Leder

Ingen raske knægte hænger plakater med korrekte VAR-kendelser op over sengen

Retfærdighed er ikke den højeste værdi i sport. Drama og store fortællinger er fodboldens sjæl
Det nye videodommersystem, VAR, har ramt den store VM-scene og dette har, ifølge Christian Bennike, brækket et stykke af fodboldens sjæl. 

Det nye videodommersystem, VAR, har ramt den store VM-scene og dette har, ifølge Christian Bennike, brækket et stykke af fodboldens sjæl. 

CHINE NOUVELLE

Kultur
21. juni 2018

Nu er det alvor. Efter tilløb i Serie A og den britiske FA Cup folder det nye videodommersystem, VAR, sig nu ud på den store VM-scene.

I kampen mellem Frankrig og Australien spillede teknologien sig helt ud: Et fransk straffespark spottet af videodommere i en bunker langt fra stadion og dømt ved hjælp af en skærm på sidelinjen. Og bagefter et kludeselvmål til Frankrig, der ramte undersiden af overliggeren og lige præcis sneg sig en millimeter over stregen, så censoren i bolden vibrerede. Det var ingeniørernes drømmekamp.

Få ting kan få blodet til at koge i fodboldfans som debatten om videodommere. Tilhængere mener, at VAR skaber en mere retfærdig og objektiv sport, modstandere indvender, at det djøfiserer det smukke spil. Det er en krig om fodboldens sjæl – mellem romantikere og rationalister.

Indtil nu har VAR ikke ødelagt flowet i VM-kampene, som kritikerne frygtede. Men det har heller ikke gjort spillet mere objektivt, som tilhængerne håbede. Frankrigs straffespark mod Australien var kontroversielt, det samme var Sveriges mod Sydkorea og Tunesiens mod England.

Fodbold er nemlig ikke en eksakt videnskab. VAR har paradoksalt skabt mere furore om småfejl og dommerkendelser – ikke mindre. For hvad med alle de forseelser, der ikke bliver videodømt? Da schweiziske Steven Zuber skubbede en brasiliansk forsvarsspiller i ryggen og udlignede til 1-1? Da Harry Kane blev revet omkuld i feltet, da argentinske Pavon blev fældet, da Diego Costa scorede mod Portugal … ingen VAR.

Bevares, videodommerne gør fodbolden en smule mere retfærdig. De britiske dommere vurderer selv, at 96 procent af kendelserne i dag er korrekte, video kan klemme det tal op på 98. Men VAR gør også fodbolden mere kold og teknisk, mere fokuseret på fejl og dommere – VM ligner mindre det spil, børn spiller på villavejene, mens solen går ned. Og det er trist.

Retfærdighed er ikke den højeste værdi i sport, og ingen raske knægte hænger plakater med korrekte dommerkendelser op over sengen. Det er drama og store fortællinger, der er fodboldens sjæl. Alt det VAR-tilhængerne hader, er alt det, der gør spillet smukt: tilfældigheder, hjerteskærende offsidekendelser, Guds hånd og Faxe, der rammer den lige i røven (Kim Vilfort har indrømmet, at han lavede frispark, inden John Faxe fik fat i bolden, så det mål ville i dag være blevet videoannulleret).

Videodommerne har brækket et stykke af fodboldens sjæl og bytter det til lidt ekstra korrekthed. Det er et dårligt bytte.

Serie

VM i fodbold 2018

VM 2018 står for døren, og vi gør på Information det, vi prøver på altid at gøre: Vi skærer alt det uvæsentlige fra og leverer hver dag den ene artikel fra VM i fodbold, som du skal læse, hvis du ikke vil læse andet. Vi gør dig klogere på en begivenhed, man indimellem kan frygte, at man bliver lidt dummere af. Følg vores dækning her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Fodboldens sjæl. Hvorfor ikke.

Steffen Gliese

Vi bør alle stræbe efter den størst mulige retfærdighed i alle livets forhold. Det er ikke nok at affinde sig med, den aldrig vil kunne opnås fuldstændigt, den er det eneste, der er værd at gøre til genstand for vurdering i virkeligheden.

Katrine Damm

Måske seje piger hænger de plakater op.....

Eva Schwanenflügel og Michael Frommelt anbefalede denne kommentar

Hvis stræben retfærdighed brækker et stykke af raske drenges sjæl, så er begrebet "raske drenge" sygt!

Jens Pedersen

Jeg er sgu glad for VAR. Kan egentlig godt forstå at Ken Hansen får fjæs på, for i realitetten er han mere eller mindre unødvendig. I fremtiden burde dommere fungere som pædagoger, der kun er der for at holde god ro og orden og fx. bekæmpe racisme på banen. Alle problemer med VAR, skyldes efter min mening at man ikke har indført det i tilstrækkelig grad...

Mikael Nielsen

det med romantik i en misset svinestreg i straffesparksfeltet kan vist ligge et meget fjernt sted. Har nok set de første millioner fodboldkampe, og endelig kan man være nogenlunde rolig og forvisset om at der er retfærdige kendelser, og opdækning af uduelige ( korrupte ) dommere. hurra for VAR

Jan Bisp Zarghami

Er på en måde lidt ligeglad med VAR, finder det dog lidt irriterende, tildels morsomt, helt unødvendig og totalt ligegyldigt i forhold til fodbolden som leg og fornøjeligt tidsfordriv. Kan dog godt se at man i de store klubber med millioner milliarder af kroner på spil ikke kan leve med tilfældige fejlkendelser. Livet er tilfældigt og i mange henseender uden for vores kontrol, nogle gange giver det modvind andre gange medvind og det kan jeg godt leve med(er nærmest nødt til det) også inden for fodbold hvor en tilfældig kendelse i en fodboldkamp ikke ændre grundlæggende ved mine livsvilkår. I øvrigt syntes jeg ikke, at flere af de VAR kendelse jeg har set her under VM har været entydige.

Peter Tagesen

I kampen mellem Spanien og Iran i går blev et mål annulleret 2-3 minutter efter der var blevet fejret og jublet. En sidedommer mente der var off-side. Så blev videoen hevet ind.

Det var en næsten lige så mærkelig oplevelse, som da en VM-finale blev afgjort på det besynderlige Golden Goal for nogle år siden. :)

Mikael Nielsen

trækker støtte til VAR tilbage...