Leder

Truslen mod de danske medier kommer ikke fra DR

Alle danske medier står over for kæmpe udfordringer. Hvis DR er første og vigtigste punkt på den politiske dagsorden, har regeringen og politikerne dermed lukket øjnene for de største trusler mod dansk indholdsproduktion og dansk journalistik
DR skal for fremtiden være et »smalt fyrtårn,« har kulturminister Mette Bock formuleret det

DR skal for fremtiden være et »smalt fyrtårn,« har kulturminister Mette Bock formuleret det

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
19. februar 2018

Det kommende medieforlig kan blive det mest skelsættende siden monopolbruddet med oprettelsen af TV 2 for snart 31 år siden. De forudgående fire års debat har afsløret et værdi- og mediepolitisk skred. Fra stor og bred opbakning til et stærkt DR til, hvad der ligner et pænt flertal fra begge sider af salen, der nu vil skære i DR. Nu handler det tilsyneladende kun om med hvor meget.

Regeringens medieudspil, som ventes i denne uge, er forsinket. Mange store knaster skulle høvles af først. Ikke mindst medielicensens fremtid. Vi ved, hvad regeringen gerne vil: afskaffe licensen, flytte finansieringen af public service-medierne til finansloven og i samme hug skære DR’s budget med 12,5 procent. Vi ved også, at der er et bredt blå-rødt flertal for afskaffelsen af den socialt skæve licens. Men internt i regeringen og i forhold til støttepartiet DF har man ikke kunne enes om, hvordan det skal ske, og hvordan det skal finansieres. Med en medieskat som i Finland med bibeholdelse af armslængdeprincip og længerevarende aftaler? Med en forøgelse af bundfradraget? Der er jo også lige en tabt licensmoms på en milliard kroner, der skal indregnes.

Licensafskaffelsen var – mod forventning – ikke en del af det seneste mini-skatteforlig mellem regeringen og Dansk Folkeparti, der ønsker en dobbelt så stor nedskæring af DR. Men før medieordførerne kan forhandle, skal de jo vide, hvad og hvor meget der skal forhandles om. En finanslovsløsning af licensfremtiden er uden for deres rækkevidde. Den afgøres af partilederne og i Finansministeriet. Her er kulturministerens og medieordførernes indflydelse ikke stor. Tværtimod, kan man hævde.

Kulturminister Mette Bock (LA) har i modsætning til sin partiformand og bror, Anders Samuelsen, været forsigtig med at kravle højt op i træet, men hendes holdning til sin tidligere arbejdsgiver DR er tydelig. I et læserbrev i Jyllands-Posten mere end antyder hun, hvor regeringen vil hen. DR skal i fremtiden være »et smalt fyrtårn«, skriver hun. Hun betegner DR som en »mastodont, som konkurrerer på så privilegerede vilkår, at det er vanskeligt for private medier at sikre de nødvendige indtægter«.

Her har hun hentet en påstand fra dagbladenes interesseorganisation Danske Medier, som ingen forskere i ind- eller udland har kunnet finde belæg for. Dagbladenes svære situation skyldes ændret brugeradfærd og ikke mindst Googles og Facebooks massive omfordeling af annonceindtægterne. Her står danske politikere magtesløse, men det ville være fremsynet at udvide nulmomsen fra papir til digitale udgivelser, som man vil gøre i Norge. Eller øge mediestøtten med f.eks. en fjerdedel, som man lige har gjort i Sverige.

Køligt betragtet har DR-cheferne lydigt og dygtigt efterlevet de krav, politikerne i enighed har stillet: DR skulle oprette flere kanaler, øge produktivitet og effektivitet. Fordele budgetterne, så de af politikerne vedtagne programgenrer blev tilgodeset. Herunder underholdning. Men år efter år har DR formået at miste terræn i en offentlig debat, hvor hver eneste deltager, hvert eneste parti helt frit og vildt kan lave hver sin fortolkning af, hvad public service-indhold er. Hidtil har det været en fordel både for DR og de øvrige public service-medier, at der netop ikke er stramme, politisk fastsatte rammer for det. Nu hører man i stigende grad et krav om, at politikerne helt ned i detaljen laver regler for, hvad der er public service, og hvad der ikke er det. Venstres Britt Bager var med sit forslag om en stor, politisk styret produktionspulje tæt på.

