Leder

Nej, DF og De Konservative: Kort armslængde findes ikke

Dansk Folkeparti går ind for princippet om armslængde i den offentlige forvaltning – men ifølge Morten Marinus kan armen også blive for lang nogle gange. For eksempel når det handler om Danmarks Radios historieformidling.

Dansk Folkeparti går ind for princippet om armslængde i den offentlige forvaltning – men ifølge Morten Marinus kan armen også blive for lang nogle gange. For eksempel når det handler om Danmarks Radios historieformidling.

Morten Krüger

28. oktober 2017

Den seneste uge har en række borgerlige politikere kritiseret DR’s serie ’Historien om Danmark’

Morten Messerschmidt (DF) har på Facebook kaldt det seneste afsnit »regulær historieforfalskning« og opfordret DR til at fjerne det fra hjemmesiden, Søren Espersen vil tage afsnittet op ved de kommende forhandlinger om DR’s fremtid, Naser Khader (K) vil have en disclaimer på DR’s hjemmeside, mens Morten Marinus (DF) har foreslået et directors cut med mere om højrefløjen og mindre om venstrefløjen.

Det er problematiske udtalelser. Ikke mindst hvis man går ind for princippet om armslængde i den offentlige forvaltning – og det gør Dansk Folkeparti ifølge Morten Marinus. 

Men som han sagde i et interview til DR P1 fredag: 

»Armen kan altså også blive for lang nogle gange.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Espen Bøgh
 • Poul Erik Pedersen
 • Viggo Okholm
 • ingemaje lange
 • Jette M. Abildgaard
 • Malan Helge
 • Eva Schwanenflügel
 • Anker Nielsen
Espen Bøgh, Poul Erik Pedersen, Viggo Okholm, ingemaje lange, Jette M. Abildgaard, Malan Helge, Eva Schwanenflügel og Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Christian De Thurah

Helt uden at blande mig i den konkrete debat, blot en stille undren over udtrykket "armslængdeprincippet". Tager man udtrykket for pålydende, må det betyde en vis afstand, men dog ikke uden for rækkevidde. Det er jo ikke lige det, der menes med det i artiklen.
Måske skulle man finde et andet udtryk.

For nylig læste jeg en lidt anden armslængdefortolkning, der nok gik i retning a sagen om Anna Mee Allerslev, men nok også kan finde sit ståsted i ovennævnte forbindelse med trusler mod DR fra henholdsvis DF og Konservative.

Armslængdeprincippet gælder for - jo længere arme du har det letter er det at nå kagedåsen.

I denne kontekst med DR forstået på den måde, at jo længere "arme" du har, det lettere er det at udøve pression overfor andre og deres tanker!

Som artiklens forfatter skriver:
"Bekymrende at man efter at have set en hel udsendelse om totalitarismens århundrede forsøger at styre de statslige medier – et træk som netop er karakteristisk for de totalitære stater."
Der er efter min mening nogle K- og DF-folk, der burde skamme sig - og som vælgerne burde straffe ;-)

Curt Sørensen, Torben Bruhn Andersen, Rikke Nielsen, Finn Egelund, Poul Erik Pedersen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Bjarne Andersen, Kim Houmøller, Trond Meiring, Jette M. Abildgaard, Flemming Berger, lars søgaard-jensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

VLAK-regeringens motto: "Ingen arme, ingen kager".

Dansk Fjollepartis svar på samme: "There's no such thing as a free Lunch."
(copyright Mrs Thatcher)

Torben Bruhn Andersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Espen Bøgh og Christian Mondrup anbefalede denne kommentar
Thomas Frisendal

Jeg er født i 1950. Foranlediget af denne leder har jeg lige set afsnit 10 på nettet. Jeg kan personligt huske ting fra slutningen af 50erne og fremad. Intet i den udsendelse forekommer mig ude af proportioner, forvansket eller irrelevant. Udsendelsen var langt indenfor skiven.
At danske politikere forsøger at beklikke dette er slet og ret skræmmende.

Merete Jung-Jensen, Curt Sørensen, Benny Larsen, Torben Bruhn Andersen, Rikke Nielsen, Poul Erik Pedersen, Egon Stich, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Christian Lucas, Hans Larsen, Kim Houmøller, Trond Meiring og Viggo Okholm anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

@Thomas Frisendal - det er det der skræmmer mig mest. Kritikerne er en flok småfascister, der er fulde af løgn!

