Musikkritik
Læsetid: 6 min.

Tinariwens rebelske og meditative ørkenblues er stadig en flamme, man kan samles om

Tinariwen er både historien om en lokal lyd og et globalt fænomen. På deres nye album formidler de Roskilde Festival-aktuelle legender både melankolsk længsel og trodsig ’outlaw’-stemning, og undervejs går de i frugtbar dialog med amerikansk country
Bandet Tinariwen kan spores helt tilbage til 1979, altså flere årtier før deres indtog på den internationale musikscene.

Bandet Tinariwen kan spores helt tilbage til 1979, altså flere årtier før deres indtog på den internationale musikscene.

Marie Planeille

Kultur
23. maj 2023

Når et band er blevet ikonisk for en genre, kan det undertiden være svært at nærme sig bandets musik og lytte til den løsrevet fra denne ikoniske status. Tinariwen er, siden det trådte frem på internationale scener i 2001 – blandt andet med en koncert på Roskilde Festival, som det også gæster i år – blevet et band, som ikke blot hyldes for sin egen besættende musik, men også som det band, der mere end nogen anden har fået det nomadiske tuaregfolks musik på den globale radar.

Inden dets festivalkoncerter i 2001 og udsendelsen af det Justin Adams-producerede album The Radio Tisdas Sessions fra samme år var der ikke mange uden for musik-etnologiske kredse, der beskæftigede sig med tuaregmusikken. Men Tinariwen banede i høj grad vejen for, at en lang række kunstnere kunne gøre karriere på en international arena, og det blev bannerfører for en genre, som musikbranchefolk døbte ørkenblues. En betegnelse, som ikke kun indbefattede tuaregmusik, men også en bred vifte af vestafrikansk musik med guitaren i fokus.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tine Sørensen

<3

Sørge for at årsabonnement kan accesses fra gl.Apple styresystem. Det er Information/kunden der bestemmer. Ikke Apple. Jeg vil gerne læse min daglig avis på IPad 2 . BBC news kan jeg læse elektronisk . Jeg bad om app assistance pr telefon- jeres medarbejder sagde: Apple bestemmer og jeg kan bruge Safari. Online versionen er ikke godt nok for mig. Fiks det, tak.
3.dag uden E-avis Information- v.h.Anne Lenau