Leder

Det er absurd, at Amnesty International vil censurere ’Den Korte Radioavis’

Når satireprogrammet ’Den Korte Radioavis’ fremstiller aktivisten Amalie Have som en frelst hykler, skal det selvfølgelig have lov til det. Det ligner ingenting (og slet ikke en menneskerettighedsorganisation) at kræve satiren trukket tilbage, som Amnesty International Danmark angivelig har gjort det
Amnesty International har bedt Radio24syv beklage og tilbagetrække de dele af kanalens satireprogram Den Korte Radioavis, der gør nar ad det feministiske aktivist og instagram-navn Amalie Have. Her er det Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra programmet.

Amnesty International har bedt Radio24syv beklage og tilbagetrække de dele af kanalens satireprogram Den Korte Radioavis, der gør nar ad det feministiske aktivist og instagram-navn Amalie Have. Her er det Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra programmet.

Joachim Adrian

Kultur
26. marts 2019

Der er på besynderlig vis vendt op og ned på rollerne, idet den danske afdeling af Amnesty International har bedt Radio24syv beklage og tilbagetrække de dele af kanalens satireprogram Den Korte Radioavis, der gør nar ad det feministiske aktivist og instagram-navn Amalie Have.

Det udtaler programchef Mads Brügger til Jyllands-Posten. Hvis ikke kanalen imødekommer organisationens ønske, vil den ifølge Brügger sætte en advokat på sagen.

Hvad advokaten skulle foretage sig, er uklart, da der næppe er tale om lovbrud, når et satireprogram tager en offentlig persons udtalelser under kritisk behandling.

Endnu mere uklart er det, hvad der får menneskerettighedsorganisationen, som plejer at forsvare ytringsfriheden, til at prøve at lukke munden på nogle satirikere, der bare passer deres arbejde ved at påpege en uoverensstemmelse mellem Haves principper og praksis.

Det kan Amnesty International heller ikke selv give et godt svar på. Til Politiken siger organisationens pressechef, at man er ved at »undersøge sagen«

Det skal være muligt at påpege hykleri

Amalie Have har samarbejdet med organisationen om dens nylige kampagne for en samtykkebaseret voldtægtslovgivning, men det, Den Korte Radioavis gør nar ad, har intet med dette samarbejde at gøre. På sin instagramprofil scandinaviandreamgurl har Have slået til lyd for en konsekvent boykot af musik lavet af voldsudøvere.

Ved at mobilisere en del af sine 86.000 følgere fik hun Lukas Graham til at droppe sin coverversion af den flere gange voldsdømte (og afdøde) rapper XXXTentacions nummer »SAD!«

I en klumme i Berlingske argumenterer hun for, at man i solidaritet med ofre for seksuelle overgreb stopper med at høre Michael Jacksons musik.

Den Korte Radioavis har så i en række udsendelser påpeget, at der på Haves playlister på Spotify findes adskillige numre lavet af dømte voldsudøvere, ligesom Have på sin instagramprofil promoverer tøjmærker, der har benyttet sig af børnearbejdere.

Programmets vært, den fiktive Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, har ringet Have op og på hendes telefonsvarer kaldt hende for en Hellig-Frans. 

Moral er godt, og eksistensen af dobbeltmoral er ikke en gyldig grund til at droppe enhver idé om at forpligte sig på nogle moralske standarder. Men det skal selvfølgelig være muligt at påpege hykleri, hvor man ser det. Og her er topmålet af hykleri en menneskerettighedsorganisation, der angiveligt forsøger at censurere et radioprogram. 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

I mange år havde Amnesty et glimrende princip: Organisationens lokale afdeling skulle ikke udtale sig om problemer i hjemlandet. Jeg undrer mig stadig over, at denne, meget fornuftige, politik blev droppet.

Per Klüver, Anne Mette Jørgensen, jens christian jacobsen, Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen, Arne Lund, Georg Kallehauge, Frede Jørgensen, Poul Kristensen, Lars Jørgen Hansen, Torben Bruhn Andersen, søren ploug, David Zennaro, Karsten Lundsby, Alvin Jensen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Lars Steffensen

Den identitetspolitiske venstrefløj cirkulerer hurtigere og hurtigere omkring afløbet. Kan den trække resten af venstrefjøjen med sig ned?

Michael Boe, Nanna Kinch, Jens Kofoed, Kasper Olesen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Lund, Peder Bahne, Søren Gosvig Olesen, Niels Jakobs og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar

Sær sag.
Nogle har så, i følge Ritzau telegrammet angiveligt truet den unge dame, ville det ikke være mere oplagt, at det var dem Amnesty ville pudse en advokat på?

