Leder

A$AP Rocky er ikke hævet over retsstatens principper. Heller ikke med en ven som Trump

Selv amerikanske popstjerner må acceptere magtens tredeling. Sværmen af automatreaktioner over for anholdelsen af A$AP Rocky har været nedslående
Selv amerikanske popstjerner må acceptere magtens tredeling. Sværmen af automatreaktioner over for anholdelsen af A$AP Rocky har været nedslående

Angela Weiss

Kultur
3. august 2019

Et slagsmål uden for en burgerbar i Stockholm er blevet til en international, politisk sag.

Den amerikanske hiphopstjerne A$AP Rocky kom natten til den 30. juni i karambolage med to unge, afghanskfødte mænd i Stockholm. Mobiloptagelser viser, at de to unge mænd optrådte ret provokerende over for rapperen og hans crew, men også at de aldrig blev fysisk voldelige. Amerikanerne forsøgte også ret længe med fredelige midler at slippe af med dem, men til sidst gik de løs på den ene af de to – en 19-årig mand.

Det har medført, at Rocky – sammen med tre af sine ledsagere – blev arresteret natten mellem den 2. og 3. juli, og at han nu er i retten anklaget for vold, herunder for at have slået den 19-årige med en flaske. Det afviser Rocky, der hævder selvforsvar, men har indrømmet at have trådt på den 19-årige.

Sagen blev hurtigt en cause célèbre blandt stjerner som Kanye West, Kim Kardashian, Nicki Minaj, Sean ’Diddy’ Combs, Frank Ocean, Shawn Mendes og Justin Bieber, der kræver den 30-årige rapper med det borgerlige navn Rakim Mayers frigivet.

Snart bakkede præsident Trump op. Han ringede til den svenske statsminister Stefan Löfven og opfordrede ham til at få løsladt rapperen, som har måttet aflyse alle resterende koncerter i Europa i juli.

Löfven har passende afholdt sig fra at ryste på hånden. Det sker grundet demokratiets tredeling af magten, der foreskriver, at en statsminister ikke kan blande sig i retsvæsenets beslutninger. En lektion som vi ved, at Trump ikke kan eller vil forstå. Og med denne sag håber han måske også at vinde hårdt tiltrængte afroamerikanske stemmer. Der er jo valgkamp.

Mere nedslående er den blinde opbakning fra nordamerikanske kendisser. I stedet for at vurdere sagen på egne præmisser og anerkende at Sverige er en retsstat, så vælger de en automatreaktion over for anholdelsen af endnu en ung, afroamerikansk mand. Denne befolkningsgruppe sidder trods alt i fængsel i helt horribelt store mængder og med en uforholdsmæssig racemæssig slagside i USA.

Men det retfærdiggør ikke, at man på forhånd frikender A$AP Rocky. Som statsminister Löfven har sagt:

»Alle er lige for loven, inklusive besøgende fra andre lande.«

Fredag aften, efter det sidste retsmøde i sagen, besluttede en dommer at løslade A$AP Rocky, der har  siddet varetægtsfængslet i knap en måned. Der ventes at blive afsagt dom i sagen den 14. august.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik Bjerre

Og jeg drømmer mig tilbage til dengang hvor betjent S. T. Avknald kunne have ordnet de lømler for gadeuorden, og vi ikke behøvede at læse om dem i avisen.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Allan Stampe Kristiansen, Anders Graae, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen, ulrik mortensen, Flemming Berger, Niels Duus Nielsen, Erik Karlsen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Utroligt, at det overhovedet er blevet et diskussions-emne.
Lige om lidt vil det sikkert også hedde sig, at Sverige er en socialistisk diktaturstat, som ikke respekterer individdets - og i særdeleshed sorte kändis-amerikaneres - rettigheder.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen, Tommy Clausen, Elisabeth Andersen, Joen Elmbak, Nette Skov, Erik Karlsen og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

Despekten fra Trump overfor alle og andre lande, og herunder deres retsvæsen kommer næppe som nogen overraskelse, - det er en del af den amerikanske selvforståelse hos umodne bøller og reality stjerner samt for mediestjerne indenfor næsten alle grene af underholdningsbranchen.

