Leder

Medieforliget blev DF’s hævn

Fraværet af mediepolitikere – inklusive kulturministeren – i forhandlingsforløbet sendte et stærkt signal om, at det ikke handler om medie- eller kulturpolitik. Det handler om værdipolitik
»Hele skytset blev rettet imod DR, og dermed allierede Danske Medier sig uagtsomt med Dansk Folkeparti.« skriver Lasse Jensen.

»Hele skytset blev rettet imod DR, og dermed allierede Danske Medier sig uagtsomt med Dansk Folkeparti.« skriver Lasse Jensen.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
30. juni 2018

Den helt centrale del af nattens hastigt sammenflikkede smalle medieforlig har intet med forliget at gøre. Den største ændring af dansk mediepolitik i årtier blev til i lukkede forhandlinger mellem finansministeren og Dansk Folkepartis top, som endte med rammeaftalen af 16. marts, hvor DR blev beskåret med 20 procent og licensen omlagt til skattebilletten.

Fraværet af mediepolitikere – inklusive kulturministeren – i det forhandlingsforløb sendte et stærkt signal om, at det ikke handler om medie- eller kulturpolitik. Det handler om værdipolitik. Og den store vinder efter et kaotisk forhandlingsforløb de seneste tre måneder om detaljerne i mediepolitikken blev Dansk Folkeparti, der nærmest har kunnet diktere kulturministeren og regeringen sine betingelser.

Mest bekymrende er måske, hvordan licensafskaffelsen og den nye medieaftale saver armslængdeprincippet ned til lillefingerstørrelse. Når aftalen skal udmøntes i en ny public service-kontrakt med DR (som ikke er en kontrakt, men et diktat), vil DF sidde med og reelt få vetoret. Og partiets udtalte ønske om at få fingrene helt ind i public service-programmernes redaktionslokaler er velkendt.

Ønsket er formuleret klart i den bestemmelse i aftalen, hvor der står, at DR kan søge om støtte til »konkrete og præcist afgrænsede projekter« i den nye public service-pulje, men at en sådan støtte kræver godkendelse fra »et flertal af Folketingets partier«.

Mere konkret kan den stærkt forkortede armslængde ikke udtrykkes. Og selv om kulturminister Mette Bock (LA) i radioen fredag bebudede, at hun ville kæmpe »med næb og kløer« imod en reduktion af armslængden, fornemmede man bag hendes ord en skjult bitterhed over, at hun var blevet kørt over af DF.

Det kan hun blive en gang til.

DF’s fingeraftryk er markante. Ud over en række bestemmelser om, hvor DR ikke må spare, har DF fjernet vigtige dele af regeringens medieudspil. Væk er det delvise salg af TV 2-aktier, væk er slukningen af FM-senderne, væk er besparelserne på TV 2-regionerne, der tværtimod får en ekstra million hver til dækningen af kommunalvalget i 2021, regeringens bebudede 220 millioner kroners public service-pulje er mere end halveret og DF’s ’tvangsprovinsialisering’ af mediepolitikken er gennemført på en række områder: FM4-radiokanalen (der p.t. hedder Radio24syv) skal flyttes »vest for Storebælt«, det samme skal en ny tv-kanal og en ny digital radiokanal.

Det nye nævn, der skal fordele puljepengene skal ligge i Jylland eller på Fyn, og en fjerdedel af den nye bevilling til dansk film skal bruges vest for det store bælt.

Gud ved, hvad vestsjællænderne har gjort, siden de ikke skal huse statsstøttede medier i Næstved, Vordingborg, Ringsted eller Holbæk?

Forud er gået et årelangt forløb, hvor selv borgerlige politikere (som den tidligere kulturminister Brian Mikkelsen og det, man populært kalder højskole-Venstre-folkene) har måttet opgive deres årelange støtte til DR. Det skyldtes ikke mindst interesseorganisationen Danske Medier, der i årevis glemte, at truslen imod de ikkestatslige medier kom fra udlandet og ikke i særlig grad fra DR.