Nanna Kinch, jens christian jacobsen, Jens Kofoed, Frede Jørgensen, Karsten Lundsby og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar
Nis Jørgensen

Til dem der vil have organisationens egen version: https://amnesty.dk/nyhedsliste/2019/chikane-af-amalie-have (den er nok kommet op efter deadline)

- Af korrektiver til lederen kan nævnes: Amnesty kritiserer ikke 24syv for at satirisere Amalie Have, men for at chikanere hende, for at bedrive en kampagne der får andre til at chikanere og true hende, samt muligvis for brud på hendes ophavsret (her mener jeg at de er på tynd is, ud fra min erindring om Facebooks brugervilkår).

- De "truer" ikke med at sætte en advokat på sagen - men har formidlet kontakt mellem AH og en advokat.

Per Klüver, Anja Ellen Grue, Søren Andersen, Nanna Kinch, Bjarne Bisgaard Jensen, Palle Pendul, Niels Duus Nielsen, Mette Holten Haagerup, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Daniel Joelsen, Klaus Lundahl Engelholt, Knud Lindholm Lau, Paul Richardt Metelmann, Henrik Rasmussen, Anina Weber, Vivi Bech, Randi Christiansen, David Zennaro, Karen Grue og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Nis Jørgensen

Rent personligt vil jeg mene, at det at ringe op uden foregående aftale, live fra et landsdækkende satirisk radioprogram, med en negativ dagsorden, kan betegnes som chikane. Hvis der var tale om en folkevalgt, som ellers ikke ville udtale sig (I'm looking at you, Sass) kan jeg se pointen - ellers ikke.

Hani Abu-Khalil, Caroline Lillelund, Søren Andersen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Mette Holten Haagerup, Ib Gram-Jensen, Eva Schwanenflügel, Lillian Larsen, Klaus Lundahl Engelholt, Martin Rønnow Klarlund, Paul Richardt Metelmann, Anina Weber, Vivi Bech, Randi Christiansen, søren ploug, David Zennaro, Karen Grue og Maria Jensen anbefalede denne kommentar

Nis Jørgensen. Det har du ret i. Det er uetisk at ringe uanmeldt i et direkte program. Det gør det ikke bedre, at der er med en negativ bagtanke.
Amnesty skriver bla a: "En større undersøgelse lavet af Amnesty International i 2017 i otte lande i verden viste, at digital chikane og vold er udbredt mod kvinder som deltager i den offentlige debat med det formål at intimidere dem og afholde dem fra at deltage i debatten. Undersøgelsen viste blandt andet at de kvinder, som blev udsat for digital chikane, fik søvnbesvær og angstanfald. Undersøgelsen var baseret på interviews med 4000 kvinde."
Sandt nok, at Amalie Have selv har fået sine følgere til at angribe Lucas Graham. Den sag er bestemt diskutabel. Men de berettiger ikke radio 24/7 til at gøre noget, der er værre.

Anja Ellen Grue, Søren Andersen, Niels Duus Nielsen, Mette Holten Haagerup, Eva Schwanenflügel, Paul Richardt Metelmann, Anina Weber, Vivi Bech og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Nils Lauritzen

Der er sgu da ALT for meget smart ass og spillen fræk dreng over 24syv. Jeg er blevet grundigt træt af deres anstrengte vi-er-så-anderledes-og virkeligt-dagsordensættende.
Fedt at rødderne rives op på den gang fis i en hornlygte. Redaktionen til Århus og forbyd Mads Charlatan Brygger at sprede mere wannabe journalistik i æteren.
Det bliver dejligt !

Anja Ellen Grue, Anina Weber og Vivi Bech anbefalede denne kommentar

Arrh, ved I nu hvad, det er altså et satireprogram, og Amalie Have er en person i det offentlige rum, der ytrer sig om dette og hint. Så kan der også komme noget den anden vej. - trusler anser jeg som aldeles no go.
Husk nu, som Jyllands-posten så "smukt" formulerede det i sin tid: hån, spot og latterliggørelse....

Michael Boe, Erik Fuglsang, Tue Romanow, Svend Erik Sokkelund, René Arestrup, Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen, Jørn Andersen, Arne Lund, Frede Jørgensen, Henrik Klausen, Torben Bruhn Andersen, Lars Rasmussen, lars søgaard-jensen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Den Korte Radioavis har udviklet sig til Offensimentum for voksne. 'Satire' er ikke carte blanche til at chikanere folk i flæng.

