Leder

Gyldendals fremtid som landets vigtigste forlag for dansk skønlitteratur står og falder med Simon Pasternak

Der er to forskellige visioner på spil internt i Gyldendal: Morten Hesseldahl vil have et mere kommercielt forlag med færre titler, mens Simon Pasternak vil fastholde Gyldendals position som landets vigtigste forlag for dansk skønlitteratur. Man må håbe, at Pasternak finder plads til sin vision
Med Simon Pasternak som forlagschef for dansk skønlitteratur kommer Gyldendal hverken til at skære ned på antallet af skønlitterære titler eller de litterære ambitioner. Det gør forlagschefen klart i et interview med Information.

Med Simon Pasternak som forlagschef for dansk skønlitteratur kommer Gyldendal hverken til at skære ned på antallet af skønlitterære titler eller de litterære ambitioner. Det gør forlagschefen klart i et interview med Information.

Anders Rye Skjoldjensen

Kultur
13. november 2018

Hvad skal Gyldendal være i fremtiden? Skal det fortsat være landets største forlagshus, men normaliseret og med beskåret udgivelsesliste for at sikre større lønsomhed, eller skal det blive ved med ikke udelukkende at tænke kommercielt og have det som særskilt forpligtelse at understøtte udviklingen af den danske litteratur.

Det er en smule forenklet sådan, positioneringskampen står mellem Gyldendals administrerende direktør Morten Hesseldahl og forlagschef for skønlitteratur Simon Pasternak.

Den positioneringskamp begyndte med bulder og brag, da Hesseldahl en dag i januar blev udpeget som ny administrerende direktør for Gyldendal. Samme dag tog forfatteren Carsten Jensen sit gode tøj og gik og smækkede så eftertragteligt med døren, at det hørtes i hele det litterære landskab.

Nu har Hesseldahl ikke altid valgt sine ord med størst omhu, så da han for nylig i et interview til Politiken om forlagets nye organisation og strategi talte om en kraftig reduktion af titler, om at satse mere på krimier og samtidig fik hånet flere af forlagets skønlitterære forfattere, forlod også Jens Smærup Sørensen Gyldendal i protest.

Pasternak undsagde samme dag i en statusopdatering på Facebook Hesseldahls udtalelse, og i fredagens bogtillæg tilføjede han, at reduktionen af titler ikke gælder dansk skønlitteratur. Han sagde også, at det er ham som forlagschef og ikke Hesseldahl, der udgiver bøgerne.

Nu behøver der ikke være en modsætning i de to udsagn. Hesseldahl taler på hele koncernens vegne, Pasternak på den danske skønlitteraturs. Information gav Pasternak en scene at træde frem på med sit budskab om, at Gyldendal ikke kommer til at nedskalere de litterære ambitioner. Det er ikke nødvendigvis ubelejligt for Hesseldahl, at Pasternak efter de uheldige udtalelser, der sagtens kunne føre til forfatterflugt, kommunikerer til nuværende og kommende forfattere, at Gyldendal fortsat er landets vigtigste skønlitterære forlag.

Men det forbliver en positioneringskamp, for Pasternak har dristigt fortolket de rammer, Hesseldahl har udstukket. Kun de kommende år vil vise, hvilken fortolkning der vinder, men at Gyldendals fremtid som landets vigtigste forlag for dansk skønlitteratur står og falder med Pasternak, er der mindre tvivl om.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Christian de Thurah

"Smække eftertragteligt med døren"?

Meget ændrer sig på det gamle forlag. Det har netop udgivet. et hyldestskrit til lederen af Nye Borgerlige.

Katrine Damm, Niels Duus Nielsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

"...for at sikre større lønsomhed...".

Løber Gyldendal rundt rent økonomisk? Hvis ja, hvorfor så ændre på forretningsmodellen?

Hesseldahl er en farlig mand, som hemmelig udsending fra CEPOS forsøger han at optimere alt og alle, undtagen aktionærerne, de er fredet i klasse A. Manden er et omvandrende eksempel på, at filosoffer ikke er spor bedre mennesker end alle andre mennesker - i nogle tilfælde er de faktisk værre, især hvis de har forlæst sig på Ayn Rand og er blevet objektivister. Det er objektivismen kombineret med utilitarismen, der udgør grundlaget for neoliberalismen, og Hesseldahl er neoliberalist af værste skuffe.

Det er sgu synd for Gyldendal, at direktøren ikke sætter en ære i at få forlaget til at løbe rundt, men absolut vil profitoptimere. I virkeligheden burde han forære hele overskuddet til de små forlag, som tager chancer med nye forfattere, som Gyldendal derefter overtager, hvis de viser sig at være rentable.

Trond Meiring, Thomas Tanghus og Katrine Damm anbefalede denne kommentar

Hesseldahl er skam en farlig mand. Han er ikke alene medstifter af CEPOS, han er også tidligere administrerende direktør for Dagbladet Information.

Tobaksindustriens fond - Chr. Augustinus fabrikker - ejer aktieposter I et stort antal gamle danske virksomheder, herunder

27,5 % af Gyldendal,

er bidragyder til Cepos,

og stiller ydermere - gennem Jeudan - lejligheden I Nyhavn til rådighed for Lars Løkke Rasmussen:

https://da.wikipedia.org/wiki/Chr._Augustinus_Fabrikker

Chr. Augustinus Fabrikker ejer følgende virksomheder:
Skandinavisk Holding (100%)
Gyldendal (27,5%)
Jeudan (40,54% %)
Bang & Olufsen (1,13%)
Tivoli (25,4% samt yderligere 31,8% gennem Skandinavisk Holding)
Kristeligt Dagblad (18,5%)
Dansk Kapitalanlæg (8,65%)
Royal Unibrew (10,40%)
Skodsborg Sundhedscenter
Ambu (8,30%)
Monberg & Thorsen (10,1%)
NNIT A/S (10%)

Runa skriver.
Karsten Olesen.
Interessant.

Runa skriver.
Steen Sohn.
Det kan ikke udelukkes, at formandens (N B) kæreste har kunnet trække i trådene. Han er en af flere danske milliardærer, der bor i Schweiz på grund af den sunde bjergluft.

Runa skriver.
Lars Tvede 61 år har udgivet flere bøger om lederskab og entrepreneurship, IT og mm. Han er Nye Borgerlige formands kommende husbond.

Hvordan fremmedfjendskhed passer ind i hans globale forretningsideer og ledelse bliver interessant at se.

I virkeligheden er Nye Borgerlige og Liberal Alliance de sweizistiske bjergluftsnyderes forlængede arm. Moralen er tilsyneladende, som efterfølgende, lad os have indflydelse i Danmark, selv om vi ikke ønsker at bidrage til dansk økonomi.

Interessant, at danske skatteflygtninge i Schweiz har så meget imod andre flygtninge.

Hvorfor er det, at danske yderst velhavende bjergluftsnydere bosatte i Schweiz er så fascinerede af Ayn Rand's fascistoide tanker?

Ayn Rand døde som bekendt fattig og syg på offentlig forsørgelse i USA. Hendes motto var, kun den stærke overlever. Hun flygtede fra Rusland i 1920erne, hvor hun var født, til USA og hed faktisk Alisa Zinovyevna Rosenbaum.

Måske kan vi forvente os, at Ayn Rand's bøger, bliver genudgivet på Gyldendal.

Runa skriver.
Rettelse schweiziske.