Leder

Mette Bock efterlod en lort på Joy Mogensens kontor. Nu har vi et lidt latterligt radiolandskab

Joy Mogensen har overtaget en svær sag af sin forgænger på kulturministerposten i form af sagen om udbuddet af Radio24syvs FM4-kanal. En farce, som den nye kulturminister er blevet tvunget til at spille antihelt i
Kulturminister Joy Mogensen.

Kulturminister Joy Mogensen.

Arthur J. Cammelbeeck/Ritzau Scanpix

6. juli 2019

Det er noget af en lort, tidligere kulturminister Mette Bock har efterladt på sin efterfølger, socialdemokrat Joy Mogensens, kontor:

Presset af Dansk Folkepartis antikøbenhavnscentriske medievisioner fik VLAK-regeringen under medieforhandlingerne de facto vippet Radio24syv væk fra den FM4-kanal, de med støt stigende succes har sendt på siden 2010.

DF’s aparte krav om, at 70 procent af kanalens ansatte skulle befinde sig mindst 110 kilometer væk fra hovedstaden, fik kanalen til at opgive at genansøge om sendetilladelse.

Siden lugtede det af (dyr) og populistisk panikløsning efter stor folkelig modstand, da regeringen sendte en helt ny digital radiokanal i udbud – i et forsøg på alligevel at finde et hjem til livstruede Radio24syv.

Radio- og tv-nævnet gav dernæst den nye regering mulighed for at ændre i udbudsbetingelserne. Og torsdag meldte Joy Mogensen så resultatet ud af denne hendes første afgørelse som minister: Og det er, i bedste fald, uhensigtsmæssigt.

Tvunget til at spille antihelt

På linje med socialdemokraternes tidligere udmelding bliver der ikke ændret i regeringens krav til den nye FM-kanal. Det betyder, at Jysk Fynske Medier m.fl. som eneste ansøger nu overtager kanalen med deres bud, Radio4.

Til gengæld har man ændret startdatoen for den nye digitale radiokanal fra 31. oktober til 1. januar.

Den ændring gør, at Radio24syv ikke har tænkt sig at ansøge: De har blandt andet ikke råd til at betale deres medarbejdere for at vente. Ministeren vil nu undersøge sagen nærmere, siger hun til Politiken og forklarer sig med, at andre bydere skal have en realistisk mulighed for at ansøge på lige vilkår.

Det er unægtelig sund fornuft, når der jo er tale om et offentligt udbud. Men de facto vælger Joy Mogensen dermed også at undlade at rette op på den negative særbehandling, men derimod at rette op på den positive.

Og hvis ikke hendes næste mediepolitiske beslutning bliver at ændre på sin første politiske beslutning, så kan det i princippet ende med, at Radio24syv afgår ved døden, mens Danmark pludseligt står med en lunkent modtaget Radio4 i hånden plus en helt tredje dansk radiokanal, som ingen for alvor har brug for. 

Det er en farce. Men det er også en farce, som den nye kulturminister er blevet tvunget til at spille antihelt i. Og hvor den komiske skurk er og bliver Dansk Folkeparti, hvis fejlvurderede hovedstadshad og desperate forsøg på at genvinde folkets tillid med en digital redningskrans, nu har efterladt os med et lidt latterligt radiolandskab.

Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, vært for prgrammet Den Korte Radioavis på Radio24syv.
Læs også
Det nye regeringsflertal vil »indbyde til politiske drøftelser med det mål at styrke dansk public service«, og der skal »tages initiativ til, at streamingtjenester bidrager mere til dansk indhold«. Formuleringerne er essensen af de få linjer om mediepolitik, der står i det »forståelsespapir«, som er underskrevet af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Radikale.
Læs også
Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Carsten Mortensen
  • Bjarne Andersen
  • Oluf Husted
  • Malan Helge
  • Eva Schwanenflügel
Carsten Mortensen, Bjarne Andersen, Oluf Husted, Malan Helge og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

DFs aparte krav om mindst 110 km afstand fra København, tja. Jeg havde da gerne set, at der mindst skulle være 200 km, for ligesom at undgå at journalisterne fiser hjem til brokvartererne efter dagens radiofoniske gerninger.

Søren Kristensen

Jeg har ikke noget imod Radio 24/7 - ligesom jeg heller ikke har noget imod SevenEleven og det er ikke fordi jeg opfatter mig selv som specielt rummelig eller noget, men når det kommer til radioprogrammer og kiosker er jeg bare glad for at de findes, når jeg har brug for dem.

Poul Møller

Den var god, den lille bemærkning om "en lunkent modtaget Radio4 i hånden", Katrine :). Det er god radiohumor!

Ete Forchhammer

Lidt trist for landet, men måske forståeligt - man beskytter jo sine kolleger også i den stand - at journalister er så optagede af lorten "24/7" i betragtning af den møgspand med fyld fra det øvrige kulturressort der allerede stank fra minister Bocks bord før 24/7 kom oveni.
Vend bunden i vejret på spanden, og der er stof på bordet til ganske mange ledere, lortene taget en ad gangen!

Carsten Mortensen

Sjov idé, at radio skulle blive bedre af at ligge i en given afstand fra hovedstaden.

Karsten Lundsby, Brian W. Andersen, Carsten Wienholtz, Jes Jessen, Kristian Spangsbo og Anker Heegaard anbefalede denne kommentar
Christian De Thurah

"Det er noget af en lort, tidligere kulturminister Mette Bock har efterladt på sin efterfølger, socialdemokrat Joy Mogensens, kontor". Smukt.

