Kunstanmeldelse
Læsetid: 9 min.

Kunsten har indtaget Sct. Hans og viser, hvor mærkelige vores ideer om sygdom er

Museet for Samtidskunst viser på det psykiatriske hospital værker, der hverken vil udpensle, protestere eller give løfte om bedre tider. I en oplevelseshungrende og løsningsfikseret tid føles det som et nybrud

Under udstillingen kommer man forbi en sektionsstue, der er blevet brugt til at operere afdøde patienters hjerner ud og obducere dem – uden samtykke.

David Stjernholm

Kultur
18. september 2023
LYT ARTIKLEN
Vil du lytte til artiklen?
Prøv Information gratis i en måned og få fuld digital adgang
Kan du lide at lytte? Find vores seneste lydartikler her

Det kunne være et guldaldermaleri: Når man kommer til Psykiatrisk Center Sct. Hans lidt uden for Roskilde, er det så nemt at blive let om hjertet af de bølgende bakker, af fjordens blide vand. Så let at tænke, at institutionen i grunden er en smuk idé. Her kunne de syge få plads, lys og luft og Boserup Skov. Let at glemme udgrænsningen, afstanden mellem de borglignende mures skønhed og det, der skete inde bagved.

Fjorden og domkirkebyen er min barndoms landskab. Jeg kender bakkerne, småbyerne, gaderne. Men vi kom sjældent helt herud. Det gør jeg nu, hvor Museet for Samtidskunst har indledt et treårigt udstillingsprojekt i området.

I de senere år har flere udstillinger og kunstnere beskæftiget sig med omsorg og sammenbrud, med psykiatri og velfærdssamfundets idé om den syge.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her