Carsten Wienholtz, Eva Schwanenflügel, Daniel Joelsen, Paul Richardt Metelmann, Anina Weber og Vivi Bech anbefalede denne kommentar
Lars Rasmussen

Det er jo direkte hårrejsenede skræmmende, hvis Radio 24/7 ringer til kommentator sporet i den "ringe"

For mig viser sagen, at enhver bør vogte sig mod at prøve sig i rollen som moralsk overdommer. Selvom det ligger stærkt i disse FB tider. Det har muligvis også at gøre med vores manglende kristne ydmyghed, erkendelse af egen mangelfulhed samt solidaritet med det egentlige menneske, som tørster efter kærlig anerkendelse.
Fru Hørsholms selvsarkasme / kvinde parodi / foragt/ nedgøren, kaster dog heldigvis et forsonende skær over 24/7 radioens ageren, eller hvad? Måske et "undskyld Amalie" , godt kunne danne grundlag for forsoning, men det er vel ikke det nogen rigtig ønsker, for så bliver spændingen afløst af fred!

Frede Jørgensen

Amnesty har fuldstændig tabt sutten her - de har åbenbart
glemt, at de selv har været progressive og anarkistiske engang.

Svend Erik Sokkelund, jens christian jacobsen, Jens Kofoed, Niels Duus Nielsen og Jørn Andersen anbefalede denne kommentar

Frederik Cilius bliver ved med at kime Amalie Have ned efter at hun klart har tilkendegivet, at hun ikke ønsker at medvirke i hans program.

Amnesty beder pænt Radio24Syv om at stoppe.

Det gider Radio24Syv ikke.

Amnetsty skaffer Amalie Have en advokat.

Mads Brügger og Mikael Bertelsen kammer over i hysteri og forsøger at få det til at se ud som et angreb på ytringsfriheden og pressefriheden og lignende højstemt vås.

Hele halehænget af selvretfærdige drengerøve går amok på internettet, messende de fejlagtige pointer i en massepsykotisk rus med den komplette mangel på selvstændig stillingtagen, der kendetegner Den Korte Radioavis' fans.

Selv Information hopper med på vognen i et forsøg på at være ung med de unge.

Jysk Fynske Medier overtager sendetilladelsen.

Problemet er løst.

Per Klüver, Nis Jørgensen, Carsten Wienholtz, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Mette Holten Haagerup, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Daniel Joelsen, Anders Sørensen og Nils Lauritzen anbefalede denne kommentar

Lars Steffensen - Håber ikke du har ret, men der er nok en del der tyder på at det er ved at ske.
Mht. krænkelser og det, der ligner, så læs Chr. Braad Thomsens kronik i går i Politiken om, hvordan identitets- og krænkelseskulturen er gået over gevind, og er ved at udvikle sig til den rene sindelagskontrol.

Lars Steffensen, Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Duus Nielsen, Kasper Olesen, Jørn Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er mig ganske uforståeligt, at man kan forsvare Radio24Syv i denne sag. Der er tale om klokkeklar chikane. Og der er oven i købet tale om, at den stærke - hvilket Radio24Syv utvivlsomt er i sammenhængen - søger at tryne og latterliggøre den svage.

Om Amnesty skulle blande sig, ved jeg ikke - men det kan da umuligt være dem, der sidder tilbage med den største lort. Og argumentationen fra radioens side med, at Amalie Have "smager sin egen medicin" er argumentation på et niveau, jeg ville påtale og søge udbedret i en børnehave.

Per Klüver, Nis Jørgensen, Carsten Wienholtz, Jesper Lerche, Mette Holten Haagerup, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Maria Jensen og Daniel Joelsen anbefalede denne kommentar
Daniel Joelsen

Ingen er forhindret i at udtale sig i denne sag endnu. Amalie har i mellemtiden fået fat i en advokat. Så hvorfor kammer alle over og råber censur m.m?

Hvis nogen omtalte mig på samme måde og konstant ringede til mig, ville jeg også prøve på at stoppe det. Hvad har det med krænkelseskultur at gøre? Skal man bare lade folk vade oven en?

Birgitte Johansen, Nis Jørgensen, Jesper Lerche, Mette Holten Haagerup, Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Maria Jensen og Marie Jensen anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Humor kan bruges til at ødelægge og kontrollere mennesker - gå efter bolden - ikke manden - er bedre. Humor er afvæbnende - du risikerer selv at blive til grin hvis du kritiserer humoren. Udskamning og giftigheder er forklædt i satireform til at komme afsted med. Mænd forklædt som kvinder kan krænke kvinder - ganske tilforladeligt. Tak til Amnesty for at sige fra og sætte grænser for giftighederne.