Det bliver spændende, om regeringens udspil primært vil handle om DR. Man kan mene, at når statens øvrige kulturinstitutioner har måttet skære, skal DR også følge trop. Den argumentation er nu blevet DR’s egen med bestyrelsesformand Michael Christiansens udmelding forleden. Dermed er den del af forhandlingerne indsnævret til at handle om en procentsats, der ligger mellem 12,5 og 25. Det bliver spændende at se, hvor langt parterne – ikke mindst Socialdemokratiet – vil strække sig for at blive en del af et bredere forlig. Og endnu en gang er landets mest udbredte tv-station, det statsejede TV 2, fløjet helt under radaren.

Alle danske medier står over for kæmpe udfordringer. Hvis DR er første og vigtigste punkt på den politiske dagsorden, har regeringen og politikerne dermed lukket øjnene for de største trusler mod dansk indholdsproduktion og dansk journalistik. De kommer ikke fra DR Byen, men fra Californien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

Lad DR blive et tilvalg i TV-pakken.

De seere & lyttere, der vælger DR til, betaler så for DR's drift -
de øvrige seere & lyttere betaler for det indhold, som de ønsker at se.

DR skal aldrig høre et ondt ord fra mig i den anledning -
eller et ord i det hele taget; jeg ser aldrig DR TV.

Derimod hører jeg med fornøjelse DR Radio, som jeg derfor gerne vil betale for.

Dorte Sørensen

Else Jørgensen ja der er sket en "homogeniseret de danske mainstreammedier til en stor ens-tænkende masse" men at de hader USA er ikke min opfattelse, da de svømmer over med historier - store som små - fra USA. Valgene i USA bliver dækket meget mere end valg i EU og andre europæiske lande - for at tage et eksempel.
Hvad er vestlige værdier - er det neoliberale værdier hvor du er din egen lykkesmed og så lidt fællesskab og lighed som muligt - og er det de værdier "vi" bør stase på???

David Zennaro, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Henrik Leffers, Jesper Lerche, Hans Larsen, Carsten Munk, Jørn Andersen, Eva Schwanenflügel og Mikkel Kristensen anbefalede denne kommentar

Mette Bock har som automatreaktion øget konkurrence på programmet for DR. For TV og radio er ikke til for borgerne men for privat foretagsomhed. Så må vi leve med at DR mister sin rolle som, sammen med folkeskolen, producent af nye kundskaber for store dele af befolkningen. DR bliver nu nødt til at skele til konkurenterne og lave flad underholdning. Og da de ikke er sat i verden for at lave underholdning, bliver de lukket om en lille håndfuld år. Og politikerne i Danmark har igen taget det værste ved bl.a. det amerikanske samfund og gjort til vores.

Svend Erik Hansen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Thomas Tanghus, Flemming Berger, John Poulsen, Britta Felsager, Carsten Munk, Malan Helge og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

nogen gange må man undres over hvilke virkeligheder mennesker kan digte, når de har en ide som de gerne vil promovere, at DR har forladt danskerne til fordel for masseindvandring og EU. er da noget vås, og det er i øvrigt vist heller ikke rigtigt at "danskerne har forladt DR",
DR propaganderer heldigvis ikke for fremmedhad, men forholder sig objektivt til samfundet så godt de nu formår, og det er vel det else Jørgensen er sur over, else anerkender kun en virkelighed hvor fremmede er fjender og skal bekæmpes, som DF reklamerer for, og har gjort det i årtier, og det går jo altid galt når propaganda-virkeligheder bliver forvekslet med sandheden om verden, propagandaens magt døde tydeligvis ikke med Goebbels.
og for nu at vise sin "indsigt" fremturer else med endnu en absurd udtalelse, at danske mainstreammedier alle er USA fjendtlige er da godt nok noget af en påstand, mit indtryk er snarere at langt de fleste er blinde for at USA er verdens største trussel imod fred, at USA er ballademageren i klimadebatten, i hvert fald efter Trumps overtagelse af præsidentposten, og at USA på ingen måde er et forbilled vi bør efterligne på nogen områder, tværtimod fremstilles USA i langt de fleste medier som verdens leder, som er i sin gode ret til at udøve sin "indflydelse" i resten af verden,
bevares der forekommer da indlæg som er kritiske imod vestlig kultur, på grund af de problemer vi har påført os selv drevet af grådighed, ulighed, overforbrug, og forurening, har jo for længst nået niveauer hvor det er tydeligt at ideen om evig økonomisk vækst har potentiale til at ødelægge naturen, og faktisk er den ødelæggelse allerede fremskreden, man påpeger at menneskeheden skal sadle om og finde en anden vej hvis vi skal have en fremtid på langt sigt, man har pligt til at påpege det overfor sine venner når disse begår dumheder, så når du mener medierne hader USA og vestlige værdier, tager du fejl, kritikken er et udtryk for fornuft, og et forsøg på at hjælpe vores amerikanske venner med at skabe en bedre verden.