Det er opfattelsen at man som amerikaner er hævet over alle andre individer overalt på kloden, og man desuden via sin status i ovennævnte grupper har gudelig status, der frigør fra ansvar for forbrydelser ude i den store verden, - men altså ikke i verdens bedste retssystem, - det amerikanske.

En latterlig barnlig forståelse af omverdenen, der udstiller dem selv som uvidende individer i deres egen egoistisk nationale selvforståelse af hvad det betyder at være amerikanske statsborger.

Torben Bruhn Andersen, Morten Lind, Alvin Jensen, Hanne Ribens, Erik Vestergaard, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen, Søren Fosberg, Tommy Clausen, Elisabeth Andersen, David Zennaro, Helle Walther, Ete Forchhammer , John Andersen, Carsten Wienholtz og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

Trump er ven med både Kanya West og A$AP.
Og så er Trump forøvrigt også racist, hvis man skal tro på kloge hoveder.
Eller hvad?
Forvirrende debat.

Alex Sørensen, Jan Kauffmann og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

@Thomas T. Jensen, ja, Trump er tydeligvis racist. Det kan enhver med en IQ over 80 se. Og han er den mest irriterende type racist, nemlig den, der undskylder sig med at have "flere sorte venner!!. Den type, der indleder enhver sætning desangående med "jeg er ikke racist, men ..."

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Helle Walther, Hanne Ribens og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar
Thomas T. Jensen

Den mest irriterende type heks er den, der siger: "Jeg er er ikke heks, men....".
Så derfor: "På bålet med hende!!!"
Det er som om fordommene bliver lidt for højtråbende.
Min sorthudede-fra-Afrika-stammende kæreste er forøvrigt begejstret for ham, fordi, som hun siger, "han siger tingene ligeud". At "han er ikke bange af sig".
Jeg griner lidt ad hende og siger, at han minder om en afrikansk diktator.
Hun var forøvrigt også glad for Obama.
Apropos Obama: Spørgsmål: Hvilken præsidentkandidat har i fuld offentlighed støttet LGBT-bevægelsen?
Mange siger Obama. Se her, hvad Obama sagde om same-sex-marriages.: https://www.youtube.com/watch?v=dhp_DDHe_X0
Og se her, hvad Trump sagde om LGBT: https://www.youtube.com/watch?v=2zv7jBBypvg
Hans storskrydende væsen gør ham lidt utroværdig.
Men racist???? Næppe!
Jeg mangler tungtvejende indicier, før jeg med min middelmådige intelligens falder ind i råbekoret.

Alex Sørensen, Ole jakob Dueholm Bech og Jan Kauffmann anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

I et fungerende retssamfund er det komplet ligegyldigt om en tiltalt kender en person som Trump.
Både negativt som positivt.

At tro noget andet vidner om dumhed og arrogance.

At Trump tror at det betyder noget siger bare det vi allerede ved om Trump.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Klaus Ankerstjerne Eriksen, Birgitte Johansen, Tommy Clausen, Elisabeth Andersen, Helle Walther og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ole Rasmussen

Han jo en stump voldsmand som er fuld af løgn længere er historien vel ikke.

Jeppe Lindholm

I USA kan man jo købe sig fri gennem en sværm af salær tunge advokater.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby og Hanne Ribens anbefalede denne kommentar
Allan S. K. Frederiksen

De som tror Trump ikke vidste at et opkald ingen betydning ville få for sagen er ret naive. Han har inden opkaldet rådført sig med udenrigsministeriet og deres diplomater, så han gjorde det udelukkende af indenrigspolitiske grunde.

Man burde i stedet være forarget over at tiltalen mod afghanerne er droppet. Hvis de man ikke mener der er dokumentation nok til at tiltale dem for overfald, skulle de mindst tiltales for gadeuorden.

Ole jakob Dueholm Bech, John Poulsen og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar

Et retssamfund varetægtsfængsler ikke en hel måned for et gadeslagsmål.

