Leder

Ingen er enige i rektors planer for Filmskolen

Noget er gået grueligt galt i dialogen mellem Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, og de mange nuværende og tidligere elever og lærere, der mener, at hendes planer for skolen vil ødelægge den
21. januar 2019

Der har været ballade på Den Danske Filmskole før, men aldrig så voldsom, som den vi beskriver i dagens Information.

Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, anklages for magtfuldkommenhed og uvillighed til at lytte i en omlægning af skolen: Færre instruktørelever, sammenlægning af linjerne, indførelse af en bachelor-master-model. 

Hun forsvarer sig med, at hun ruster skolen til en fremtid med hastig udvikling, ikke mindst i filmbranchen, og at nogle af forandringerne er dikteret af Kulturministeriet.

Noget er tydeligvis gået galt undervejs i processen. Det gør indtryk, når Thomas Krag, tidligere leder af klipperuddannelsen på Filmskolen, fortæller, at han forlod sin stilling, fordi han var fundamentalt uenig i alt, hvad rektoren foretog sig i forhold til skolen. Han siger direkte:

»Jeg har været med til at udvikle Filmskolen. Jeg ville ikke være med til at afvikle den.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Der er et svar, og det er Bologna-aftalen, der strømliner det europæiske uddannelses'marked'. Det er verdens største misforståelse, at man bare kan vandre fra det ene land til det andet, tage den ene institution, hvis man ikke kan komme ind på den anden - tværtimod er det i forskelligheden, at uddannelserne skal markere sig. Vi har ikke brug for forringelser og enshed, tværtimod.

Carsten Wienholtz, Jørn Andersen, Per Meinertsen, Anders Reinholdt, Steen Obel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

Det er for nemt blot at fastslå, at noget er gået galt i processen, og at parterne er nødt til at etablere en reel dialog, når forudsætningerne for en dialog er en fælles accept af forudsætningerne for processen.

Parterne er tilsyneladende enige om, at Filmskolen fortsat skal være en videregående kunstnerisk uddannelsesinstitution under Kulturministeriet, men samtidig ønsker den ene part ikke at være en del af Bologna - processen og at få sine uddannelser indplaceret i en kvalifikationsramme med henblik på at opnå akkreditering.

Filmskolens rektor er ansat af kulturministeren, og ministeren og Kulturministeriet har nogle klare forventninger om, at Filmskolen skal være en del af Bologna - processen, og at dens uddannelser bliver indplaceret i en kvalifikationsramme med henblik på at opnå akkreditering. På linje med de andre videregående kunstneriske uddannelsesinstitutioner.

Ministeren og ministeriet er også godt klar over, at der ikke vil komme noget godt ud af, med brug af hårde pressionsmidler, at forsøge at tvinge skolens ansatte, studerende, filmbranchen og andre interessenter til noget, de har en stor uvilje mod at gå ind på. Derfor den indtil videre ret "passive" rolle fra ministerens og ministeriets side.

Derfor er det Filmskolens rektor, Vinca Wiedemann, der må påtage sig rollen som "syndebuk", og indtil videre er det ikke lykkedes for hende at "sælge" det nødvendige budskab.

Steffen Gliese

Det er ministeriet, der bestemmer i den slags sager, det overlades til rektorerne at forhandle sig til en model, der korresponderer med Bologna-aftalen og akkrediteringsinstitutionen.
Det er selvfølgelig temmelig langt ude, at vi over et par tiår har forladt de principper, der har styret dansk undervisning på alle uddannelser: faglig indsigt.