Leder

Mette Bock tog 773 millioner fra DR for at give danskerne noget at samles om

Lige siden Mette Bock (LA) tiltrådte posten som kulturminister, har opgaven været at samle danskerne. Og det kan måske nås. Men indtil videre er det blevet til besparelser og en smal medieaftale. Og det ligner en udvikling mod et offentligt kulturudbud for eliten, der vil efterlade de fleste til det private marked, der ikke er forpligtiget til at producere public service-indhold
Kulturen skal samle danskerne. Det været målsætningen for kulturminister Mette Bock, siden hun tiltrådte. Men det kan vise sig, at hun har skabt grundlaget for det modsatte. 

Kulturen skal samle danskerne. Det været målsætningen for kulturminister Mette Bock, siden hun tiltrådte. Men det kan vise sig, at hun har skabt grundlaget for det modsatte. 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
15. august 2018

Opgaven var at samle danskerne.

Det sagde den nye kulturminister Mette Bock (LA) i forbindelse med sin tiltræden i december 2016, blandt andet i et interview her i avisen.

Det var ikke en ny opgave for en kulturminister: Siden oprettelsen af Kulturministeriet i 1962 har en af de vigtigste opgaver for ministeriet ifølge Mette Bock været at skabe rammerne for de institutioner og begivenheder, de teatre og de festivaler, museer, dramaserier, foreninger og fodboldkampe, som samler danskerne.

Og med Mette Bock i hjørnekontoret på Nybrogade i indre København var opgaven altså den samme.

Det nye var, at Mette Bock ville samle danskerne ved at give dem mindre at samles om. For eksempel mindre Danmarks Radio.

I juni blev Liberal Alliance sammen med resten af regeringen og Dansk Folkeparti således enige om en ny medieaftale for perioden 2019 til 2023. Aftalen betyder store besparelser på medieområdet og er en del af det, Mette Bock kaldt et opgør med »statsliggørelsen« af kulturområdet.

Som en del af aftalen skal Danmarks Radio over de kommende år skære 773 millioner kroner i budgetterne svarende til 20 procent, og selv om 66 millioner flyttes til en pulje og derfor stadig er en del af mediestøtten, er resultatet af aftalen en markant besparelse på dansk produceret public service generelt.

Også på andre områder er der de seneste år er blevet ført liberal kulturpolitik. For eksempel er teatre og museer over en årrække blevet beskåret med omkring to procent om året.

Besparelserne er ikke indført i Mette Bocks tid som kulturminister – Kulturministeriet har ligesom en række andre ministerier sparet – men de er sammenfaldende med Liberal Alliances politik om, at statslig kulturstøtte »naturligvis« skal underlægges samme sparekrav som øvrige offentlige udgifter.

Problemet er, at besparelserne kan ende med at fjerne en del af fundamentet i de institutioner, som ifølge Mette Bock skal samle danskerne.

Samtidig har hun med den nye medieaftale splittet Folketingets partier på et område, som traditionelt har været præget af brede forlig og forhandlinger mellem partierne. Under forhandlingerne stillede ministeren ifølge oppositionen flere gange ultimatum om at acceptere hendes krav eller forlade forhandlinger.

Resultatet var et splittet Folketing og en smal aftale.

Hvor medieaftalerne de seneste tre år er blevet underskrevet af partier fra begge sider af Folketinget, fra Socialdemokraterne, De Radikale og SF i ene side til De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti i den anden, er den nye aftale kun underskrevet af regeringen og DF. Det er den smalleste siden 2002.

Men at Mette Bock har splittet Folketingets partier betyder ikke nødvendigvis, at hun også er i gang med at splitte befolkningen.

Ambitionen var som nævnt den modsatte – at samle danskerne – og måske vil Mette Bocks besparelser med et mere »fokuseret« Danmarks Radio med »færre kanaler«, få danskerne til at samle sig om DR2 og P1.

Måske kan hendes erklærede mål om at prioritere »eliten og det sublime« frem for bredden inden for kunsten og idræt, få frivillige i foreningslivet til at tage en ekstra vagt. Måske har vi brug for mere marked og mindre stat på kulturområdet. Måske har kulturlivet brug for den brændende platform.

Det er muligt.

Men det synes mere sandsynligt, at ministerens besparelser på bredden og det underholdende indhold og prioritering af eliten og den sublime kunst vil skabe et offentlig kulturudbud for de få og efterlade de fleste til det private marked, et marked som ministeren synes at overvurdere. For det første kan markedet ikke nødvendigvis levere bedre medier eller bedre kunst eller bedre kultur.

