Leder

Vi må tale om overturismen for at undgå at ødelægge den verden, vi rejser ud for at opleve

Med fænomenet overturisme er et grundlæggende uholdbart aspekt ved hele den vestlige levevis blevet gjort synlig. Det må vi forholde os til, hvis ikke vi vil ende med at ødelægge den verden, vi rejser ud for at opleve
Overturisme ødelægger lokalområder. Det slider på miljø og klima, det skaber trafik og trængsel, det udhuler boligmarkederne, presser huspriserne op og er med til at øge gentrificeringen, så almindelige mennesker ikke længere har råd til at bo i deres egen by.

Overturisme ødelægger lokalområder. Det slider på miljø og klima, det skaber trafik og trængsel, det udhuler boligmarkederne, presser huspriserne op og er med til at øge gentrificeringen, så almindelige mennesker ikke længere har råd til at bo i deres egen by.

Paulo Amorim

24. juni 2019

Sidst i maj nedlagde medarbejderne på kunstmuseet Louvre arbejdet og gik hjem. De havde fået nok af den konstante strøm af skubbende, møvende, svedende turister, der hver dag vælter igennem det parisiske kunstmuseum med kameraer og selfiestænger.

»Louvre bliver kvalt,« skrev de i en fælles pressemeddelelse.

Over hele Europa lider populære storbyer i disse år åndenød på grund af presset fra turisme. Det gælder Venedigs 270.000 indbyggere, der sidste år fik besøg af 20 millioner turister. Det gælder Barcelonas 1,6 millioner indbyggere, som samme år modtog 30 millioner turister. Og det gælder en lang række andre attraktive feriesteder som Amsterdam, Dubrovnik, Santorini, Mallorca, Ibiza, Korfu, De Kanariske Øer og Algarvekysten i Portugal, der alle mærker presset fra den hastigt voksende turismeindustri. Så udbredt er problemet, at det for længst har fået sit eget navn: overturisme.

Ifølge FN’s organisation for turisme, UNWTO, er antallet af internationale udlandsrejser eksploderet. Fra 70 millioner i 1960 til 1,4 milliarder i dag.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Lind
  • Eva Schwanenflügel
  • Lise Lotte Rahbek
  • Bjørn Pedersen
Morten Lind, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek og Bjørn Pedersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Virtuel turisme er ingen dårlig idé.

Det er 9 år siden, jeg sidst fløj udenlands, og jeg har på ingen måde savnet det. Netop her til aften kom jeg tilbage efter 4 dages nødvendigt ophold i Bruxelles. Begge lufthavne - Københavns og Bruxelles' er et tiltagende mareridt. Massevis af mennesker, lange køer, unødige omveje med tvungen passage gennem "toldfri" butikker og uendelige "forretningsgader". Og selve flyveturen: spartansk og sammenstuvet som sild i en tønde.

At gøre luftfart til lavstatus er overflødigt i mit tilfælde, for det føles allerede langt fra som højstatus at flyve eller opholde sig i lufthavne. Det er mest af alt en straf.

Morten Lind, Niels Østergård, Eva Schwanenflügel, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Torben Lindegaard, Bjørn Pedersen, Christina Stougaard Hansen, Bjarne Bisgaard Jensen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

Turisme er - uden nysgerrighed, interesse for rejsemålet, men som industri, underholdning og status-forbrugsgode - vor tids pest.