Peter Hansen

Det handler ikke kun om, at en radio eller andre medier bliver bedre, det handler om, at alt udsyn og journalistik ikke samler sig et sted i landet, nemlig tæt på og i storbyen København. København er en undtagelse i forhold til resten af landet, området ligner ikke resten af landet og er præget af en storbykultur, og så kan vinkler, problemstilliger og dækning hurtigt blive skæve netop i forhold til resten af landet.

Uanset hvordan man vender og drejer det, så vil en journalists interessesfære alt andet lige, være større omkring det sted han bor, og dermed vil han bruge det som et bevidst/ubevidst udgangspunkt for inspiration, ideer og research, og det er her, at det er vigtigt at hele landet er dækket seriøst ind i mediebilledet og det er det ikke i dag.

Om FM4 så bliver en succes, det kan jeg så have min tvivl om, jeg tror slet ikke det er nok, men hvis man tilknytter en ny seriøs TV station med et par kanaler, så kunne det måske være, ellers må man kigge på TV2 og DR. F.eks. er det absurd, at hovedkvarteret for TV2 kun på papiret er i Odense, alt foregår jo stort set fra København hvor de fleste kanaler, nyheder, shows osv. bliver sendt fra.

Viggo Okholm

Peter Hansen.
Ja vi i Odense ligger nok for tæt på København,hvor personer som har deres job her lægger deres løn i København, kunne de så for pokker ikke bo her og arbejde i København.
Odense er i kæmpeforandring,men indtægterne følger ikke med-desværre-for vi har det hele. Bortset fra det tror jeg det er godt at radiokanaler er spredt og med de digitale muligheder der er bør det ikke være et teknisk problem.

Peter Hansen

@Viggo Okholm

Sandt, Odense har vist sig at ligge for tæt på, og så vidt jeg er informeret, så ligger en del og pendler frem og tilbage til København, og så er man lige vidt og ikke opnået noget som helst.

Min pointe er også, at udsendelser, kanaler osv. bør have sit udgangspunkt i Odense, og så skal politikere, meningsdannere osv. nok komme til kanalerne i Odense, i dag har vi jo vandet dem til, at de bare kan blive i København, og det er så omvendt blevet brugt som argument for, at Kanaler, programmer, shows osv. "nødvendigvis" må sendes fra København, og det er jeg ikke enig i er en betingelse, for det er en vanesag og en vanetænkning fra alles sider.

F.eks. Hvorfor kan udsendelser som Go' morgen Danmark eller Go' aften Danmark ikke sendes fra Odense/Odense Banegård osv. det er kun et spørgsmål om vilje og tilvænning fra alles side, både TV station og gæster.

Personligt synes jeg det kunne være interessant, at se mange flere forskellige lokaltioner og lokalpublikummer fra alle steder i landet, og ikke stort set kun fra København.

Brian W. Andersen

@ Carsten Mortensen

For nogle er det en logisk idé at radio skulle blive bedre af at ligge i en given afstand fra hovedstaden. Dette gælder særligt for Radio 24/7 og eventuelt andre radiostationer, som bliver store mediekanaler i den politiske debat. Forklaringen på denne "logik" kan let ses på et grafisk kort over danske Folketingsvalg. Her er et fra valget 2015: https://www.dr.dk/nyheder/politik/valg2015/resultat

Og her et mere avanceret kort fra valget 2019: https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/folketingsvalg-2019

Fra den 1. november sender Radio Fm4 A/S deres bud på landsdækkende radio under navnet Radio4. Selskabet er ejet af en koncern på 10 selskaber, hvori Jysk-Fynske Medier, der ejer 67%, regnes for moderselskabet. Hovedredaktionen kommer til at ligge i Århus og der søges nu journalister til denne og med en ikke helt lille fokus på ejerkredsens egne redaktioner og lokale tilhørsforhold. Hvem og hvor de er kan du se i følgende links.
https://www.avisen.dk/fakta-dette-er-den-nye-radio4_558066.aspx
https://www.proff.dk/firma/radio-fm4-as/vejle/radiostationer/GY16CAI0263/

Sæt disse fakta i forhold til hvem der fremsatte og hvem der vedtog kravet om de mindst 110 kilometers afstand fra København og så burde du kunne gætte hvad "bedre radio" defineres som af nogle og hvem disse "nogle" er. Hvis ikke, så lyt med på fm4 fra 1. november.

Politik har mange ansigter. Dette er et af disse. Og selvom at jeg selv bor i Jylland og tidligere i mit liv har arbejdet som radiojournalist, så syntes jeg ikke at dette er et særlig kønt ansigt.

Radio24syv har fået en enestående mulighed for at stoppe tæt på toppen, men det var vist i allersidste øjeblik.

...men det er et problem, hvis det der skabes får 8 år. Thats it. Så er det op til kvalitet, politik og journalistik, om de får de næste 8 år nå ja og så folket

Jeg er bare så lykkelig over, at Radio og TV nævnet ikke har nogen juridisk basis bag udskydelsen af afgørelsen inden det nye regime under det nye regime

R247 Nice brand. Hire SponsHunters & Go live.

I har tabt FM. Hvornår har i sidst købt en radio, fordi den havde FM ? Var det dengang i fravalgte bilen, fordi den ikke havde DAB ?