I så fald ville lande med meget lav eller helt uden mediestøtte have bedre medier end Danmark. Det er ikke tilfældet.

For det andet ser Mette Bock i medieaftalen helt bort fra, at det danske mediemarked er en del af et internationalt marked, og at de allerstørste aktører på det danske mediemarked ikke kommer fra Danmark, men er amerikanske virksomheder som Facebook og Google.

De har ingen forpligtelse til at producere public service eller samle danskerne – og derfor bliver den forpligtelse så meget desto større for danske politikere.

Som for eksempel kulturministeren. Det var da også den forpligtelse, hun understregede ved sin tiltræden for snart to år siden; kulturen skal samle danskerne. Det kan vise sig, at hun har skabt grundlaget for det modsatte.

 

Serie

Løkkes hold

Denne sommer er det tre år siden, Lars Løkke Rasmussen vandt valget og dannede sin V-regering, som siden blev til VLAK-regeringen, og der er nu under et år til næste folketingsvalg. I denne lederserie ser Information på, hvordan udvalgte ministre på Løkkes hold har forvaltet deres tid med magten

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben Lindegaard

@Otto Lerche Kristiansen

DR skal være en tilvalgsmulighed i TV-pakken - så kan DR gøre, lige hvad de vil, no problemo.

De TV-seere, der måtte ønske at se hele DR-pakken, kan så abonnere på hele pakken.
Andre kan abonnere på udvalgte DR-kanaler - og andre igen kan helt lade være.

Ete Forchhammer

Ak ja, godt m. lys på at nok lykkes det måske Mette Bock at samle danskerne, men det bli'r om noget alt andet end dansk! for det danske kerer hun sig ikke om, skønt det er det hun er minister for. Det drejer sig ikke om muligheder for valg eller tilvalg, men om HVAD der er at vælge imellem og om INDHOLDET i udbuddet, Torben Lindegaard. Også kunstnere, bibliotekarer, museumsfolk, osv. skal ha' tag over hovedet og brød på bordet! Professionalisme kommer ikke af sig selv, som den ikke gør det hos læger, jurister, rigtige håndværkere osv.
Med mindre vi ønsker os tilbage til en tid med voldsom ulighed i befolkningen, generelt ringe sundhed og uddannelse, må det være samfundets og ikke få mæceners lod at sørge for det kulturministeriet er oprettet for at forvalte og ikke som nu for at smadre!

John Poulsen, Per Langholz, Tine Andersen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Viggo Okholm, Peter Wulff, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Anne Mette Jørgensen, Steen K Petersen, Carsten Munk, Malan Helge, Marie E. Rasmussen, Svend Erik Sokkelund, Vibeke Hansen, Marianne Stockmarr og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Lars Jorgensen

Danmarks mest skadelige kvinde gør det godt. Altså med at sælge Danmark. Og så sørger hun endda for at blive betalt af DR mv. for at gøre det.

John Poulsen, Torben Skov, Torben Bruhn Andersen, Anne Mette Jørgensen, Jørn Andersen, Steen K Petersen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Kim Houmøller

Når 84% er genudsendelser har D.R. vist mistet sin betydning. Læg dertil vejrudsigten samt reklame for kommende genudsendelser, er det ren komik. Blot ikke for direktion og bestyrelse, der kan grine hele vejen til banken.

Per Torbensen, Bo Carlsen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Mette Bock (LA) arbejder ikke for borgernes DR, Liberal Alliance arbejder altid for de kortsigtede økonomiske gevinster, en stærk dikteret kapitalisme, en genskabelse af DDR af de blå, en beskyttet af virksomheder som Facebook og Google garanter for forbrugerisme og Liberal Alliance politikeres gældsætningens mm. markedsdiktatur.

DR er ‘Public service’ en betegnelse for en ‘uafhængig’, føj da, radio og tv virksomhed, som er i offentlighedens tjeneste, betalt af Liberal Alliance vælgers stjålet skattekroner, som om det ikke kunne blive værre, så er det et DR, der potentielt taler ærligt om Liberal Alliance politik og konsekvenserne af forbrugerisme de menneskeskabte klimaforandringer og de i kølvandet millioner af klimaflygtninge uha uha, det går ikke.

