Leder

Bergmans liv endte på lærredet

Ingmar Bergman både omskrev de gamle kapitler og føjede nye kapitler til den store filmkunstneriske håndbog. Det er grunden til, at hans 100-årsdag skal fejres
Ingmar Bergman ville være fyldt 100 år lørdag den 14. juli.

Ingmar Bergman ville være fyldt 100 år lørdag den 14. juli.

BONNIERS HYLEN

14. juli 2018

En pioner, der graver dybt i menneskets sjæl, går hele vejen for at finde den hensynsløse sandhed, kratter dér, hvor såret er dybest, omsætter sine egne neuroser til kunst, og hvis enorme skygge det kan være svært at slippe fri af.

Ordene har været mange og positive om den svenske filmskaber Ingmar Bergman i den række interview med danske filmfolk, som Information i anledning af Bergmans 100-årsdag i dag har bragt i det seneste uger. Flere har sagt, at det er umuligt at arbejde som instruktør uden at forholde sig til Bergman. Så meget har han betydet både filmisk, indholdsmæssigt og kunstnerisk.

Vil man skildre en fest eller holde jul på film, er det med Fanny og Alexander (1982) i baghovedet. Vil man filme to mennesker, kvinder, der taler med hinanden, kommer man uvægerligt til at tænke på Persona (1966). Sammen med brillante filmfotografer som Sven Nykvist havde Bergman en unik sans for at fortælle i ord og billeder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu