Leder

Der er nok den nye regering kan tage fat på med Radio24syv og DR. Spørgsmålet er om de vil

Med DF og Liberal Alliance ude af billedet burde der kunne opbygges et helt nyt, sammenhængende bredt medieforlig i stedet for det nuværende ideologiske kludetæppe. Men det kræver, at socialdemokraterne tager sig sammen og finder ud af, hvad de vil
Det nye regeringsflertal vil »indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service«, og der skal »tages initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til dansk indhold«. Formuleringerne er essensen af de få linjer om mediepolitik, der står i det »forståelsespapir«, som er underskrevet af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale.

Det nye regeringsflertal vil »indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service«, og der skal »tages initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til dansk indhold«. Formuleringerne er essensen af de få linjer om mediepolitik, der står i det »forståelsespapir«, som er underskrevet af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale.

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kultur
27. juni 2019

Det nye regeringsflertal vil gøre status på »implementeringen af medieaftalen«. Flertallet vil »indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service«, og der skal »tages initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til dansk indhold«.

De elastiske formuleringer er essensen af de få linjer om mediepolitik, der står i det »forståelsespapir«, som er underskrevet af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale. Hvordan det skal forstås, og hvad det vil resultere i, vides ikke.

Den borgerlige regering skrev i sit regeringsgrundlag i 2015, at DR »skal være mere kvalitetsfokuseret, og det dansksprogede og egenproducerede indhold styrkes«. Denne styrkelse endte som en massiv svækkelse tre år senere, da DR blev skåret med 776 millioner kroner. Kun en lille del af besparelserne blev brugt til andre medieformål, mens 4-500 millioner røg ud af dansk medieproduktion og ned i statskassen. Så meget for elastiske formuleringer.

Det er derfor nemt at styrke dansk public service. Enhver krone tilbage til DR er en styrkelse. De første 50 millioner kan findes ved at skrotte en underfinansieret, uforståelig og provinsbaseret kultur-tv-kanal, som stadig er på tegnebrættet. Det har SF foreslået, og da projektet er fostret af Liberal Alliances Mette Bock og Dansk Folkeparti, burde det nu være uproblematisk. DF’s udflytningsdille ramte også public service-puljen, hvor der skulle opbygges et nyt bureaukrati i Jylland. Der kan spares nogle millioner, hvis man skærer den ned og lader den ligge i Filminstituttet.

Forståelsespapirets indbydelse til forhandlinger signalerer god tid. Men det haster med den DAB-kanal, der er skræddersyet til Radio24syv. Den skal enten skrottes eller sættes i udbud snarest. Men socialdemokraternes holdning til både DR-besparelser og Radio24syv er – mildt sagt – ambivalent. De har i årevis undladt at udforme en samlet, slagkraftig kultur- og mediepolitik, og Mette Frederiksen har sagt, at finansiering af børnehaver er vigtigere end finansieringen af DR.

Med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance ude af billedet burde der kunne opbygges et helt nyt, sammenhængende bredt medieforlig i stedet for det nuværende ideologiske kludetæppe. Men det kræver, at socialdemokraterne tager sig sammen og finder ud af, hvad de vil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nils Bøjden

"Der er nok den socialdemokratiske regering kan tage fat på med udflytning af Radio24syv"

Det er for sent. Den har DF fået ødelagt

Sludder!

Før sommerferien vil regeringen redde radio24syv, endog på FM.

Nils Bøjden

Så fik jeg ret