Alvin Jensen, Kim Houmøller, Ole jakob Dueholm Bech, John Poulsen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Torben Lindegaard og Henrik Bjerre anbefalede denne kommentar
Annette Munch

der er vel ingen i Sverige eller andre retsstater, der har tillid til at rockstjernen vender tilbage den 14. august for at modtage dommen - er der nogen der for alvor tror at han agter at afsone en evt. strafudmåling?
Varetægtsfængslingen skal netop sikre, at han ikke stikker af - så varigheden svarer formentlig med hvad han kan få i straf - betinget eller ubetinget. så er regnebrættet gjort op.
Det næste interessant er hvorvidt han vil få indrejseforbud - i lighed med USAs indrejseregler.
Trumps opførsel overrasker næppe - han forhold til retsstatslige principper er velkendte " I can´t do anything wrong, I´m the president" Trump 2017

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen, Birgitte Johansen, Tommy Clausen, Elisabeth Andersen, Hans Larsen, Palle Pendul, Ete Forchhammer og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Sverige er en retsstat og er rapperen uskyldig løslades han, hvis ikke, må han dømmes, og den dom kan appelleres. Trump er så dum, at han tror, han kan påvirke en retsstat, det kan han ikke, præsident eller ej. Jeg tror, han dømmes og får en betinget dom, måske 6 mdr. samfundstjeneste, hvis beviserne er stærke nok.

Villy Birch Hansen

Er der nogen der tror at A$AP kommer tilbage til Sverige for at modtage sin dom eller for at evt. afsone den? Trump har igen taget point til sin valgkamp. Han vil til enhver tid påstå, at han skaffede A$AP fri og hjem igen. Det må kunne været gjort bedre fra Sveriges retsvæsen.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Morten Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Ralf Christensen

Retfærdigvis skal det vel med, at præsident Trump i telefonsamtalen tilbød at betale A$AP Rocky's kaution. I USA kan man som bekendt løslades imod kaution, indtil man er dømt.
Hvis den anklagede så ikke dukker i retten, når retssagen skal foregå, er kautionen tabt.

Begrebet løsladt mod kaution er ikke en del af svensk retspleje, hvilket Donald Trump åbenbart ikke havde fået læst op på, inden han ringede til Stefan Löfven.

Jeg indrømmer blankt, at jeg altid har været imod Politiets mange, uendeligt langvarige varetagtsfængslinger af ikke-dømte.
De må vente med at sætte os i spjældet til efter eventuel Domsafsigelse.

Lad mig anføre, at en person af en helt anden kaliber end undertegnede, Preben Wilhjelm lic.jur, blandt andet behandler emnet i "Kampen for Retsstaten".

I det konkrete tilfælde hører det ingen steder hjemme at smide et menneske i spjældet i 30 dage uden dom - på en sigtelse for gadeslagsmål med en øretævendeindbydende stalker..

Anders Reinholdt, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Ole jakob Dueholm Bech, John Poulsen, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

Ja; Varetægtsfængsling bør man være varsom med.
Hvordan reglerne er i Sverige ved jeg ikke men her er lidt om de danske :

https://ret.systime.dk/index.php?id=176

"vil flygte eller gå under jorden,", som begrundelse for varetægtsfængsling er vel den eneste der kan forsvare handlingen i denne sag.

At protestere mod fængslinger af egne statsborgere i udlandet, er vel noget mange stater har gjort.
Men der findes nok mere eller mindre smarte måder at gøre det på.
Uvidenhed og arrogance er nok ikke at foretrække.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard og David Zennaro anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Tror dog at det svenske retsvæsende har handlet smart.

Det virker underligt, at løslade en tiltalt så få dage inden domsafsigelsen. Jeg håber ikke den svenske dommer har givet efter for Trumps trusler om diplomatiske konsekvenser.

Alvin Jensen, Elisabeth Andersen, Morten Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Jan Sohn

A$AP Rocky har allerede siddet inde i 30 dage.

I Danmark ville dommen for en eventuel førstegangsforseelse af den karakter aldrig kunne blive mere end 30 dage - ergo skal Retten løslade anklagede indtil Domsafsigelsen.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Ole jakob Dueholm Bech, Eva Schwanenflügel, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen og Nike Forsander Lorentsen anbefalede denne kommentar

Man kan da slet ikke forestille sig, at det fine svenske politi kan handle racistisk!

