Leder

Udflytning af Radio24syv saboterer en succes

Det er ikke visionær mediepolitik at starte forfra, når man lige har brugt otte år på at stable en faktisk succes på benene
Lise Nørgaard i studiet hos Michael Jeppesen på Radio24syv. 

Lise Nørgaard i studiet hos Michael Jeppesen på Radio24syv. 

Torkil Adsersen

Kultur
18. marts 2019

Det er vel sagt i spøg, når Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus i Berlingske siger, at de godt ville kunne leve med, at FM 4 – den radiokanal, som Radio24syv har sendt på de sidste otte år – fik base på Samsø.

Det er en prioritet for hans parti at rykke den landsdækkende taleradiokanal så langt ud af hovedstaden som muligt, fordi de synes, at der er nok medier, der ser på verden fra København.

Mindst 80 pct. af medarbejderne skal have base mindst 110 km vest fra København, foreslår DF, nu hvor den ni måneder gamle aftale om vilkårene for den nye udbudsrunde er til genforhandling.

Det er uklart, om det er sagt i spøg, når Peter Skaarup i Deadline siger, at man kan lave et lige så godt interview i Skive som i København. Det kan man givetvis, men Skaarup tager ikke højde for, at der er en del færre mennesker (herunder magthavere) at interviewe i Skive.

Dybt useriøs mediepolitik

Dansk Folkeparti mener det alvorligt, at fremtidens FM 4 ikke skal laves af (evt. pendlende) københavnere.

Men det gør deres mediepolitik dybt useriøs, at de for det første ikke anerkender en tale- og nyhedsradiokanals behov for at være tæt på så mange kilder og potentielle medarbejdere som muligt, og at de for det andet ikke bakker op om det projekt, de selv lagde stemmer til for otte år siden.

Da den licensfinansierede radiokanal FM 4 blev sendt i udbud, var opgaven ikke at flytte fokus fra København til resten af landet. Opgaven var at bryde DR’s monopol på public service-radio, og den opgave er Radio24syv lykkedes med. 

Etableringen af Radio24syv medførte faktisk en markant opkvalificering af dansk taleradio. Ikke kun fordi kanalen laver gode programmer, konkurrencen fik også P1 til at skærpe sig.

Det har vist sig frugtbart at have to konkurrerende taleradiokanaler, hvoraf den nyeste skejer ud og leverer både fadæser og triumfer, mens den ældste bevarer sin mere forsigtige og saglige tilgang, men også bliver tvunget til at støve den af.

Omskiftelighed er ikke nødvendigvis en dyd

Det vidner om, at DF ikke tager sine egne mediepolitiske beslutninger alvorligt, når man efter kun otte år vil ændre målsætningen med FM 4 fra monopolbrud til regional omfordeling.

Omskiftelighed er ikke en dyd i politik, slet ikke når det handler om at opbygge noget så omfattende som en public service-radiokanal.

Det tog tid for Radio24syv at nå sit nuværende niveau, og det vil også tage tid for en eventuel ny radiokanal at finde sine fødder. Hvis målsætningen ændres hver ottende år, kan det godt blive svært.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg er ikke den store ynder af Radio24syv. Jeg desuden tilhænger af, at der skal skabes leveveje, uddannelse og kulturtilbud uden for de centrale storbycentre.
Men at skabe nyt er ikke at flytte det bestående.
Især er jeg imod de nye herremænds ligegyldighed over for os laverestående borgere, som give og tage fra efter forgodtbefindende, flytte rundt som brikker i et brædtspil for at tilfredsstille deres ambitioner uden hensyntagen til de enkelte brikker.
I retssystemet er det bedre en bandit går fri, end en uskyldig bliver dømt.
I det politiske spil ofres vi hobetal.
Lad Radio24syv fortsætte uændret og skab en helt ny provinsradio.

