Leder

Bagedyst-skandalen viser os, at vi er nået meget længere i det store frigørelsesprojekt, end vi tror

Når så mange mennesker reagerer så voldsomt på stereotyper i en bagekonkurence, er det et tegn på, at idéen om individets ret til at vælge sin egen identitet for alvor har rodfæstet sig

Danmarks Radio

7. oktober 2016

Der var alvorlige klumper i kagedejen i onsdagens udgave af DR’s flagskibsprogram Den Store Bagedyst. Det hyggelige bageprogram eskalerede til et identitetspolitisk slagsmål, da dommerne sendte den homoseksuelle deltager, Gunnar, ud af programmet.

Kagebagerne skulle lave et »mesterværk« med polterabendtema – rigtig »mandehørm«, som værten gentog igen og igen – og mens de andre deltagere lavede en stor røv af marcipan og en paintballpistol af brownie, formede Gunnar et lyserødt kagehjerte med jordbær og to par fødder under en dyne på toppen.

Men den gik ikke. Kagen signalerede snarere baby end polterabend, mente dommer Mette Blomsterberg; Gunnar havde slet og ret »misforstået opgaven«, så han måtte grædende forlade programmet. Og så eksploderede de sociale medier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Louise Reseke
  • Steffen Gliese
Louise Reseke og Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

.. jamn SMAGTE den godt, den kage?

Vibeke Hansen, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Mortensen, Flemming Berger, Steffen Gliese og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Henrik L Nielsen

Egentligt viser beslutningen om at sende Gunnar hjem at det er dommeren der har misforstået opgaven. Det er ham der har et for snævert syn på hvad det kan betyde at være mand og hvad mandehørm som følge deraf er.
Nu ser jeg ikke programmet særlig meget, men har fulgt shitstormen. Og jeg er ikke sikker på at præmissen for artiklen er korrekt ud fra hvad debatten om programmet i øvrigt har været gennem dets løbetid.
Jeg tror ikke nødvendigvis at shitstormen skyldes at holdningerne har flyttet sig. Jeg tror den for langt langt de fleste i virkeligheden handler om at det var Gunnar der blev sendt hjem. Shitstormen er udtryk for deres sympati for ham, istedet for hans identitet. Og støtte for ham er det lettest at vise ved at kritisere identitetsspørgsmålet i opgaven.

Jeg synes det er en rigtig rigtig flot kage, og jeg ved faktisk ikke hvordan man bager en mandehørm, jeg tror slet ikke jeg ved hvad en mandehørm er, for man kan vel ikke bage en luftig gas selv om denne flotte kærlighedskage forsøger at visualisere det på bedste vis. Nu ser jeg ikke længere DR TV før end kl. 22.30, hvor det vælter frem på skærmen med genudsendelser, som jeg heller ikke ser længere. Så om det hele bare er en joke, det ved jeg ikke.

Karsten Aaen, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Vibeke Rasmussen, erik winberg og Britta Hansen anbefalede denne kommentar

Bagedyst. 1 million seere (20% af befolkningen).

Det siger alt og fortæller mig, hvorfor befolkningen ikke rigtigt har tid til at involvere sig imod - endsige kæmpe imod - den systematiske demontering af velfærds-Danmark eller andre vigtige emner.

Britt Kristensen, Bent Gregersen, Allan Stampe Kristiansen, Kristian Rikard, Tor Thrysøe, Janus Agerbo, Randi Christiansen, olivier goulin, Torben Skov, Carsten Mortensen, Anne Eriksen, Flemming Berger, Jens Erik Starup, Henrik L Nielsen, erik winberg, Anne Schøtt, Christel Gruner-Olesen og Tom Andreæ anbefalede denne kommentar

Britta - man kan vel godt se bagedyst en time om ugen og stadig være imod demonteringen af velfærdsdanmark?

Det er snæversynet og uperspektiveret at dømme en million menneskers politiske engagement på det faktum, at de ser et fjernsynsprogram du ikke bryder dig om.

Sabine Behrmann, Viggo Okholm og Vibeke Rasmussen anbefalede denne kommentar
Jesper Pedersen

Naturligvis havde han misforstået opgavet. Med Vilje.

Bare fordi han er homoseksuel, kan han da godt regne ud, hvad en polterabentkage er.

Hvis de alle var blevet bedt om at lave en Melodi Grand Prix kage, så havde heteroerne da også kunne finde ud af det.

Han fremmer jo bare en gammeldags opfattelse af at homoer kun kan producere feminine og bløde ting.

