Leder

Caster Semenya er en kvinde, der løber mod kvinder. At tvinge hende til hormonbehandling er usportsligt

Kvindesporten bør besinde sig på de genetiske variationer, der findes inden for kvindekønnet, i stedet for at tvinge sportsudøvere med et højt testosteronniveau som den sydafrikanske løber Caster Semenya til at gøre sig dårligere ved hjælp af medicin
Det strider imod ånden i elitesport at forpligte atleter som Caster Semenya, der har været heldige med deres fysik, til at gøre sig dårligere.

Det strider imod ånden i elitesport at forpligte atleter som Caster Semenya, der har været heldige med deres fysik, til at gøre sig dårligere.

Ritzau

Kultur
3. maj 2019

Normalt handler retfærdighed i elitesport om at forhindre sportsudøverne i at dope sig. Man må ikke højne sit præstationsniveau ved at modificere sin krop medicinsk. Men en principiel afgørelse, som Den Internationale Sportsdomstol (CAS) traf onsdag, indebærer et bemærkelsesværdigt krav om, at visse sportsudøvere skal modificere deres kroppe medicinsk for at kunne konkurrere på internationalt niveau. 

Her gav CAS nemlig Det Internationale Atletikforbund (IAAF) medhold i dets beslutning om at indføre regler for, hvor højt et testosteronniveau kvindelige mellemdistanceløbere må have. Fremover skal kvindelige mellemdistanceløbere med et usædvanligt højt testosteronniveau tage medicin, der sænker forekomsten af kønshormonet i deres krop – og som dermed hæmmer deres præstation – hvis de vil fortsætte karrieren.

Strider imod ånden i elitesport

Reglerne ville være trådt i kraft sidste år, hvis ikke den sydafrikanske mellemdistanceløber Caster Semenya havde rejst sagen ved CAS. Semenya er selv en overlegen, OL-guldvindende løber, og hendes naturligt forekommende testosteronniveau ligger et godt stykke over normalområdet. Det giver en større muskelmasse og dermed en konkurrencefordel. Da Semenya i 2009 i en alder af 18 vandt OL-guld i 800 meterløb for første gang, måtte hun gennemgå en kønstest, før hun igen kunne konkurrere.

Resultatet blev aldrig offentliggjort, men karantænen blev ophævet året efter, og siden har hun løbet fra stort set alle sine modstandere.

Det strider imod ånden i elitesport at forpligte atleter, der har været heldige med deres fysik, til at gøre sig dårligere. Retfærdighed i sport handler ikke om, at alle har præcis det samme udgangspunkt, men om at man udnytter den krop, man er født med og har trænet sig til, så godt som muligt. 

Man kan indvende, at vore dages elitesport allerede er struktureret med henblik på at ensarte konkurrerende sportsudøveres fysiske udgangspunkt. Kvinder konkurrerer ikke med mænd, og mennesker med handicap konkurrerer ikke med mennesker uden. Det ville gøre konkurrencen så ulige, at alt var afgjort på forhånd. Det er det, IAAF vil undgå med de nye regler. Men Caster Semenya er ikke en mand, der tiltusker sig plads i kvindeligaen, eller en kropskapabel, der kræver plads til de paralympiske lege.

Hun er en kvinde med en genetisk variation, hun har til fælles med en betragtelig minoritet af kvinder. Og kvindesporten burde besinde sig på de genetiske variationer, der findes inden for kvindekønnet. Det andet er usportsligt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dorte Sørensen

Skal ekstra høje basketballspiller så ikke også have medicin så de kunne bremse væksten - hvis de ville spille med. Ja der kan efter dommen opstå mange flere krav.

Steffen Gliese

Måske skal vi i lyset af forskningen i fysisk og psykisk kønnethed simpelthen tænke i andre kategorier, så det netop blive fysiske klasser fremfor biologisk køn, der afgør feltet?

Dorte Haun Nielsen, Lillian Larsen, Rikke Nielsen, ingemaje lange, Jacob Kristensen, Rolf Andersen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

... sådan lidt ligesom inden for boksning, med vægtklasser. Eller 'handicap' inden for golf ?

Tommy Gundestrup Schou

Prøv lige at se det her fra de andre kvindelige sportsudøveres side. De har alle knoklet fra barnsben med at blive så dygtige som overhovedet muligt for at opnå det de kan og kan se, at de generelt ligger i toppen af verdenseliten. Så kommer en kvinde som hende her og smadrer dem fra en side af i deres parade discipliner simpelthen fordi hun er "dopet" fra naturens side.

Ville i ikke selv synes at det var "træls" for nu at sige det på godt jysk?

Her er altså ikke tale om, at hun har ekstra lange ben eller andet for nu at komme "basketball spilleres højde"-argumentet i forkøbet. Hun er simpelthen afvigende fra naturens side. Naturligvis er det også belastende for hende. Men helt ærligt. Det er ødelæggende for sporten som helhed.

Troels Brøgger, Liselotte Paulsen, Jens Jensen, Carl Chr Søndergård, jens christian jacobsen, Martin Lund og christian christensen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Ad Helmig til med 'den lille forskel' i Elitesportsektoren
(Ave Cæsar, morituri te salutant!)

Måske skulle vi - i lyset af de seneste fremskridt vedrørende laboratoriebaseret genmodifikation af dyr og planter - simpelthen forbyde opdelingen af deltagerne i fremtidige olympiske lege i herre- og damehold og erstatte afspilningen af nationalmelodier til ære for vinderne i samtlige elitesportslige discipliner med Gladiatorernes Indtogsmarch fra AIDA.

Jacob Kristensen

Det nytter ikke noget at bringe alt for principielle overvejelser i spil i hvad der nødvendigvis er en pragmatisk overvejelse. Langt de fleste af os er fra naturens side ikke disponerede for eliteidræt og kan ikke med nok så meget træning blive professionelle atleter. 'Fairness' er her blot den uvidenhed vi har om de grundlæggende forskellige men skjulte forudsætninger mennesker har for at kunne præstere. Uanset at vi kan gøre mere eller mindre med disse forudsætninger - udvikle på vore talenter - må reglerne handle om at gøre konkurrence mellem udadtil tilstrækkeligt sammenlignelige atleter mulig. Da end ikke de mest veldisponerede kvinder kan konkurrere med de mest veldisponerede og trænede mænd, har vi skabt to sideløbende systemer. Semenyas medfødte anomali giver hende en fordel på linie med den fremdopede fordel hos atleter som Koch, Joyner og Kratochlova. Det handler ikke om, hvad vi ellers af biologiske eller politiske grunde forstår ved 'mand' eller 'kvinde', men om at lave konkurrence på udadtil genkendelige vilkår. Det er så at sige 'unfair' overfor Semenya, men det er ligeså 'unfair' overfor enhver ellers veldisponeret og perfekt trænet kvinde at skulle konkurrere mod en hvis testestoronniveau alene giver hende langt højere ratio af muskelmasse/fedt end hendes konkurrenter. Vi skal kunne genkende 'kvinden' i atleten - netop som en form for menneske, der har en udadtil genkendelig kvindekrop, hvis inddelingen i mænd og kvinder overhovedet skal give mening. I en situation med langt flere hermafroditter eller hyperandrogene, ville man organisatorisk kunne have 3 i stedet for 2 rækker. I en situation helt uden disse atleter, ville problemet aldrig opstå. IAAFs løsning er for mig at se den pragmatisk mest plausible.

Janus Agerbo, Henrik Leffers, christian christensen og Søren Peter Langkjær Bojsen anbefalede denne kommentar
Anders Reinholdt

Sagen er jo, at elitesportsfolk genetisk set er gunstigt disponeret for deres sport. Det er de dog ikke altid meget for at indrømme - istedet hævder de, at det er hård og systematisk træning, der har bragt dem til toppen. Hård træning er naturligvis en vigtig del af det, men hvis ikke de som udgangspunkt havde talent, ville de aldrig være blevet en del af eliten.

Semenyas talent er, at hun har flere mandlige kønshormoner end de fleste andre kvinder. Men dette er i og for sig ikke meget anderledes end at være født med stor kapacitet for høj iltoptagelse eller været disponeret for høj træningsrespons.

David Zennaro, Janus Agerbo, Rikke Nielsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Rettelse: Gladiatorernes Triumfmarch fra AIDA

Michael Friis

Verden bliver konstant mere kompliceret.
I USAs NFL er 70 pct af spillerne nu sorte. Genetisk fordel? Samme tendens i fodbold i Europa.
Hvad nu? Skal vi have et sort, gult og hvid OL etc. Nej naturligvis ikke.
Lad Fr Semenya konkurrere med kvinder. Dopping virker som er syg tanke.

christian christensen

@Grethe Preisler

Rettelse: Triumfmarchen fra AIDA foregår i det gamle Ægypten og har ikke noget med hverken Rom, cirkus eller gladiatorer at gøre. Marchen udgøres af den sejrende ægyptiske hær fulgt af de tilfangetagede etiopiske soldater.

Tommy Gundestrup Schou

@Michael Friis
"Verden bliver konstant mere kompliceret.
I USAs NFL er 70 pct af spillerne nu sorte. Genetisk fordel?..."

Det er muligt. Men den helt store årsag er nærmere den mangel på social mobilitet, der er i USA så for langt den største del af den sorte befolknings vedkommende er sådan noget som NFL og de andre store sportsgrene en genvej til at bryde ud af sit sociale (lave) lag.

Grethe Preisler

christian christensen
næh - strengt taget ikke andet, end at komponisten var italiener .... ;o)

Jens Winther

Den eneste gennemført logiske konsekvens er at afskaffe sondringen på køn indenfor sport. Dvs. mænd, kvinder, andre køn, sorte, hvide, andre racer, alle genetiske varianter kæmper i samme klasse.

Alt andet er tåbeligt!

Niels Duus Nielsen

Unge mennesker har langt større chancer for at g're karriere inden for elitesport end gamle mennesker. Derfor skal alle unge mennesker, der ønsker at gøre karriere som fx sprintere, have
tunge blylodder monteret på fødderne, så en gammel astmatiker som mig også får en chance.

"De har alle knoklet fra barnsben med at blive så dygtige som overhovedet muligt for at opnå det de kan og kan se, at de generelt ligger i toppen af verdenseliten", skriver Tommy Gundestrup Schou, og tilføjer: "Så kommer en kvinde som hende her og smadrer dem fra en side af i deres parade discipliner simpelthen fordi hun er "dopet" fra naturens side."

Jeg kan kun erklære mig enig: Det er enormt træls!. Jeg er sikker på, at jeg kan vinde guld, hvis blot mine konkurrenter får et passende handicap, så derfor er det dybt uretfærdigt, at man ikke forlængst har nivelleret legepladsen, så også jeg kan deltage med min rollator.

Rikke Nielsen, Michael Friis, Jens Winther, Anders Reinholdt og Frank Hansen anbefalede denne kommentar
Jacob Rørdam Holm-Jørgensen

Konsekvensen af lederens holdning er at vi i løbet af få år ville se en hel masse bl.a. kinesiske kvinder med medfødt højt testosteronniveau. #CRISPR/Cas9
Lederen lever i fortiden.

Altså hun har hverken livmoder eller æggestokke som følge af hendes hyperandrologiske fysiske tilstand så hendes testosteron niveau har haft store konsekvenser for hendes kønslige udvikling.

Testosteron er så meget mere potent end østrogen når det kommer til styrke og udholdenhed at man ligeså godt kan give hende samtlige guldmedaljer på forhånd på 800 meter. De andre kan kun vente på at hun ikke gider mere eller bliver så gammel at hendes naturlige niveau daler. At slå hende er matematisk stort set umuligt. Testosteron trumfer vilje, held, medvind, gode sko, teknik og øvrige vilkår.

Troels Brøgger, Jens Jensen, Martin Lund, Carl Chr Søndergård, Daniel Joelsen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar
Andreas Gamél von Benzon

Ifølge Mark Rippetoe, en respekteret person indenfor styrketræning og humanfysiologi, giver det slet ikke mening at tale om, at et menneskes testoteronniveau SOM VOKSEN har nogen som helst betydning, da det er mængden af testoteron, som et embryon 8 uger efter undfangelsen, bliver udsat for, det afgør et menneskes neuromuskulære kapacitet, altså det kontinuum, som vi inddeler i kvinde og mand. Er der nogen på linjen, der ved noget om det og som derfor ved, om Rippetoe har en pointe? For i så fald er CAS' afgørelse decideret misforstået og forkastelig.

- videoen, hvor Rippetoe forfægter ovenstående pointe (28 min. inde): https://www.youtube.com/watch?v=mC1BT0S2tEY

Tænk - at noget så ligegyldigt kan aktivere så mange mennesker.

Andreas Gamél von Benzon

@Gert Romme: Jeg ved ikke, om det er så ligegyldigt. Det påvirker jo menneskets frihed til at udfolde sig på den måde, som det ønsker, her som sportsudøver. Sport er jo en kunstart, dvs. en praksis for den frie menneskelige udfoldelse, på linje med det, man mere traditionelt kalder kunstarter. Her har vi altså derfor at gøre med en dom, besluttet af en institution, som går direkte ind og piller ved virkeligheden, i dette tilfælde mennesket. Jeg er altid - altid - på vagt overfor institutioner, myndigheder etc., altså en epokes endepunkter, især når de, som her, tillader sig at forvalte selve menneskelivet.

Niels Duus Nielsen, Rolf Andersen, Steffen Gliese og Michael Friis anbefalede denne kommentar

Hvis Caster Semenya er "ren" og alligevel tvinges til behandling, svarer det til,
en smuk kvinde først skal vansire sit ansigt inden hun stiller op til skønhedskonkurrence. :)

Andreas Gamel von Benzon.
Måske der ingen regler burde være mht dooping?
Vi lytter jo også gerne til noget musik lavet af kunstner på LSD. :)

Jesper Pedersen

Der er en naturlig grund til Semenya's høje testosteron niveau, hun er genetisk en mand med xy-kønskromosomer.
Hun er født med ydre kvindelige kønsorganer, men med testikler i stedet for livmor og æggestokke.
Hun lider af en kromosomfejl, som betyder, at hun ikke kan producere et vigtigt enzym, som skal omdanne testosteron til dihydrotestosteron.
Dihydrotestosteron er det stof, der i fosterstadiet skaber penis og pung.
Man kan sige, at Caster Semenya biologisk er en mand med en genfejl, der medfører enzymmangel.

Andreas Gamél von Benzon

@Jesper Pedersen: Men det svarer vel ikke på, hvornår i et menneskes liv, at testoteronen har betydning for ens neuromuskulære kapacitet, jf. min første kommentar.

Jesper Pedersen

@Andreas Gamél von Benzon.
I 8. uge er Caster et drengefoster, det er derfor, hun udvikler testikler. Neuromuskulært er hun naturligvis også en mand. I 15. uge omdannes anlæggene til de ydre kønsorganer til mandlige kønsorganer, hvis der er dihydrotestosteron tilstede - det er der ikke hos kvinder, så de udvikler skede, skamlæber og clitoris, hvilket så også skete hos Caster. Havde Caster ikke haft denne genfejl, ville hun have udviklet penis og pung som alle andre mænd.
Mænd med denne genfejl har normal seksualitet som andre heteroseksuelle mænd.
Dette gælder også for Caster, som her ses sammen med sin kone Violet
http://www.entertainmentsa.co.za/lifestyle/see-caster-semenya-violet-enj...

Andreas Gamél von Benzon

@Jesper Pedersen: All right. Men giver det så mening at bede hende om at tage medicin for at sænke testoteronniveauet, hvis hendes fysik allerede er formet og udviklet langt tidligere? Har en sådan type medicin overhovedet virkning?

Jesper Pedersen

@Andreas Gamél von Benzon
Hun vil stadig have en kæmpe fordel - muskulært er hun 100% mand - men over tid vil hendes ydelse falde lidt, grundet fald i muskelmasse og øget fedtophobning.
Den dopingdømte løber Justin Gatling vurderes stadig at have en fordel i øget muskelmasse fra sit misbrug af steroider. Han blev idømt 4 års karantæne i 2006.
Mon ikke det mest retfærdige overfor de andre kvinder vil være at lade xy-personer løbe mod andre xy-personer - med eller uden penis?

Henrik Bjerre

Håber bare ikke denne udvikling medfører, at de kvikke skal tvinges til at gøre forretninger med f.eks. en larmende jetjager i nogle tvangspåspændte hovedtelefoner?