bogkritik
Læsetid: 7 min.

Lynklare glimt i erindringens tusmørke fra den hjertevarme bedstefar, Ian McEwan

Ian McEwan er tilbage. Det tidligere forfatterskabs hang til livsomvæltende begivenheder er der stadig. Men det er et varmere, mere empatisk projekt, den engelske nestor denne gang har kastet sig ud i
Den nyoversatte ’Lektioner’ er meget anderledes end Ian McEwans tidligere bøger.

Den nyoversatte ’Lektioner’ er meget anderledes end Ian McEwans tidligere bøger.

David Rose

Kultur
26. maj 2023

I 1970’erne fik Ian McEwan tilnavnet Ian McAbre af de britiske litteraturkritikere. Det var, dengang han skrev syleskarpt og gruopvækkende om vold, sex og overgreb. Ian McEwan, i dag, et halvt århundrede senere, vil jeg næsten gå så langt som til at kalde for hjertevarm.

Den nyoversatte Lektioner er langt væk fra de tidlige novellesamlinger, langt væk fra de senere romaner. Den forrige, Cockroach, var bidende Kafkask Brexit-satire set fra en billes perspektiv. Maskiner som mig, en kontrafaktisk historie om Storbritannien, hvor AI-drevne robotter blev smidt ind i ligningen i McEwans altid tilstedeværende moralsk/etiske plots. Nøddeskal et Shakespearsk drama fortalt af et ualmindeligt ironisk og ordgøglende, ufødt foster.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her