Viggo Okholm, Bjarne Bisgaard Jensen, Hanna Grarversen, Alvin Jensen, Flemming Berger, Tue Romanow, Vibeke Hansen, John Poulsen, Henrik Leffers, Jørgen Wentzlau, Malan Helge, Eva Schwanenflügel, Mikkel Kristensen, Søren Veje, Carsten Munk, Steffen Gliese, Dorte Sørensen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

faktisk burde jeg have skrevet "DR propaganderer heldigvis ikke ret meget for fremmedhad" for det gør de jo af og til, om ikke andet så når de er microfonholdere, når politikere som fisker efter stemmer iblandt fremmedhadere udtaler sig på TV.

Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Mogens Holme, Vibeke Hansen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

DR ejes af den danske befolkning og skal af den grund selvfølgelig favoriseres.

Karsten Lundsby, Runa Lystlund, Per Jongberg, Hans Larsen, Frederik Groth Nordstrøm, Hanna Grarversen, Marianne Stockmarr, Alvin Jensen, Thomas Tanghus, Charlotte Jensen, Tue Romanow, Vibeke Hansen, John Poulsen, Torben Arendal, Henrik Leffers, Britta Felsager, Malan Helge, Eva Schwanenflügel og Carsten Munk anbefalede denne kommentar

For mange ideologier støder sammen, og jeg er bange for det ender galt. Det tyder alt på, da aktørerne kører i ring, og er uden visioner. De er simpelthen ikke dygtige nok, hverken hos DR eller de politiske. Ender vi op i endnu en rammemodel, så bliver DR for alvor kørt ud på et sidespor, for den tolkning DR aktuelt har benyttet er i teorien korrekt, men i praksis en fiasko. Det burde ledelsen have indset og ændret på for længst. TDC har set det, vistnok! At Michael Kristiansen nu kan se, at der for levere det samme sagtens kan spares 12,5%, er en joke. Jeg mener, tror han seerne er idioter? Det handler om at levere et brugtbart indhold, hvor svært kan det være. YouTube er You Tube, og DR er FaceBook. DR skal i stedet have sig egen identitet. DR burde løfte kvalitet, folde den kritiske samfundsdebat ud, og sænke volumen. De som er til det fordummende kan se det på TV 2.

Steen Meyer, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Thomas Tanghus, Lars Jørgensen, Britta Felsager, Carsten Munk, Jørn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Else Jørgensen derfra hvor jeg sidder ser det meget mere ud som om at DR har forladt danskerne til fordel for DF og Inger Støjberg.

David Zennaro, Mogens Holme og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Jørgen Wentzlau

Det er for sent, DR har solgt sit indhold til amerikanske overvågnings kapitalister. Alt indhold der bliver produceret ligger på deres servere, og dermed ejer de indholdet, selv om det er dansk produceret. Om det så er kulturarven, digitaliseres det af overvågningskapitalister, for efterfølgende at blive brændt, Kåre Klints original tegninger af Grundtvigs Kirken. Selv debatter, er det ikke muligt at deltage i, uden at være på være på et udenlandsk medie. Hvad vil det koste at få dansk kulturarv til at ligge på danske servere, og dansk ophavsret?