Hele skytset blev rettet imod DR, og dermed allierede Danske Medier sig uagtsomt med Dansk Folkeparti.

En anden faktor har været det totale fravær af en samlet og velargumenteret mediepolitik fra landets største parti. Socialdemokraterne har været splittet, hvilket har været tydeligt i det trinvise tilbagetog, som den garvede medieordfører Mogens Jensen har foretaget det seneste år. Fra solidt forsvar for DR til delvist forsvar for besparelser.

Til det sidste signalerede Socialdemokratiet – i hvert fald partiets top – en vilje til indrømmelser, men da en mere og mere desperat kulturminister skruede bissen på og udstedte et ultimatum (oven i det ultimatum, som rammeaftalen var) var Socialdemokratiet ude af forhandlingsprocessen.

Tilbage står et medieforlig, hvoraf væsentlige bestanddele som mediestøttens og public service-puljens detaljer først skal færdiggøres i efteråret 2019. Altså efter det næste folketingsvalg. Et medieforlig, der desværre også er et målbart resultat af en kombination af et københavneropgør og en DF-hævnaktion, som blev partiets trumf, da forligskredsen snævrede ind.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Jeg må indrømme, at jeg er glad for, at DR nu igen kan blive en spydspids for den offentlighed, det er sat til at betjene som det andet ben i demokratiets tjeneste, hvor den folkelige deltagelse i organisationer og partier er den anden.
jeg tror, at DR vinder seere - det er ikke uden betydning, at en meget stor del af befolkningen i dag har lange, videregående uddannelser, og at resten gerne skulle bringes op på et vidensniveau, hvor de eller deres børn kan få det.
Hvis vi vil have et demokrati, må vi have en kulturelt vakt befolkning, og det gør vi ikke, når leisnerismen grasserer og gør alt til 'konkurrencer' og nyfigenhed.
Vi vil gerne have færre 'mediepersonligheder' og flere folk, der har en solid uddannelse bag sig - eller i det mindste kreativitet og fantasi og en lyst til at formidle og lade indholdet diktere rammen - i stedet for som nu det modsatte: at fast forankrede ideer om fortællemodus og dramaturgi bestemmer, hvad fjernsyn og radio kan levere. At skulle klare sig er tit en god motor for kreativiteten fremfor blot at kunne få, hvad man peger på. Og når man ikke skal fylde alle døgnets timer ud, kan man holde sig til at levere nyt og interessant - og lade folk selv vælge tidspunktet, de vil se det.

Karsten Lundsby, Bo Carlsen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar

Ja DFs hævn, men med velvillig bistand fra den øvrige borgerlige blok, der har tordnet mod Dr siden beg. af 60'erne, hvor DR angiveligt blev erobret af de røde lejesvende.
Det er de blå, der fører kniven, men kommer SD til magten efter er valg, så vil partier forvalte hævnen uden nævneværdige ændringer - om nogen overhovedet. Heller ikke her vil SD rulle forliget tilbage som lovet før forliget blev indgået.

Karsten Lundsby, Espen Bøgh, Bernhard Drag, David Breuer, Verner Nielsen, Mogens Holme, Jørn Andersen, Hans Larsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kurt Nielsen

'godkendelse af et flertal af Folketingets partier'.
- Så er det, at man igen bliver nødt til at trække det forkætrede nazi-kort, selv om det er strengt forbudt, forbudt, forbudt. Rend-og-hop. Det er fuldstændig på sin plads.

Maria Jensen

Hvis DR havde holdt sig politisk neutralt, ville der ikke have været noget at hævne.

https://politiken.dk/kultur/filmogtv/art5609788/Gabold-1864-var-et-slag-...

Eva Schwanenflügel

@ Maria Jensen

Det er for småligt og usagligt når politikere føler behov for at "hævne" sig på public service medierne, fordi de mener sig trådt over tæerne af den ene eller anden grund.
Der er masser af medier, der støtter fx borgerlige, neoliberalistiske eller populistiske synspunkter.
Eller er blevet tandløse mikrofonholdere i Christiansborgs irgange.
Frem for alt er det en fare for demokratiet, når visse partier vil tiltage sig retten til at diktere indholdet af de danskproducerede programmer, fordi de ikke er enige.

