Leder

Tvang i Taarnby

15. januar 2010

»Hvis man fjerner børn på denne måde, så er det, fordi der er fare for deres liv. Børn skal være i absolut fare, ellers gør man det bare ikke sådan.«

Jette Wilhelmsen, Børns Vilkår, i Information 6. november 2009

DET LIGNEDE MEST AF alt en kommandoaktion, da Taarnby Kommune på Amager sidste sommer over hals og hoved tvangsflyttede to søstre på henholdsvis ni og 11 år. De to piger, der i mere end to år havde boet i såkaldt netværksfamiliepleje hos deres mormor og moster, blev en formiddag i juni sidste år kaldt ud fra deres klasse, fik ganske kort tid til at pakke et par småting, inden kommunen med politiets hjælp kørte dem mod en ukendt fremtid hos en plejefamilie et andet sted på Sjælland.

Information fortalte i november deres historie - se eventuelt www.information.dk/214320. Det er en rystende fortælling om en i bedste fald klodset og amatøragtig kommunes håndtering af en familietragedie, i værste fald en fortælling om magtmisbrug og overgreb af værste skuffe.

Det sidste indtryk blev kun yderligere forstærket af den historie, vi kunne fortælle i går. For kommunen har på groveste vis indført brevkontrol af al post til søstrene, så selv hjemmelavede julegaver fra en veninde til den ældste af pigerne er blevet åbnet og sendt retur. Det har tilsvarende ikke været muligt for mormoren og mosteren at få kontakt.

EN HISTORIE HAR naturligvis altid to sider, og Taarnby Kommune er på grund af tavshedspligt hæmmet af ikke at kunne fortælle sin version. Men alligevel viser Informations kortlægning af historien, at noget er gået helt galt, og at kommunen i sin fremfærd under ingen omstændigheder har levet op til sin pligt om først og fremmest at varetage børnenes tarv. Pigerne er vokset op i et hjem præget af to forældre med stort alkoholmisbrug. På mormoren og mosterens foranledning kom de i netværksfamilie-pleje hos dem, og kommunen så i en lang periode ud til at have glemt deres sag. Ifølge venner, venners forældre og andre i pigernes nærhed, som Information har talt med, trivedes pigerne godt og var glade i den periode, de boede hos mormoren og mosteren. Ifølge flere eksperter er netop netværksanbringelse da også ofte at foretrække, fordi børn ikke bliver revet op med rode.Men sådan skulle det ikke blive ved med at være. Pigernes mor, der stadig har forældremyndigheden, opnåede aktindsigt i sagen, og noget tyder på, at hendes viden om, at mormoren og mosteren havde spillet en aktiv rolle i at få dem anbragt hos sig, har fået kommunen til at gribe til familiepleje på et yderst spinkelt grundlag og uden at lade en uvildig part tale med pigerne om, hvad de egentlig har lyst til, hvorfor de nu er afskåret fra de eneste familiemedlemmer, der har kæret sig om dem.

Det afslører ikke bare en fuldkommen retsløshed for børnene, men også en kommune, der groft tilsidesætter de mest grundliggende rettigheder for et søskendepar, der har været rigeligt igennem allerede.

Pressenævnet har pålagt Dagbladet Information at offentliggøre følgende resume af kendelse af 12. april 2010: Kritik fra Pressenævnet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Taarnby kommune kan ikke gemme sig bag fortrolighed for at slippe for at forklare det principelle i deres fremfærd.

Spørgsmåler er om deres adfærd er normal forvaltningspraksis i kommunen, eller om denne sag er anderledes.