Birgit Kraft, Jesper Lerche, Eva Schwanenflügel, Anina Weber og Maria Jensen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Amalie Have er ude på et korstog, hvor hun tager musikken som gidsel i en ellers god sags tjeneste. Jeg er ikke fan i Radio Møller, men i denne sag får de min støtte. At holde musikken ansvarlig for komponisternes ekstramusikalske virke er absurd, og fortjener kun at blive gjort grin med. Hvem hjælper det, at vi ikke lytter til Michael Jackson?

Lars Steffensen, du kar helt ret i, at identitetspolitik er i færd med at undergrave venstrefløjen, og det gør mig ondt, især fordi vi alle har set, hvordan identitetspolitik for længst har undergravet højrefløjen. DF har kun identitetspolitik på programmet, Og det har smittet alle de øvrige borgerlige partier, inkl. Socialdemokratiet.

Identitetspolitik fjerner blot fokus fra de problemer, som politikerne ikke ønsker at løse.

Arne Lund, Bjarne Bisgaard Jensen, René Arestrup og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Bruhn Andersen

Hvor mange har egentlig hørt Den Korte Radioavis/Weekendavis af de som her kommer med deres kommentarer? Der bliver, som nævnt i artiklen, gået efter Amalie Haves playliste, hvilket gør at hun jo på ingen måde er bedre end dem hun går efter.
Skal man kommenterer, bør man i det mindste sætte sig ind i hvad der er blevet sagt, og det kan man kun gøre ved at lytte til Den korte radioavis, og ikke læse hvad nogle tilfældige personer mener.
Det er satire, og endda intelligent satire, der viser en person der kaster med sten mens hun selv bor i glashus.

Birgitte Johansen, Torben Ethelfeld, Tue Romanow, Svend Erik Sokkelund og Bell Wigelsen Bruun anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Hvor svært ville det være for Amalie Have at åbne munden og forsøge at forklare sit eget hykleri?
I stedet vælger konen at gå i krænkelses-mode og nægte at svare på noget som helst.
Hun holder sig ikke tilbage med at udstede moralske fatwaer i kredsen af hendes ufattelig mange følgere, men når sigtekornet bliver rettet den anden vej, bliver det til en mimoseagtig sang om overgreb mod hendes person.

Torben Ethelfeld, Tue Romanow, Svend Erik Sokkelund, Torben Bruhn Andersen og Tom Finkel anbefalede denne kommentar

Det man kan lære af sagen og Amalie Haves selektive er at man ikke skal kaste med sten når man selv.......

At Amnesty prøver at kæde nogle sørgelige menneskers chikane sammen med mediets satire er helt utilstedeligt. De forsøger at censurere helt åbentlyst. Chikanen kan anmeldes til politiet og burde blive det. Det magter andre der kommer i mediernes søgelys også at gøre. Så kære Amalie Have, ring dog til politiet. Det er det de er der for.

Rasmus Nielsen

Til alle jer der pointere at radio24syv kun går efter bolden og kalder Amalie hyklerisk og at hun bare kan åbne munden i stedet for at trække krænkelsens kortet har virkeligt ikke fattet en brik af den her sag, og har kun taget Radio24syvs udlægning for rene varer.

Allerede for en måned siden kom hun med sin egen udlægning omkring den playliste, hvor hun forklarede at hun ikke kendte til de sager, der var ved de musikere hun havde på sin playliste, og at hun var glad for at blive gjort opmærksom på det, fordi hvis hun havde vidst det havde hun aldrig taget dem med. Derudover kom hun med en meget mere nuanceret udlægning af Lukas Graham sagen.

Opslaget fra facebook hvor hun forklarer sig kan kun findes i en sølle artikel inde på TV2 og ingen af de andre medier så meget som nævner den (I sonder why!), og Radio24syv bliver ved med at kalde hende hyklerisk uden at tage hendes forklaring i betragtning, en noget ensidig udlægning, som viser at de ikke er interesseret i en åben debat om det her emne(som ellers er interessant) men kun er ude på at tryne hende. Det her om noget kendetegner den usaglige lynching stemning som der er i de danske medier efterhånden, hvor man konsekvent nægter at tage begge sider af sagen med.

Og i øvrigt er det vel næppe at trække krænkelseskortrt når man bliver udsat for voldtægtstrusler.

Per Klüver, Anina Weber, Maria Jensen og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Runa Lystlund

Jeg begriber ikke hvorfor Amnesti International går ind i denne sag.

