandet i vores hjerner

Vinder af Bikubenfondens Visionspris, den nyåbnede udstilling på CC, Yet, it moves, slår stort brød op med sanseliggørelser af videnskabens ubegribelige bevægelser. Det er både svimlende skarpt og indimellem forvirrende storladent
Ryoji Ikedas værktrilogi ’Data-verse 1/2/3’ på Copenhagen Contemporary. 

Ryoji Ikedas værktrilogi ’Data-verse 1/2/3’ på Copenhagen Contemporary. 

David Stjernholm

Kultur
26. maj 2023

Den tanke, at alting bevæger sig, jorden, os, cellerne i vore kroppe, atomerne, kan stadig være svimlende. Videnskabsmanden Galileo Galilei er berømt for i 1633 at svare de katolske overhoveder igen, da de hævder, at solen bevæger sig om jorden, altings centrum, med sætningen »og dog, den bevæger sig!« Jorden – altid vibrerende.

Den nyåbnede udstilling på det gigantiske udstillingssted på Refshaleøen, Copenhagen Contemporary, Yet, it moves, er navngivet efter det ikoniske udbrud. Det banale faktum, at intet står stille, er ideen bag det enkle udstillingskoncept om bevægelse, som CC i 2021 vandt Bikubenfondens visionspris med, dengang med Marie Nipper ved roret. Her var juryen begejstret for især to greb. 1: at man ville parre kunstnere med videnskabelige forskningsenheder – blandt andet Arts på CERN i Geneve og DARK på Niels Bohr Instituttet i København, og 2: at kunsten med bevægelsen som motiv skulle ud i byrummet. På CC præsenteres de første seks kunstnere, snart vil værker af blandt andre Black Quantum Futurism og Jens Settergren dukke op i København.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her