Leder

Den første streamingskandale har ramt Tidal

Streamingtjenesten Tidal er rendt ind i, hvad der ligner en skandale. I alt 320 millioner falske afspilninger anklages de for at have manipuleret i Beyoncé og Kanye Wests favør. Det er en omvendt Robin Hood, da det betyder, at andre kunstnere får færre penge udbetalt, mens superstjernerne får flere
»Skandalen sår desuden tvivl om Kanye West og Beyoncés rekordsættende streamingtal, som naturligvis er en del af deres succeshistorier. De skal måske nu omskrives.«

»Skandalen sår desuden tvivl om Kanye West og Beyoncés rekordsættende streamingtal, som naturligvis er en del af deres succeshistorier. De skal måske nu omskrives.«

Chris Pizzello

Kultur
12. maj 2018

Streamingtjenesten Tidal er rendt ind i et nyt uvejr. Det første var ved indvielsen, hvor en række superstjerner stillede op og var med til at love flere penge til kunstnerne. Dengang blev Tidal hånet for at ville skaffe flere penge til de allerede rige.

Sidste år hævdede den norske avis Dagens Næringsliv, at Tidal manipulerede med deres abonnementstal. Og nu hævder den samme avis, at de har manipuleret med afspilningsdata.

I alt 320 millioner falske afspilninger af Beyoncés album Lemonade og Kanye Wests The Life of Pablo. Det betyder flere penge til dem og færre til alle andre musikere på Tidal.

Årligt uddeler Tidal, der har hovedkvarter i Oslo, ifølge DN cirka 800 millioner norske kroner til sine tilknyttede kunstnere. 

Pengene fra streaminger uddeles ud fra en fordelingspulje, hvor man får udbetalt penge afhængigt af antal streaminger. Det betyder, at hvis én kunstner får flere streaminger, så får hun flere penge og alle andre færre penge fra den samlede pulje.

Med den rullende skandale synes anklagen fra indvielsen af Tidal altså at være valideret.

DN’s artikel påpeger, at sange er blevet afspillet med millisekundpræcise intervaller i tydeligt repeterende mønstre, eller også er mange sange blevet afspillet samtidig fra samme konto.

I alt er 1,7 millioner konti uden brugernes viden blevet misbrugt til den påståede svindel. Journalister har opsøgt nogle af de virkelige personer bag de involverede konti.

Blandt andet den danske musiker Halfdan E, der ifølge DN’s data har lyttet 50 gange til Lemonade, hvilket han pure afviser over for DN. Og en norsk musikanmelder har angiveligt spillet 27 sange – samtidig.

Data er blevet behandlet af Norges teknisk-naturvidenskabelige universitet (NTNU), der også bistår norsk politi. Det er altså en umiddelbart pålidelig undersøgelse. NTNU mener ikke, at der kan være tale om en softwarebug eller indbrud udefra.

Det er en skidt sag for Tidal, der kæmper mod overmagten – Spotify, Apple Music og Amazons Prime Music.

Tidal er blevet rost for at betale flere penge end konkurrenterne til kunstnerne og for at have højere lydkvalitet. Samtidig er det en skidt sag for streaming generelt, fordi skandalen også kan skabe mistillid til tjenesternes data.

Skandalen sår desuden tvivl om Kanye West og Beyoncés rekordsættende streamingtal, som naturligvis er en del af deres succeshistorier. De skal måske nu omskrives.

Det hjælper ikke på sagerne, at grundlæggeren af Tidal er rapstjernen Jay Z, der er gift med Beyoncé – som ligesom Kanye West er medejer af streamingtjenesten. Hun har tidligere kaldt sin gemals liv for en redefinering af den amerikanske drøm.

Men det kan nu vise sig at være parrets problem, at de midt i deres politisk-kritiske engagement stadig har en ekstremt profitabel forretning kørende – hvor de angiveligt også beriges ulovligt, med eller mod deres vidende. Og for at føje spot til skade er Tidal ovenikøbet ejet af det hemmelighedsfulde Project Panther ltd., der befinder sig i skattelyet Cayman Islands.

Med Dagens Næringslivs artikel må ægteparret og Tidal se sig involveret i en skandalesag, der kunne kaldes en omvendt Robin Hood.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jørgen Tryggestad

En rettelse til artikelen: DN er ikke Dagens Nyheter, det er den norske avis DN=Dagens Næringsliv som skriver om denne sag. DN er Norges svar på den danske avis Børsen.

Ellers ser dette jo ud til at være endnu et sørgeligt eksempel på at grådigheden ikke kender nogle grænser hos visse personer og selskaber. Forhåbentligt kommer dette til at koste de skyldige ULTRA MEGET dyrt. Hvis de altså er skyldige i anklagerne.

I så fald: Fy for fa..... siger jeg bare.

David Zennaro, Karsten Lundsby og Halfdan Vendelbo Saxer anbefalede denne kommentar
odd bjertnes

Har nogen nogensinde foretaget en faktisk afspilning af noget med den familie med venner der altså uden at få penge/løn for at gøre det på en radiostation, et diskotek eller lignende ? Jeg har ikke oplevet det ^^ ....

Victor Hjort

Og Dagens Nyheter er svensk.