Curt Sørensen, Holger Madsen, Benny Larsen, Flemming Berger, Espen Bøgh, Egon Stich, Niels Duus Nielsen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Christian Lucas

Der er vist nogen som skal forklare Morten Marinus at et Director's Cut ikke har noget som helst med politikere og censur at gøre.

Så har dr været et tilfælde hvor det hænger ud så alle kan se og reagere på, at det altid er vinderne der fortæller historien aldrig taberne. Det eneste i udsendelsen som fik mig til at tænke at det ikke holder var en frisk foskadrenget bondemand der i halvtredserne kørte rundt og hørte rockogrul på sin bilradio i folkevognen. Det er så lidt underligt at opleve med vores populismeryttere, at Nordenhofferne overlapper burka-apologeterne, medens det er burka-kritikerne, der brokker sig over vinklen med kvindernes frigørelse. Og så er det naturligvis mangelfuldt og billed-drama-orienteret- hele formidlingsmetoden, men ellers gider folk jo ikke se den vej det er - og alle de mennesker under 50 år der ikke har det ringeste polyhistoristiske motivation, men blot er interesseret i egennyttens funktionalitet napper naturligvis på folkeoplysningsmæssigt problematisk vis, at det var hele historien. Det var det jo ikke for rigtig mange mennesker. Og det var igen 'eliternes historue' der fortaltes. Til rakket. men der er ikke sagt usandhed. Kun at virkeligheden var mere mangfoldig. Alt det bavl med om nu samarbejdspolitikken var rigtig moralsk eller ej er jo belyst så meget. Det var en udmærket udsendelse.

DF er et trist og sørgelig parti via dets medlemmer, der sætter deres magtbegær over demokratiet, sådan som vi ser Søren Espersen og Morten Messerschmidt for tiden, med trusler om økonomiske repressalier overfor DR, hvis ikke de retter ind efter deres anvisninger.

Som gode borgerlige velmenende kritiske nationalister, og ikke som hysteriske og koleriske "små fyrster med rem over skulderen", kræver de sidste afsnit retfærdiggjort enten via udeladelse eller ved nyindspilning, efter deres anvisninger, og med deres koryfæer stillet på piedestal, som lysende eksempler på det borgerlige Danmarks indsats under besættelsen.

Intet vil være mere forkert i et demokratiske samfund, hvor ytringsfriheden er én af de bærende piller for demokratiet, så deres magtbegærs krav er direkte undergravende for demokratiet end lige netop opfyldelsen af deres krav i den anledning, og derfor er deres trusler ganske utilstedelige.

Dette magtbegær som Søren Espersen viser og omfavner, med truslers følgeskab, viser DF's sande ansigt og mening om et demokrati, et demokrati der ikke passer dem uden absolut magt til dem selv - og kun dem selv.

Europas historie viser hvordan den slags magtbegær udvikler sig hvis det får sin vilje, og som vi har fjernet og fra i over 60 år, og nødigt ser en gentagelse af i Europa, - påberåbt under retfærdigheden faner, i demokratiets navn, og for folkets åndelige sundhed.

Nu må og kan vælgerne se og forstå hvad DF ikke står for i vort land, og finde andre partier med demokratiske rødder at stemme på, for ellers går Danmarks demokrati til grunde i rent magtbegær fra de få, og med øget hensynsløshed overfor andres meninger, - der ikke vil følge DF's vilje, og hvor udstødelse og måske med "berufsverbot" til følge i livet.

I et demokrati er der plads til mange meninger, men det er der ikke plads til i DF's "demokratiopfattelse", hvor åndelig ensrettede marcherende borgere skal være til partiets rådighed for magtbegærets udbredelse og fuldkommengørelse skal være i DF's hænder.

Der er intet paradisisk herved og det strider mærkværdigvis også imod lige netop det som man forsvare for serien - modstandskampen imod ensretningen via magtbegær og undertrykkelse af samfundets demokrati.

Bjarne Bisgaard Jensen, Johnny Winther Ronnenberg, Flemming Berger og Trond Meiring anbefalede denne kommentar