Uffe Gammelby, Karsten Lundsby, Birgit Luxhøj, Peter Andersen, Rolf Andersen, Bernhard Drag, Marie Jensen, Jesper Lerche, Flemming Berger, Torben K L Jensen, Lars Løfgren, Henrik Leffers, Verner Nielsen, Mogens Holme, Jørn Stjerneklar, Jesper Sano Højdal, Carsten Munk, Jørn Andersen, Thomas Jørgensen, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, Kenneth Jacobsen, Katrine Damm, Tue Romanow, Svend Erik Hansen, Peter Tagesen, Mikael Kristensen, Finn Egelund og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Peter Tagesen

DF har sat et gigantisk aftryk. Poul Madsen fra Ekstrabladet har også givet sit besyv med:

Vi på Ekstra Bladet har ligefrem fået vores egen paragraf, fordi Venstre og Dansk Folkeparti hader os efter gentagne afsløringer af Lars Løkke Rasmussens manglende dømmekraft og Dansk Folkepartis store EU-tilskuds-hykleri med Meld og Feld. Med en slet skjult trussel har man derfor vedtaget en særskilt paragraf, der siger, at medier mister medietilskuddet, hvis de dømmes for rufferi eller medvirken til rufferi. Man håber så, at nogen vil anlægge sag mod Ekstra Bladet på grund af vores helt lovlige sexannoncer, så vi kan blive dømte. Dermed kan Tulle og Løkke tage 11 millioner kroner fra Ekstra Bladet.<7i>

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/poul-madsen-om-saerlig-eb-paragr...

Uffe Gammelby, Karsten Lundsby, Rolf Andersen, Bernhard Drag, Flemming Berger, Verner Nielsen, Mogens Holme, Jørn Andersen, Thomas Jørgensen, Kurt Nielsen, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

DR er blevet så uendelig pænt og kedeligt de senere år, sikkert for at tækkes DF. Så det er egentlig en underlig udvikling at DF prøver at slagte dem.

Ungdommen vil sikkert ikke finde ud af at der er blevet lavet et medieforlig, men vis de gør, vil de sikkert tænke DR? Er det ikke den kanal som mine forældre ser, når jeg er inde og tjekke om de stadig er i live....

Karsten Lundsby, Jørn Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet med DR er, at vi alle godt kan lide slik, så derfor trækker det selvfølgelig seere til, når det hele er en gang ufarligt og overfladisk sukkerbrød.
Det DR, jeg voksede op med, konsekvensberegnede lovforslag, interviewede kritiske interesseorganisationer og sikrede i det hele taget, at vigtige stemmer i samfundets udvikling blev hørt i tide til, at forkerte beslutninger blev truffet.
Det DR gav os også det bedste af det bedste med professionelle kunstnere, som vi ikke selv ville have nogen mulighed for at opleve - og en bred indføring i de mekanismer, der rører sig under dagliglivets rørelser, og som forskningen har tjek på. Det var i sandhed et levende og medrivende DR - som alligevel i samtiden blev beskyldt for at understøtte den folkelige passivitet mere, end hvad godt var.

Karsten Lundsby, Bernhard Drag, Henrik Leffers, Bo Carlsen, Lars Løfgren, Jørn Andersen og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jørn Andersen

Tyrkiske eller ungarske tilstande lurer lige omkring hjørnet,og embedsværket er ikke længere til at stole på.

Lis djørup, Karsten Lundsby, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel og Verner Nielsen anbefalede denne kommentar
Maria Jensen

@ Eva Schwanenflügel

Småligt? 20% af befolkningen er i praksis tvangsindlagt til at betale flere hundrede kroner om måneden til et foretagende, der åbent indrømmer at agitere imod det parti, de stemmer på. Politiserende statsmedier er ikke noget, der hører til i et civiliseret samfund, og det er kun godt, at DR bliver sat på plads.

