Leder

Bagedyst-skandalen viser os, at vi er nået meget længere i det store frigørelsesprojekt, end vi tror

Når så mange mennesker reagerer så voldsomt på stereotyper i en bagekonkurence, er det et tegn på, at idéen om individets ret til at vælge sin egen identitet for alvor har rodfæstet sig

Danmarks Radio

Kultur
7. oktober 2016

Der var alvorlige klumper i kagedejen i onsdagens udgave af DR’s flagskibsprogram Den Store Bagedyst. Det hyggelige bageprogram eskalerede til et identitetspolitisk slagsmål, da dommerne sendte den homoseksuelle deltager, Gunnar, ud af programmet.

Kagebagerne skulle lave et »mesterværk« med polterabendtema – rigtig »mandehørm«, som værten gentog igen og igen – og mens de andre deltagere lavede en stor røv af marcipan og en paintballpistol af brownie, formede Gunnar et lyserødt kagehjerte med jordbær og to par fødder under en dyne på toppen.

Men den gik ikke. Kagen signalerede snarere baby end polterabend, mente dommer Mette Blomsterberg; Gunnar havde slet og ret »misforstået opgaven«, så han måtte grædende forlade programmet. Og så eksploderede de sociale medier.

Med én million seere er Bagedysten en af landets mest sete udsendelser – på niveau med Vild med Dans og DR-drama – og DR1’s facebookprofil blev overdynget med vrede kommentarer: »Sexistisk«, »kønsstereotypt«, »heteronormativt«. Som én ironisk skrev: »DR har vurderet, at du ikke er en mand, uanset hvad du så selv måtte mene.«

Det paradoksale er, at Den Store Bagedyst i udgangspunktet er et program, som udfordrer stereotyperne om mænd. Her bager mænd muffins og laver fondant uden skyggen af ironisk distance eller skam – de gør det endda med flettet hår. Her er brune mænd, hipstermænd og homoseksuelle mænd. Det har vi for længst accepteret.

Læs også: Svenske feminister går til kamp mod friblødende hen-aktivister

Og selvom onsdagens udsendelse var irriterende overlæsset med bøvede tøhø-platte mandestereotyper om bacon og bajere og pistoler, så illustrerede den efterfølgende shitstorm også, hvor langt vi faktisk er nået i det store frigørelsesprojekt, som har udvidet buketten af mandetyper. Når så mange mennesker reagerer så voldsomt på stereotyper i en bagekonkurence, er det et tegn på, at idéen om individets ret til at vælge sin egen identitet for alvor har rodfæstet sig.

Den identitetspolitiske venstrefløjs pointer om, at ingen skal fratages retten til at definere rammerne for sit eget liv, er blevet mainstream. Det er ikke tilfældigt, at H&M (som ved Gud er et mainstream tøjmærke) i forrige uge lancerede en kampagne, hvor de kvindelige modeller er buttede, transseksuelle og stolt fremviser deres hår under armene.

Det betyder dog langt fra, at kampen er slut. Alt det, som definerer menneskers identitet – køn, seksualitet, nationalitet, religion, sprog etc. – er vor tids mest slagkraftige politiske kampplads. Det er her, vreden og engagementet bor.

Når Donald Trump og de europæiske højrepopulister har medvind, skyldes det især, at de taler om værdier og identitet. Det kulturelle landskab i Vesten ændrer sig hastigt – i USA er de hvide kristne ikke længere den største befolkningsgruppe, og majoriteten af amerikanske børn under tre år er i dag non-white. En lignende udvikling sker i Europa, hvor fødselsraten falder, og den kulturelle diversitet stiger. Det er der mange, som ikke kan lide. I USA retter de vrede hvide mænd skytset imod feminister og aktivisterne hos Black Lives Matter, i Europa gør konservative bevægelser noget lignede.

Det er dén politiske bombe, som i går trillede ind i teltet hos Den Store Bagedyst, og man må undre sig over, at DR ikke lugtede lunten (vi taler trods alt om en organisation som er notorisk nervøs for at træde nogen over tæerne, og som ligefrem har håndplukket årets deltagere efter en slags identitetskvotesystem: Vestjyden, muslimen, hipsteren, den gamle etc.).

Alle er dog ikke enige i kritikken.

»Nu må i fanme stoppe. Om man kan være mand uden at tylle bajer eller ej. Han misforstod totalt den udfordring,« skriver en bruger på Ekstra Bladets hjemmeside, hvor »bagedyst-skandalen« er tophistorie.