Hvis det overrasker nogen, at Liberal Alliance ikke arbejder helhjertet for DR, betragt da denne kommentar, som et indslag af satirisk Public service.

Verner Nielsen, Per Torbensen, John Poulsen, Tine Andersen, Flemming Berger, Carsten Wienholtz, Viggo Okholm, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Torben Bruhn Andersen, Torben K L Jensen, Hans Larsen og Marie E. Rasmussen anbefalede denne kommentar

Bare vi får sikret nogle (gerne konkurrerende) public service kanaler, der kan levere nyhedsformidling baseret på facts - og UDEN politisk, ideologisk,religiøs og kommerciel "indflydelse" - så er jeg tilfreds.

Torben K L Jensen

Fin,stille sarkasme tilsat en knivspids ironi - med andre ord - en god leder.

Gerd Battrup, Eva Schwanenflügel og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Anne Mette Jørgensen

LA er USA får og vi får hvad vi stemmer på.

Torben Skov, Flemming Berger, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mette Bock samler danskerne om reklamefinansierede TV-kanaler. Så bliver vi enkeltvis gode konsumenter til gavn for industrien og snart kan vi alle tale med om hvad Linser går og laver!

John Poulsen, Torben Skov, Tine Andersen, Torben Bruhn Andersen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Kan nogen bare almindelige fornuftige bedre lide at se TV2 eller tre med deres reklamer fremfor DR?
Genudsendelserne står i kø begge steder-rigtig nok, og det er vel nødvendigt hvis man helst vil kunne se TV døgnet rundt. Måske en besparelse og indskrænkning af kanaler er ok og måske de ansatte i mediehusene burde være lidt mere beskedne med deres løn-og arbejdskrav. Men det både at være med på det nye og passe på selerne ikke springer er en kunst.

Verner Nielsen, Per Torbensen, John Poulsen, jørgen djørup, Peter Tagesen og Torben Skov anbefalede denne kommentar
Torben Knudsen

Dansk TV og flere radiokanaler bør nedlægges.
Indholdet er så ringe, at man må korse sig.
Den opnåede tid skal fylde skovene og skabe menneskeligt samvær.
En opgørelse over hvor mange der keder sig til døde og kun holdes oppe af de fordummende udsendelser vil chokere.
TV avisen f.eks. er et par inden- eller udenlandske tragedier, sport med Wosniaki, hvis hun da ikke har været forkølet, og så går man direkte til vejret, som nu skal trække hele læsset. P4 f.eks. øøøøhhhh P4 eller øøøvvv 'de lytter nu til P4'. Prøv selv og lyt og regn ud hvor meget indhold der er tilbage når øøøøhhherne er fjernet.
Det store spørgsmål er hvem der sørger for at befolkningen sidder og glor på fordummende udsendelser, Huset på Christians havn for 10 . gang.
De importerede såkaldte dokumentarfilm viser for en stor del computerskabte billeder, en smuk flyvende gås fotograferet lige i øjet. Fordummende med et sigte om passivering.

.

Peter Tagesen

Torben Knudsen

Hold dig fra DRs moderkanal, DR1, og du vil finde mange glimrende programmer af ganske høj kvalitet. For det samlede DR skal ikke måles på det lavpandede indhold på DR1 alene, hvilket er en fejl, som vel nok 99% af befolkningen gør når der skal ytres om DRs kvalitet.

Stadigvæk, uanset lavpandethed, er DR i mine øjne stadig den suverænt bedste kanal sammenlignet med TV2 og TV3 og som sagt skal der være et bredt udvalg af indhold, og det er tilladt at undlade at tænde eller hidse sig op over noget man ikke gider se. Vi mennesker har massevis af andre muligheder.

Verner Nielsen, Peter Tagesen og John Poulsen anbefalede denne kommentar

Vis mig lige 1 tv-seer, der ser frem til og nyder at reklamerne dukker op på skærmen, enten mellem udsendelser eller inde i udsendelser...bare 1 ...? Anyone ?

Torben Lindegaard

@Viggo Okholm

Du misser helt pointen .... selvfølgelig kan man slukke for en TV udsendelse - intet problem.

Men problemet er, at man er tvunget til at betale for alle DR kanaler, selvom man aldrig ser noget som helst DR-TV.

DR-TV skal blot være et antal tilvalg i kanalpakken, så vi selv kan vælge og bestemme, hvad vi bruger vores penge til.