Peter Tagesen

Maria Jensen

Er en artikel om Gabold og 1864 virkelig dit kongeargument for at DR politiserer? Så er du godt nok ude på tynd is.

Men husk på, at den menige DF-vælger bl.a. blev visualiseret i serien ved at de gennemkneppede en orne. Mere af den slags, tak. <3

Bernhard Drag, Flemming Berger, Hans Larsen, Steffen Gliese og Henrik Leffers anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Maria Jensen

Så vidt jeg ved, er den eneste "agitator" mod DF den fratrådte chef Ingolf Gabold, der på det tidspunkt 1864 blev produceret faktisk var pensionist. De udtalelser han fremkom med må stå helt for hans egen regning.
I øvrigt har DR været udsat for hetz fra borgerlig side i snart 40 år, så deet..

Det skulle også undre mig MEGET, om ikke en stor del af 'det underkuede mindretal' har fundet stor fornøjelse ved at se diverse populære programmer på DR. Der har immervæk været legio i tidens løb.

Det er da også et mystisk argument, at et stadig svindende segment i befolkningen skal diktere DR's indhold.. DF er gået ganske kraftigt tilbage efter deres små 'sjuskefejl' med EU-midler.
Deres storby-bashing er heller ikke gået helt hen over hovedet på folk, så man ved kommunalvalget.

Politiske partier og deres vælgerskarer skal ikke bestemme over medierne.
Det leder til nemt til fascistiske tilstande.

Uffe Gammelby, Karsten Lundsby, Katrine Damm, Marie E. Rasmussen, Kurt Nielsen, Marie Jensen, Flemming Berger, Steffen Gliese og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Peter Tagesen

I 1864 var det en ko og ej en orne, der blev voldtaget.
Og DF eksisterede trods alt ikke dengang, på trods af at det kanske føles som om partiet har fyldt temmelig godt op i landet i meget lang tid ;-)

Peter Tagesen

Eva Schwanenflügel

Tak for korrektionen. Og godt nok eksisterede DF ikke dengang. Men hos anmeldere og andre toneangivende personer var der bred enighed om at det var Bornedals visualisering af den typiske DF-kernevælger - for nu at blive ved det politiserende.

Torben K L Jensen

Om hundrede år vil historikere tale om perioden med DF som et kulturelt lavpunkt.

Karsten Lundsby, Jesper Sano Højdal, Katrine Damm, Lillian Larsen, Randi Overgård, Marie E. Rasmussen, Jan Guldager, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel, Hans Larsen, Flemming Berger og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Torben K L Jensen

Det er sgu da blevet forbudt til den tid, - og eller hævner de sig på historikerne og deres antal, der skal skæres ned, og man kan ligesom fornemme hvilket der skal udvælge hvilke historikere der ikke bliver plads til!

vi bliver overdænget af især digitale mediers tomme kalorier.Derved mister ofte de manglende baggrunde for hvad der sker i dag.Fx statsminister Fogh der i sammenarbejde med Blair og Bush gik i krig mod Irak - trods advarsler fra FN - og man fandt ingen kemiske våben.Så dårlig var CIA informeret.Mellemøstens krige er reelt en oliekrig og vi har leveret militær til alle.Krig skaber flygtninge og derfor er vi medansvarlige for krigens flygtninge..USA øvede industrispionagen- ja de aflyttede endda bundeskansler Merkels telefon!!!!!!!!!!!Jeg håber at DR trods nedskæringer idet mindste vil levere udsendelser med kant.Personlig vil jeg måle det på hvordan DR vil behandle P1 orientering.DR har iforvejen skåret ned på orientering.Vores fremtid afgøres af udenrigspolitik - derfor er denne udsendelse livsnødvendig.Om kultur sagde Churchill i 1940 - da man ville skære ned på kulturen."Det er da det vi kæmper for".Vi skærer voldsomt ned på vore nationale kultur.Tænk blot på vort fine nationalmuseum.Det er da Folkepartiet der står for denne nedskæring.Det kræver da en forklaring.
Peter Henning Helsingør snart fredsvagt i 17 år

