Holocaust, radikalisering og sæbeopera – især tre film vækker opsigt i Cannes

Tre af årets konkurrencefilm i Cannes gør væsen af sig, ikke kun på grund af historierne, de fortæller, men også måden de gør det på: Jonathan Glazers ’The Zone of Interest’, Jessica Hausners ’Club Zero’ og Todd Haynes’ ’May December’
’The Zone of Interest’

’The Zone of Interest’

Mica Levi/A24

Kultur
24. maj 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

CANNES – Man ser aldrig de rædsler, der foregår bag den høje, pigtrådsprydede mur for enden af den flotte have med alle blomsterne og den lille swimmingpool. Men man hører hele tiden den buldrende lyd af enorme ovne, der arbejder på højtryk, af råbte ordrer, angstfyldte skrig og geværskud. Selv når familien i det store hus, som haven hører til, lukker vinduer og døre, og børnene sidder på deres værelser og leger, er ovnene en brummende tilstedeværelse, som de skal forsøge at ignorere. Men som publikum ikke kan ignorere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Jesper Johannsen

Ondskabens normalitet. Virkelig skræmmende, når ondskab slet ikke bemærkes længere. Men desværre ikke udsædvanlig. Måske endog tværtimod. I et samfund som det amerikanske må bunden af samfundet sande ondskabens normalitet hver dag.

En normalitet, som er ved at finde indpas i selv lille Danmark i de her dage, hvor de mest udsatte borgere må se det lidt de har tages fra dem mere og mere med nødvendighedens politik som begrundelse for at skabe mere økonomisk råderum for de ressourcestærke, som i forvejen har mere end nok.

Så jo ondskabens normalitet finder indpas alle vegne i en mere og mere kynisk verden. Helt uden vi ligger mærke til det og helt uden omtanke.