»Så gik der også Sverige i bagedysten,« skriver en anden, og så ved alle straks, hvad der menes – så velkendte er positionerne efterhånden.

Det interessante er, at stort set ingen anfægter præmissen for debatten. Ingen skriver: 'Jamen det er jo bare en kage', for det er ikke bare en kage. Gunnars lyserøde kreation er blevet en stedfortræder for et helt kompleks af identitetspolitiske spørgsmål, som netop nu driver det politiske landskab i Vesten, og Bagedysten er blevet en del af samfundets store moralske samtale med sig selv. Velbekomme!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jamen det er jo bare en kage.

Nike Forsander Lorentsen, Allan Stampe Kristiansen og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

.. jamn SMAGTE den godt, den kage?

Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Mortensen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Egentligt viser beslutningen om at sende Gunnar hjem at det er dommeren der har misforstået opgaven. Det er ham der har et for snævert syn på hvad det kan betyde at være mand og hvad mandehørm som følge deraf er.
Nu ser jeg ikke programmet særlig meget, men har fulgt shitstormen. Og jeg er ikke sikker på at præmissen for artiklen er korrekt ud fra hvad debatten om programmet i øvrigt har været gennem dets løbetid.
Jeg tror ikke nødvendigvis at shitstormen skyldes at holdningerne har flyttet sig. Jeg tror den for langt langt de fleste i virkeligheden handler om at det var Gunnar der blev sendt hjem. Shitstormen er udtryk for deres sympati for ham, istedet for hans identitet. Og støtte for ham er det lettest at vise ved at kritisere identitetsspørgsmålet i opgaven.

Jeg synes det er en rigtig rigtig flot kage, og jeg ved faktisk ikke hvordan man bager en mandehørm, jeg tror slet ikke jeg ved hvad en mandehørm er, for man kan vel ikke bage en luftig gas selv om denne flotte kærlighedskage forsøger at visualisere det på bedste vis. Nu ser jeg ikke længere DR TV før end kl. 22.30, hvor det vælter frem på skærmen med genudsendelser, som jeg heller ikke ser længere. Så om det hele bare er en joke, det ved jeg ikke.

Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Vibeke Rasmussen, erik winberg og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Bagedyst. 1 million seere (20% af befolkningen).

Det siger alt og fortæller mig, hvorfor befolkningen ikke rigtigt har tid til at involvere sig imod - endsige kæmpe imod - den systematiske demontering af velfærds-Danmark eller andre vigtige emner.

Britt Kristensen, Bent Gregersen, Allan Stampe Kristiansen, Kristian Rikard, Tor Thrysøe, Janus Agerbo, Randi Christiansen, olivier goulin, Torben Skov, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Jens Erik Starup, Henrik L Nielsen, erik winberg, Anne Schøtt, Christel Gruner-Olesen og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar

Britta - man kan vel godt se bagedyst en time om ugen og stadig være imod demonteringen af velfærdsdanmark?

Det er snæversynet og uperspektiveret at dømme en million menneskers politiske engagement på det faktum, at de ser et fjernsynsprogram du ikke bryder dig om.

Sabine Behrmann, Viggo Okholm og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Naturligvis havde han misforstået opgavet. Med Vilje.

Bare fordi han er homoseksuel, kan han da godt regne ud, hvad en polterabentkage er.

Hvis de alle var blevet bedt om at lave en Melodi Grand Prix kage, så havde heteroerne da også kunne finde ud af det.

Han fremmer jo bare en gammeldags opfattelse af at homoer kun kan producere feminine og bløde ting.

Hvis du vil placere skylden for befolkningens manglende engagement, skulle du snarere lægge den ved de medier der insisterer på at gøre dansk politik til moderne gladiatorkampe og uden filter viderebringer spindoktorernes postfaktuelle verdensbillede - det er jo god underholdning, åbenbart.

Britt Kristensen, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Jeg synes det er en rigtig rigtig flot kage …"

Det synes jeg også. Og med en ifølge billedet både charmerende og professionel finish. Er det ikke også en del af konceptet, og noget dommerne går meget op i? At man ikke udelukkende præsterer på 'glad amatør'-planet?

En snerpet, stærkt ekskluderende shitstorm. Er der virkelig ikke større afstand fra tolerance til forargelse ?

