Leder

DR’s nye bestyrelse giver et glimt af håb

Det glædelige ved kulturministerens valg og sammensætning af den nye bestyrelses syv kvinder og fire mænd er, at den synes renset for højtråbende værdipolitiske krigere
Det glædelige ved kulturministerens valg og sammensætning af den nye bestyrelses syv kvinder og fire mænd er, at den synes renset for højtråbende værdipolitiske krigere

Martin Fælt Gonzales

22. december 2018

DR har fået en ny bestyrelse. Efter et medieforlig med Dansk Folkepartis aftryk over det hele, kunne man have frygtet, at DF ville få næstformandsposten. Men kulturminister Mette Bock valgte sin partifælle fra Liberal Alliance, antropologen og debattøren Dennis Nørmark, ikke DF’s Katrine Winkel Holm.

Ministeren valgte tidligere den politisk ubeskrevne, men velanskrevne Salling-direktør Marianne Bedsted som formand, og nu har Mette Bock direkte udpeget Kristeligt Dagblads direktør og chefredaktør Erik Bjerager og tidligere chefredaktør for bl.a. Vejle Amts Folkeblad, Arne Mariager, som bestyrelsesmedlemmer.

To erfarne publicister.

I sit medieudspil ønskede regeringen en ren »professionel« bestyrelse med syv uafhængige medlemmer plus to medarbejderrepræsentanter. Men DF fastholdt, at seks medlemmer skulle partiudpeges.

En uafhængig bestyrelse var utænkelig for DF, hvis kulturpolitik i praksis går ud på at udøve politik helt ned i detaljen, helst uden armslængde. Man aner et ’tak for sidst’ fra en minister, der blev kørt over af DF i medieforhandlingerne, men nu har sikret en bestyrelse, der i bedste fald ligner et bolværk mod DF.

Det glædelige ved kulturministerens valg og sammensætning af den nye bestyrelses syv kvinder og fire mænd er, at den synes renset for højtråbende værdipolitiske krigere.

Dens første opgave er at sikre arbejdsro for landets største kulturinstitution, der over de næste fem år skal spare næsten trekvart milliard. Bestyrelsen skal også sikre institutionen imod direkte politisk pression. Det er lettere sagt end gjort.

Om to år skal direktion og bestyrelse finde de sidste 250 mio. i spareplanen. Det bliver ikke nemt.

En helt central bestyrelsesopgave er at udnævne direktører. Med udnævnelsen af Henrik Bo Nielsen som direktør for Kultur, Livsstil, Børn og Unge er DR’s direktion på plads. Men så er der lige den politisk ømfindtlige generaldirektørpost.

Det er næppe urealistisk, at den nye bestyrelse med tiden skal finde en ny generaldirektør. Her skal den stå sin prøve, når bastante politiske interesser mobiliseres.

Hverken Venstres nye medlem Karen Rønde, Socialdemokraternes nyudnævnte Christine Antorini eller næstformand Dennis Nørmark er højtråbende værdikrigere, og det er publicisterne Bjerager og Mariager slet ikke. For første gang i et kaotisk og destruktivt mediepolitisk år er der grund til forsigtig optimisme.

DR’s generaldirektør, Maria Rørbye Rønn, fremlagde spare- og udviklingsplanen for DR’s medarbejdere på et pressemøde i DR-byen i september.
Læs også
Frem til årtusindskiftet var Radioteatret rugekasse for dansk dramatik – mest markant i 1990’erne, hvor dramatikere som Line Knutzon og Astrid Saalbach her fik plads til at udfolde samtidssatire og civilisationskritik.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Enhedslistens Line Barfod, der for år tilbage af Folketingets medlemmer blev udpeget som forsamlingen mest troværdige medlem er genudnævnt. Det er heller ikke så ringe.

Marie E. Rasmussen

Marie E. Rasmussen
Regeringen skulle ha Fast på en helt uafhængig bestyrelse, for vi skal ha Danmarks radio revet ud af dansk folkeparis greb
Danmarks Radio skal være en uafhængig Public service til borgerne uden politisk indblanding, der er meget vigtigt at der er et uafhængigt medie,
Aviserne i Danmark har en tilbøjelighed til at dreje til højre. I deresdækning