Steen Meyer, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Per Torbensen, John Poulsen, Kim Houmøller og Torben Arendal anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Jeg er enig i, at dagbladenes svære situation skyldes ændret brugeradfærd og en massiv omfordeling af annonceindtægterne til fordel for netmedier, samt at de største trusler mod dansk indholdsproduktion og dansk journalistik ikke kommer fra DR Byen, men fra USA. Det gælder ikke blot i et økonomisk perspektiv, men i forbindelse hermed også i forhold til livsstil og værdier, på individniveau samt socialt og politisk.

Det bliver i de kommende år interessant at se, hvor langt ikke mindst de store gamle, såkaldte omnibusaviser, som f.eks. Berlingske og Politiken, vil gå for at fastholde deres oplagstal og muligheder for overlevelse. Hvor langt de vil gå i retning af populisme i form af personfikseret og sensationsorienteret journalistik, ikke mindst på kulturområdet, i konkurrence med sociale medier og populærpressen.

Steffen Gliese, Per Torbensen, Alvin Jensen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar

DR er jo heller ikke et seriøst medie længere. Man overgiver sig til populærkultur og har realityserier. Det er jo dybt useriøst for et oplysningsmedie. Maria Rønn er i min optik ikke opgaven voksen.

Karsten Lundsby, Steffen Gliese og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

DR er flad underholdning med den store bagedyst på toppen.
Se på svensk tv og find forskel i substans der.
Sporten 'hvad har du til os idag? Tja Caroline Wosniakki er forkølet idag, så vi går videre til 'vores vejr' .

kjeld hougaard

Vejle folkeblad er en vældig god avis for beboerne i området som vil holde sig orienteret om hvad der sker, lokale politiske problemstillinger etc. de ”store” danske aviser har så lille læserkreds, dem som læser dansk, at de formodentlig bør sikre sin fremtid på det danske lokalstof, a la Vejle folkeblad. For det er ikke i Danmark verden udvikles, så en læserskare med bredere udsyn vil hellere se BBC, CNN, læse Der Spiegels engelsksprogede magasin, alt gratis, og få tilgang til kvalitets journalistik om globale forhold og verdens udvikling i store publikationer med penge til kvalitets journalistik, som en dansk sproget avis aldrig vil kunne nå. NYT er billigere end Berlingeren

Børge Rahbech Jensen

"Dagbladenes svære situation skyldes ændret brugeradfærd og ikke mindst Googles og Facebooks massive omfordeling af annonceindtægterne. "

Vrøvl. Danske dagblade ligger, som de selv har redt. En vigtig grund til dagbladenes situation er, at hele den danske presse er flyttet ind på Slotsholmen, hvor Christiansborg også ligger. En anden grund er, at nyhedsformidling er nedprioriteret i forhold til formidling af holdninger og krav om politisk indflydelse. En tredje grund er, at der tydeligvis er for mange medier i forhold til, hvor meget der sker af interesse i det danske samfund.

"De kommer ikke fra DR Byen, men fra Californien."

Det tvivler jeg også på, med mindre bl.a. New York og London er flyttet til Californien.
Alle udenlandske dag- og ugeblade er ikke gratis, men mange af dem leverer bedre kvalitet og mere neutral nyhedsformidling til en lavere pris sammenlignet med danske dagblade.

For eksempel har jeg nu et prøveabonnement på britiske The Times i tre måneder for kr. 25,72. Efter prøveperioden skal betales normalpris, som er ca. kr. 43 pr. måned. Det amerikanske ugeblad 'The New Yorker' betaler jeg nu normalpris for. Det koster kr. 552,64 for et år. Begge er elektroniske abonnementer. Danske dagblade er noget dyrere, og Weekendavisen koster næsten lige så meget som den britiske udgave af Vanity Fair - pr. nummer.

Tja smag og behag er og bliver forskellig, vi har alle et valg. En skriver at TV" har flest seere, forstå det hvem der kan. I mine øjne er det næsten kun sport og en smule letbenet underholdning der trækker der. DR har det hele men måske har DR for mange kanaler så det er umuligt at følge alle. Kvalitetsmæssigt er de altså ok og der er noget for en hver smag, men fordi der skal sendes hele døgnet står genudsendelser i kø. Håber man finder en løsning alle kan leve med.