Torsten Jacobsen

Skandalen er programmets eksistens..

Hanne Ribens, Torben Skov, Anne Eriksen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Med den behandling man udsættes for i reality programmer, kommer udfordringer som hungersnød, tortur og klimaforandringer, til at virke trivielle.

Britt Kristensen, Carsten Mortensen, Anne Eriksen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar

Reality programmer har fanden skabt...

Lasse Reinhold

Mandehørm kan jo være mange ting! For den lesbiske kvinde fanget i en mandekrop virker kagen stødende, generaliserende, stereotypt og stigmatiserende. Det har jeg ytringsfrihed til at ytre!

Sikke noget bavl. Men typisk for tiden :o/

Nu fokuserer man kun på den kage, som jeg forstod var selve smagen tam, trods den flotte udførelse, misforstået eller ej. Men hans første brød i udsendelsen var altså også mislykket ifølge dommerne.
Nu er jeg så tilpas tolerant at jeg/vi både kan se politik, som vi i øvrigt kan læse om og høre i radioen, og helt uskyldige naive konkurrencer som en bage dyst. Tænk helt almindelige mennesker som gider bage.

ulrik mortensen

I næste uge går der Sverige i Den Store Bagedyst: https://www.youtube.com/watch?v=H-kPcC8aqRA

Morten P. Nielsen

Bagedyst-"skandalen"? Hvad taler du om, Bennike?

Peter Bækgaard

Jeg synes det er mere sigende at tæt ved 1 mio ser det og vild med dans.
Desuden er det jo komplet ligegyldigt med den kage.

olivier goulin

Er disse reality-programmer ikke gennem-koreograferede ned i mindste mimik og krokodilletåre?
Mon ikke den såkaldte 'skandale' var iscensat i fuld afstemning med deltagerne?

/O

Hvorfor skal Inf beskæftige sig et hvilket som helst idiotisk tv-program, uanset indhold? Kan læserne ikke klare, at læse om Aleppo, klimakriser og Viktor Orban-tendensernes indtog i dansk politik.

Soren Andersen

"Gunnars lyserøde kreation er blevet en stedfortræder for et helt kompleks af identitetspolitiske spørgsmål, som netop nu driver det politiske landskab i Vesten"

Ovenstående sproglige kreation er samtidig blevet en stedfortræder for den ro der indfandt sig da jeg én gang for alle konstaterede, at jeg ikke har misset noget ved ikke at følge med i "det politiske landskab i vesten" i efterhånden ret lang tid.

Peter Rasmussen

Jeg ved ikke med jer andre; men for mig er det mest chokerende ved denne historie, at 1.000.000 danskere bruger tid på et program som "Den store bagedyst". Og så en efterfølgende shit-storm, fordi en deltager begynder at græde over, at han ikke må være med længere? WTF???

Allan Stampe Kristiansen, Kristian Rikard, Anne Eriksen, Britta Hansen, Arne Lund, Steffen Gliese, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mads Kølbæk

Måske skulle mit udsagn ikke betragtes så snæversynet. Jeg er fuldkommen ligeglad med denne udsendelse. Det interessante var seertallet. Dernæst synes jeg, det er interessant, at der hver gang, jeg zapper forbi DR1 lige er noget madlavning, vurdering af huse, vildt dans og andre ligegyldige programmer.

Det er snart ligegyldigt, hvilket af DR`s programmer du zapper rundt i, så er det ikke værd at se.
Det skulle da være en udenlandsk reportage, naturfilm eller rejsebeskrivelse...
Det er spild af licenspenge - og ærgerligt, at barren skal sættes der.

Er kagen ikke forlængst ædt? ...

Nej, nu er det "gamle kager", der er kopier af andre, det drejer sig om...
Men måske, hvis man holder sig til?

Der findes utvivlsomt mænd der 'knalder' på deres polterabend, sidste chance og et gavekort fra drengene til den lokale linse. En ganske hyggelig petit-talk desangående kunne være kommet ud af det for en mere snarrådig TV-vært.
;-D

Liliane Murray

Nu er kagen jo ikke særligt vellykket, der er for mange krakeleringer i fondanten, til at den burde kunne vinde på det tekniske, men kompositionen er sød. Hvis det nu havde været uden dyne og en kvinde taget bagfra af en mand, ja så havde den nok været helt fin for dommerens hang til mandehørm (sic!)