Anne Mette Jørgensen, Steffen Gliese, Bjarne Andersen, Peter Thomsen, Hanne Ribens, Jesper Sano Højdal, Anne Eriksen, Eva Schwanenflügel, Runa Lystlund og Peter Andersen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Knap

"Lad Radio24syv fortsætte uændret og skab en helt ny provinsradio."

Ja, ja, rolig nu - det skal jo lige finansieres.

Samsø er skam en dejlig ø. Den ville sikkert være glad for et par nye indbyggere.

Henrik Bjerre

Hvad med en regel om at 10 pct af statsskatterne skal betales af de borgere der bor over 110 km vest for København?

Kim Houmøller

Luk endelig den eneste radiokanal jeg hører da P1 i praksis er lukket. Nu mangler vi bare at få lukket munden på Tulle.

Anne Mette Jørgensen og Frede Jørgensen anbefalede denne kommentar
Frede Jørgensen

Radio24syv er banebrydende radio. Skarp og vedkommende.

Runa Lystlund

"Det er uklart, om det er sagt i spøg, når Peter Skaarup i Deadline siger, at man kan lave et lige så godt interview i Skive som i København. Det kan man givetvis, men Skaarup tager ikke højde for, at der er en del færre mennesker (herunder magthavere) at interviewe i Skive."

Det er bestemt ikke sagt i spøg. Skaarups værdier er jyske og ikke djævleøske. DFere er hverken hypede eller kulturelle fyrtårne, men der kunne nu også være, at der var nogle interessante mennesker i Skive. Måske er 24/7 for Nordsjællandsk smarte. Det har underskrevet deres dødsdom. De er for smalle.

Derfor skal der være mere bingo/banko i. 24/7.

Prøv at lægge mærke til, hvor ofte Aftenshowet inviterer Pia Kjærsgaard i studiet. Det program er ikke nedlagt endnu, selv om de har Stokholm i studiet.

Det skulle 24/7 have lært noget af. De burde have inviteret flere korifæeer fra DF i studiet. Nu er det for sent.

Runa Lystlund

nordsjællandsk smarte...

Runa Lystlund

Der skal flere penge til lokalstationer. Peter Knap har ret. Jeg kan godt lide at høre radio, hvis arten af mit arbejde tillader det. Jeg hører lidt 24/7 dog mest P1.

Der skal selvfølgelig også være radio, som er alment dannende og oplysende.

Bingo/banko og egnsnyheder skal være på lokalradio.

24/7 kunne desuden lave en ugentlig temarundtur rundt i landets byer. Der lever interessante mennesker udenfor København og sågar i Skive.

Steffen Gliese

Jeg synes, P1 er ved at genfinde formen efter nogle skrækkelige år, må jeg indrømme. Jeg får af den grund ikke særlig tit lyttet til 24syv - og jeg savner det heller ikke. Jeg kunne bedre tænke mig et P1, der ikke kærer den samme 8-timers flade af 3 gange efter hinanden.

Anina Weber og Hans Christian Asmussen anbefalede denne kommentar
Torben Ethelfeld

Det må gøre rigtig ondt på visse personer i Radio 24/7´s ledelse, da de tydeligvis har gjort sig meget umage i forhold til at please DF i både program og emne valg.

Hvad vi har brug for, er ikke en provinsradio eller flere lokalstationer, men at en landsdækkende radio ligger i provinsen.

Anne Mette Jørgensen

Jeg er ofte uenig og enig med Radio 24/7. Der får mine holdningen en på kassen af og til.
Med hensyn til P1, så mangler kanalen desværre mod.
Har ikke før sidste år haft mulighed for at høre kanalen, før jeg fik investeret i en ny DAB radio.
Især programmerne ml. 10-12 er fremragende.
En delvis reklamefinansieret kanal gider de fleste ikke. 53 % af lytterne er desuden jyder, så hvad er DF egentlig ude på.
Jeg er rasende over straffe partiets magt, men håber at højt at flyve snart falde i den sorte gryde. .

Anne Mette Jørgensen

Igen, igen for hurtig på aftrækkeren. Sorry.