Leder

Netflix bøjer sig for saudiarabisk censur

Netflix har valgt at fjerne et afsnit fra den saudiarabiske udgave af det amerikanske satiriske nyhedsprogram Patriot Act. Det er hykleri, når en talsperson for Netflix udtaler, at de støtter kunstnerisk frihed verden over
Afsnittet af Patriot Act kritiserer Saudi-Arabiens styreform, den regerende kronprins Mohammed bin Salman og måden, han er blevet fejret som reformator på, samt landets deltagelse i krigen i Yemen.

Afsnittet af Patriot Act kritiserer Saudi-Arabiens styreform, den regerende kronprins Mohammed bin Salman og måden, han er blevet fejret som reformator på, samt landets deltagelse i krigen i Yemen.

Cara Howe/Netflix

Kultur
3. januar 2019

Måske er det ikke så overraskende, at Netflix har bøjet sig for Saudi-Arabiens krav om at fjerne et afsnit fra den saudiarabiske udgave af det amerikanske satiriske nyhedsprogram Patriot Act, hvori komikeren Hasan Minhaj kritiserer landet. Streamingtjenesten er et kommercielt foretagende, ikke en menneskerettighedsorganisation, og Saudi-Arabien er med sin befolkning på 33 millioner et lukrativt marked. 

Men det er ikke desto mindre hykleri, når en talsperson for Netflix udtaler, at de støtter kunstnerisk frihed verden over. Netflix siger selv, at det fjerner afsnittet, fordi det har modtaget en gyldig juridisk klage over udsendelsen. Afsnittet af Patriot Act kritiserer Saudi-Arabiens styreform, den regerende kronprins Mohammed bin Salman og måden, han er blevet fejret som reformator på, samt landets deltagelse i krigen i Yemen. 

De saudiarabiske myndigheder mener, at det er i strid med landets lov om cyberkriminalitet. Denne lov omfatter også en paragraf, der kriminaliserer materiale, der krænker religiøse værdier samt den offentlige orden og moral. Strafferammen er op til fem års fængsel og en bøde på op til godt fem millioner kroner. Det er gældende saudiarabisk lovgivning – og det er en knægtelse af den kunstneriske frihed. De to ting udelukker så langtfra hinanden.

Afsnittet kom ud i oktober, da den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, som skrev for The Washington Post, lige var blevet dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul. Den 1. januar kunne The Financial Times så afsløre, at udsendelsen ikke længere er tilgængelig på streamingtjenestens saudiarabiske udgave. Dog kan det stadig ses på Netflix’ youtubekanal. 

Hvis Netflix ville støtte den kunstneriske frihed, kunne episoden her have været en oplagt anledning. Tjenesten kunne have løbet den risiko, et sagsanlæg indebærer, men den kunne også – og formentlig med større effekt – have trukket sig fra det saudiarabiske marked. Netflix er heller ikke til stede i Kina og slipper på den måde for censurkrav fra de kinesiske myndigheder. Her er konkurrencen fra andre streamingtjenester dog også meget større.

Borgere i et diktatur har næppe mindre lyst til at se kvalitetsserier end andre, og det kunne have været interessant at se reaktionerne på en Netflix-boykot af Saudi-Arabien. 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Peter Beck-Lauritzen

Stand upper har også utringsfrihed, - eller har de? De er whistleblowere og åndehul for undertrykte! NETFLIX = blålys!

Penge før principper, ganske som i DK og resten af verden.

Carsten Wienholtz, Tue Romanow, Flemming Berger, Trond Meiring, Niels Duus Nielsen, Gert Romme og Carsten Mortensen anbefalede denne kommentar
Touhami Bennour

De borgelige araber frygter folket og deres ytringer. Hvis de bare brugt tid til at observerer i de vestlige lande, folk fødes og kretiserer og til sidst dør og det sker ikke noget. De er forbudt for loven og det er nok.

Der var en tidligere arabisk president, han er ellers modern og ikke diktatur, sagde loven, det er mig der laver den. Det betydes den er uden betydning.

Touhami Bennour

I Danmarks tilfælde ser man ikke at der er penge på spil. Der er ofte stramninger på udlændige (muslimsk) området uden at der er handel eller vandel. Man kan ikke generalisere. og Netflix synes jeg han tænker ikke på penge vs principper.''
Det er sikkert extreme omkostninger forbundet med det. det er det,der gør forskel.
"Politiken er muliges kunst".