Leder

Lykkehjulet er både nostalgi og håb i en verden, der kan føles fremtidsløs

Underholdningsindustrien har aldrig før satset så massivt på at bringe død kultur til live igen – nu med Lykkehjulet. Det er nostalgisk eskapisme i en svær tid, men også en opmuntrende påmindelse om, at vi altid har haft brug for at gemme os i noget
Lykkehjulet med værterne Michael Meyerheimog Carina Jensen i 1996. Det ultrapopulære underholdningsprogram "Lykkehjulet" vender til efteråret tilbagepå tv-skærmen med tv-vært Mikkel Kryger og skuespiller Stephania Potalivo i front.

Lykkehjulet med værterne Michael Meyerheimog Carina Jensen i 1996. Det ultrapopulære underholdningsprogram "Lykkehjulet" vender til efteråret tilbagepå tv-skærmen med tv-vært Mikkel Kryger og skuespiller Stephania Potalivo i front.

Jan Jørgensen

2. august 2018

Lykkehjulet vender tilbage på TV 2.

Sådan en lidt hyggelig, lidt fjollet overraskelse kan føles som en velkommen brise i en nærmest apokalyptisk varm sommer af tørke, alger, brande og klimabekymringer.

Det sætter også en fed streg under populærkulturens aktuelle tendens til at investere massivt i nostalgiske produktioner, der bringer den trygge fortids mest ubekymrede film-, tv- og musik-innovationer frem i nutidige versioneringer.

Aqua, Spice Girls, powertrioen Anne, Sanne og Lis og ABBA er tilbage. Særligt på grund af initiativ fra streamingtjenesterne er også serier som Will & Grace, Arrested DevelopmentHænderne Fulde, X-Files, Dollars og Gilmore Girls tilbage. Og i det store hele er det gjort uden større stilistiske ændringer. For det tilbageskuende er hele pointen: At puste en nostalgisk boble af fortidens forestillede ro ind i en verden, der kan føles fremtidsløs.

Derfor virker det logisk af TV 2 at fejre Lykkehjulets 30-års-jubilæum ved at producere seks nye afsnit med samme look, som dengang Michael Meyerheim & Co. gjorde pakken af hyggesnak, hjernegymnastik, hasardspil med roulette og shopping på budget til en dansk fællesbegivenhed.

I det ene øjeblik kunne man være tæt på at vinde nok til både læderskoene til kr. 594 og støvsugeren til kr. 1.285. I det næste kunne man gå fallit på hjulet. Men selv det tog vært og deltagere hyggeligt roligt.

At bringe så meget død kultur tilbage til live kan imidlertid også virke uhyggeligt. I forbindelse med ABBA’s midlertidige gendannelse kaldte filosof Henrik Jøker Bjerre i denne avis i hvert fald hele genkomsttendensen for en »ubehagelig« blanding af melankolsk tristesse og manisk begejstring. For i det glade gensyn hviler også en mærkbar lettelse over ikke at skulle forholde sig til og skabe nyt til fremtiden. Og der er noget ubehageligt ved at insistere på at genoplive det, der allerede er begravet.

På den anden side kan genkomsterne også være en måde at forlige sig med sin nutid på. For verden var ikke nysselig og rolig, da Lykkehjulet startede i Danmark i slutningen af fattig-80’erne. Lykkehjulet var også eftermiddagslig stressbehanding for hele familien. Hygge-tv har altid været en reaktion på en uoverskuelig omverden. Så genkomsten må også minde os om, at der var en fremtid efter Lykkehjulet. Og der skal nok komme en igen, hvis ikke nostalgien æder os først.

En bølge af genforenede bands og genoplivede tv-serier har ramt kulturlivet – senest med nyheden om ABBA’s tilbagevenden til scenen efter 35 år. Det er ikke bare harmløs nostalgi, mener to danske filosoffer. Det er et kulturelt krisetegn, som tyder på, at vi meget snart bliver nødt til at finde på nye ting at begejstres over
Læs også
’De gode gamle dage var i grunden ikke så gode endda,’ sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sidste uge, da han på Venstres landsmøde fortalte om livet i fattig-80’erne. Her er han fotograferet på partiets landsmøde i 1988. Dengang var han VU-formand.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Folketingsvalget er forbi, men magten skal stadig holdes i ørerne.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement. Første måned er gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lykkehjulet var også et forsøg på at indføre et nyt format. De total reklameTV. Lovgivningen den gang var rudimentær og jubeloptimistisk. Og TV2 ville skubbe grænsen så meget så muligt. Og det lykkedes. Alle prøvede at regne ud hvor man kunne videresælge de plaider. På Christiania?

Så hvis man sidder og håber på at ens børn ikke er røget på et KVIKløn, har brugt alle deres penge på Oddset eller man pludselig opdager de måske har ludomani. Så send en tanke til Meyerheim og co.

David Joelsen

At lykkehjulet er et “håb” er en overdreven underdrivelse i en verden som er ved at smælte i varme og drukne i affald.