vi bliver overdænget af især digitale mediers tomme kalorier.Derved mister ofte de manglende baggrunde for hvad der sker i dag.Fx statsminister Fogh der i sammenarbejde med Blair og Bush gik i krig mod Irak - trods advarsler fra FN - og man fandt ingen kemiske våben.Så dårlig var CIA informeret.Mellemøstens krige er reelt en oliekrig og vi har leveret militær til alle.Krig skaber flygtninge og derfor er vi medansvarlige for krigens flygtninge..USA øvede industrispionagen- ja de aflyttede endda bundeskansler Merkels telefon!!!!!!!!!!!Jeg håber at DR trods nedskæringer idet mindste vil levere udsendelser med kant.Personlig vil jeg måle det på hvordan DR vil behandle P1 orientering.DR har iforvejen skåret ned på orientering.Vores fremtid afgøres af udenrigspolitik - derfor er denne udsendelse livsnødvendig.Om kultur sagde Churchill i 1940 - da man ville skære ned på kulturen."Det er da det vi kæmper for".Vi skærer voldsomt ned på vore nationale kultur.Tænk blot på vort fine nationalmuseum.Det er da Folkepartiet der står for denne nedskæring.Det kræver da en forklaring.
Peter Henning Helsingør snart fredsvagt i 17 år

vi bliver overdænget af især digitale mediers tomme kalorier.Derved mister ofte de manglende baggrunde for hvad der sker i dag.Fx statsminister Fogh der i sammenarbejde med Blair og Bush gik i krig mod Irak - trods advarsler fra FN - og man fandt ingen kemiske våben.Så dårlig var CIA informeret.Mellemøstens krige er reelt en oliekrig og vi har leveret militær til alle.Krig skaber flygtninge og derfor er vi medansvarlige for krigens flygtninge..USA øvede industrispionagen- ja de aflyttede endda bundeskansler Merkels telefon!!!!!!!!!!!Jeg håber at DR trods nedskæringer idet mindste vil levere udsendelser med kant.Personlig vil jeg måle det på hvordan DR vil behandle P1 orientering.DR har iforvejen skåret ned på orientering.Vores fremtid afgøres af udenrigspolitik - derfor er denne udsendelse livsnødvendig.Om kultur sagde Churchill i 1940 - da man ville skære ned på kulturen."Det er da det vi kæmper for".Vi skærer voldsomt ned på vore nationale kultur.Tænk blot på vort fine nationalmuseum.Det er da Folkepartiet der står for denne nedskæring.Det kræver da en forklaring.
Peter Henning Helsingør snart fredsvagt i 17 år

vi bliver overdænget af især digitale mediers tomme kalorier.Derved mister ofte de manglende baggrunde for hvad der sker i dag.Fx statsminister Fogh der i sammenarbejde med Blair og Bush gik i krig mod Irak - trods advarsler fra FN - og man fandt ingen kemiske våben.Så dårlig var CIA informeret.Mellemøstens krige er reelt en oliekrig og vi har leveret militær til alle.Krig skaber flygtninge og derfor er vi medansvarlige for krigens flygtninge..USA øvede industrispionagen- ja de aflyttede endda bundeskansler Merkels telefon!!!!!!!!!!!Jeg håber at DR trods nedskæringer idet mindste vil levere udsendelser med kant.Personlig vil jeg måle det på hvordan DR vil behandle P1 orientering.DR har iforvejen skåret ned på orientering.Vores fremtid afgøres af udenrigspolitik - derfor er denne udsendelse livsnødvendig.Om kultur sagde Churchill i 1940 - da man ville skære ned på kulturen."Det er da det vi kæmper for".Vi skærer voldsomt ned på vore nationale kultur.Tænk blot på vort fine nationalmuseum.Det er da Folkepartiet der står for denne nedskæring.Det kræver da en forklaring.
Peter Henning Helsingør snart fredsvagt i 17 år