Lars Steffensen.
Fjerde bølge feministerne er en gruppe højreorienterede kvinder, der kræver, at få lov til at ligne sluts. De ønsker at få lov til at gå rundt nærmest nøgne, uden at blive chikanerede.

Gruppen der begyndte kaldte sig "Fjerde bølge-feminister" kalder pigegruppen Girlsquad. De udgjorde Louise Kjølsen, Nikita Klæstrup og Ekaterina Krarup Andersen.

Amalie Have feminisme minder om disse tre pigers. De forbeholder sig retten til at ligne sluts.

"Amalie Have er aktivist og projektmager der centrerer sig især om pigers og kvinders rettigheder - med fokus på samtykke og voldtægtskultur. Derudover arbejder Amalie Have også med tematikker som slut-shaming, victim-blaming, magtkritik, normkritik og seksualitet. Wikipedia"

Rasmus deri ligger hykleriet jo også. For hvorfor sætter Amalie Have standarden for hvornår andre skal stå til ansvar for deres musikalske samarbejder og samtidig intet ansvar føler for de kunstnere hun selv støtter (ved at forbruge deres kunst). Jo man har lov at blive klogere men det virker for mig som om at hun er fuldstændig blind for hvad hun selv gør og bare benytter en lejlighed til at profilere sig selv i kølvandet på så mange andre der gør det samme.

Hatten af for Den Korte Radioavis for at udstille det åbenlyse hykleri. Selvfølgelig skal Amalie Have holdes til den samme standard som andre der udtaler sig offenligt. Intet frikort her. Hun burde have “fejet for egen dør”....

Runa Lystlund

Hvis Amalie Have var utilfreds over at blive drillet af 24/7, burde hun være gået til politiet, ikke Amnesti International.

Hele sagen hænger nok sammen med, at Amnesti International har lavet en rapport, hvor Danmark bliver kritiseret for ringe opklaring af voldtægter og Danmark beskyldes nærmest for at ignorere voldtægter. Der er to artikler i Weekendavisen om sagen. Amalie Have siges at have være voldtaget. Her kommer sammenhængen eventuelt.

Mit tidligere udsagn om nøgenhed hos fjerde bølge feministerne har intet at gøre med manges udsagn om, at kvinder selv har fortjent at blive voldtaget, hvis de går udfordret klædt. Ingen har selv opfordret til voldtægt, bare ved at gå udfordrende klædt. Derimod kan ens sunde fornuft guide en som kvinde i mange tilfælde.

Runa: Amnesty går ind i sagen fordi Amalie Have er deres medarbejder og det er hendes arbejdstelefon hos dem, chikanen er foregået på.

Niels Duus Nielsen, Daniel Joelsen, Anina Weber og Nis Jørgensen anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Uklædeligt pg uforståeligt at Amnesty gang på gang bruger kræfter på med lys og lygte at lede efter, i den store sammenhæng, ubetydelige overtrædelser af diverse skrevne og uskrevne konventioner i Danmark, når man ser på, hvad der ellers sker rundt om i Verden.

Der må simpelthen foretages politianmeldelse. Det bliver udtrykt alt for ofte at nogen bliver chikaneret og/eller modtager trusler. Det bliver så taget dybt alvorligt i medierne, hvilket er ok, men vi må kunne forvente at der bliver politianmeldt også. Sådan fungere retsstaten altså. Vi skal ikke lære vores unge at en chikane-sag skal meldes til Ekstra-Bladet. Den skal meldes til ordensmagten.

Lars Steffensen

@Rune
"Fjerde bølge feministerne er en gruppe højreorienterede kvinder"

Hvad folk selv eller andre bruger af labels har efterhånden meget lidt at gøre med de synspunkter, der promoveres. Det er muligt at min personlige erfaring er skæv, men jeg oplever flere og flere der siver fra venstrefløjen, fordi de ikke længere kan være med på de mere og mere skingre ytringer. Som typisk er socialistiske, identitetspolitiske, postmoderne, feministiske eller på anden måde syltet ind i intellektuelle variater af socialisme. Der er ikke nogen traffik i den anden retning, når man ser på #walkaway berretninger.

Lars Steffensen

"Fjerde bølge feministerne er en gruppe højreorienterede kvinder, der kræver, at få lov til at ligne sluts. De ønsker at få lov til at gå rundt nærmest nøgne, uden at blive chikanerede."

Moderne feminisme handler i vid udstrækning om at misbruge de fordele, som kvinder fra naturen har, mens man kritiserer samfundet, når ens adfærd har uønskede konsekvenser.