Hvis du vil placere skylden for befolkningens manglende engagement, skulle du snarere lægge den ved de medier der insisterer på at gøre dansk politik til moderne gladiatorkampe og uden filter viderebringer spindoktorernes postfaktuelle verdensbillede - det er jo god underholdning, åbenbart.

Britt Kristensen, Allan Stampe Kristiansen, David Zennaro, Janus Agerbo, Lise Lotte Rahbek og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Vibeke Rasmussen

"Jeg synes det er en rigtig rigtig flot kage …"

Det synes jeg også. Og med en ifølge billedet både charmerende og professionel finish. Er det ikke også en del af konceptet, og noget dommerne går meget op i? At man ikke udelukkende præsterer på 'glad amatør'-planet?

Med den behandling man udsættes for i reality programmer, kommer udfordringer som hungersnød, tortur og klimaforandringer, til at virke trivielle.

Britt Kristensen, Carsten Mortensen, Anne Eriksen og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Lasse Reinhold

Mandehørm kan jo være mange ting! For den lesbiske kvinde fanget i en mandekrop virker kagen stødende, generaliserende, stereotypt og stigmatiserende. Det har jeg ytringsfrihed til at ytre!

Nu fokuserer man kun på den kage, som jeg forstod var selve smagen tam, trods den flotte udførelse, misforstået eller ej. Men hans første brød i udsendelsen var altså også mislykket ifølge dommerne.
Nu er jeg så tilpas tolerant at jeg/vi både kan se politik, som vi i øvrigt kan læse om og høre i radioen, og helt uskyldige naive konkurrencer som en bage dyst. Tænk helt almindelige mennesker som gider bage.

Peter Bækgaard

Jeg synes det er mere sigende at tæt ved 1 mio ser det og vild med dans.
Desuden er det jo komplet ligegyldigt med den kage.

olivier goulin

Er disse reality-programmer ikke gennem-koreograferede ned i mindste mimik og krokodilletåre?
Mon ikke den såkaldte 'skandale' var iscensat i fuld afstemning med deltagerne?

/O

Hvorfor skal Inf beskæftige sig et hvilket som helst idiotisk tv-program, uanset indhold? Kan læserne ikke klare, at læse om Aleppo, klimakriser og Viktor Orban-tendensernes indtog i dansk politik.

Soren Andersen

"Gunnars lyserøde kreation er blevet en stedfortræder for et helt kompleks af identitetspolitiske spørgsmål, som netop nu driver det politiske landskab i Vesten"

Ovenstående sproglige kreation er samtidig blevet en stedfortræder for den ro der indfandt sig da jeg én gang for alle konstaterede, at jeg ikke har misset noget ved ikke at følge med i "det politiske landskab i vesten" i efterhånden ret lang tid.

Peter Rasmussen

Jeg ved ikke med jer andre; men for mig er det mest chokerende ved denne historie, at 1.000.000 danskere bruger tid på et program som "Den store bagedyst". Og så en efterfølgende shit-storm, fordi en deltager begynder at græde over, at han ikke må være med længere? WTF???

Allan Stampe Kristiansen, Kristian Rikard, Anne Eriksen, Britta Hansen, Arne Lund, Steffen Gliese, Torben Skov og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Mads Kølbæk

Måske skulle mit udsagn ikke betragtes så snæversynet. Jeg er fuldkommen ligeglad med denne udsendelse. Det interessante var seertallet. Dernæst synes jeg, det er interessant, at der hver gang, jeg zapper forbi DR1 lige er noget madlavning, vurdering af huse, vildt dans og andre ligegyldige programmer.

Det er snart ligegyldigt, hvilket af DR`s programmer du zapper rundt i, så er det ikke værd at se.
Det skulle da være en udenlandsk reportage, naturfilm eller rejsebeskrivelse...
Det er spild af licenspenge - og ærgerligt, at barren skal sættes der.

Der findes utvivlsomt mænd der 'knalder' på deres polterabend, sidste chance og et gavekort fra drengene til den lokale linse. En ganske hyggelig petit-talk desangående kunne være kommet ud af det for en mere snarrådig TV-vært.
;-D

Liliane Murray

Nu er kagen jo ikke særligt vellykket, der er for mange krakeleringer i fondanten, til at den burde kunne vinde på det tekniske, men kompositionen er sød. Hvis det nu havde været uden dyne og en kvinde taget bagfra af en mand, ja så havde den nok været helt fin for dommerens hang til mandehørm (sic!)