Øøøøhhhhhhhhhh.....lidt-agtig..meget.....

Morten Andersen

Hvordan var det lige med ham der “overfaldt” Sørens Papes kæreste. Hvor langt tid sad han varetægtsfængslet og for hvad? Retsstaten Danmark. Lige til at lukke op og skide i.

Torben Bruhn Andersen, Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Ole jakob Dueholm Bech, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

At Trump - nu valgkampen så småt står for døren - går i breschen "for the afro american community" virker, for nu at sige det diplomatisk, påfaldende..
Men vi skal som bekendt høre meget, før ørene falder af...

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er kommet frem at den udsendte diplomat der var tilstede for at overvåge retssagen mod Rocky og hans følge, iøvrigt er gidselforhandler, som primært udsendes til diktaturstater eller i krigshærgede lande, hvor lokale bander kidnapper vesterlændinge.

Han har skrevet et brev til den svenske Rigsadvokat, hvor det understreges at det kan få bilaterale, negative konsekvenser såfremt A$AP & co ikke løslades til et hotel i afventen på dom.

Noget af et pres, der her lægges på den svenske stat..
Ganske uhørt, som USA, der selv har indespærret millioner af afroamerikanere, misbruger sin overvældende muskelmagt overfor et demokratisk retssamfund for at gavne Trumps valgkamp.

Når det er sagt, hvorfor kunne Rocky og venner ikke afvente dommen i fodlænke på et hotel?
Det synes mig, at hele denne sag understreger at varetægtsfængsling i isolation bruges til overmål i de nordiske lande.
Mange får mén resten af livet, og denne praksis sidestilles med tortur af psykologer.

Ét er hvis folk vurderes til at være decideret farlige, men et simpelt gadeslagsmål falder vist ikke ind under denne kategori.

Det er på høje tid at revurdere denne sanktion.

Alvin Jensen, Erik Fuglsang, Espen Bøgh, Peter Beck-Lauritzen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar

Trump dæmoniserer alle der kommer i vejen for hans ego som præsident.

Måske er det begyndelsen til et nyt paradigme der er ved at danne sig i Amerika overfor omverdenen.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen 03. august, 2019 - 18:36

"Rocly kommer selvfølgelig ikke tilbage og modtager dommen"
citat fra læserbrevet

Jeg er nu ikke så sikker.

A$AP Rocky har allerede udstået straffen - med mindre han får en fængselsdom på mere end 30 dage, hvilket efter danske normer er utænkeligt.

Det bliver hurtigt bøvlet at blive væk fra en retssag i et EU-land - spørg bare Julian Assange.

Sverrig ville udstede en europæisk arrestordre med alle de følger dette medfører for rejser udenfor USA - helt bortset fra, at den svenske Ret har beslaglagt A$AP Rocky's pas.

Jeg tror, at A$AP Rocky møder op - nu får vi se d. 14 august.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Carsten Hansen, Erik Fuglsang, Peter Beck-Lauritzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Torben Lindegaard

Den svenske anklagemyndighed har krævet 6 måneders fængsel, så jeg ved såmænd ikke hvor uhørt det er, hvis dommen kunne lyde på mere end en måned, det må vel være indenfor straframmen?
Men det er nok usandsynligt hvis det reelt kommer til at gå efter anklagerens ønske, for så var det nok tvivlsomt om Rocky var blevet løsladt.

Han kunne også risikere at få samfundstjeneste, som han iøvrigt selv foreslog.
Men vil han vende tilbage for at aftjene den, det er spørgsmålet ?
På den anden side ville han, som du siger, være meget hæmmet af en europæisk arrestordre.
(Dog ikke så hæmmet som Assange, der i tilgift var efterlyst i USA).

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Erik Fuglsang og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

TL, såfremt S har inddraget Rockys pas, kan han da ikke være landet i USA? - eller er pas blot en bi-ting, når han er ven med Trump, The Fake?

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Elisabeth Andersen, Eva Schwanenflügel og Erik Fuglsang anbefalede denne kommentar
Karsten Vedel Johansen

Trumps forsøg på at intimidere andre stater og omverdenen helt generelt er ikke nyt i amerikansk historie: i marts 2003 ved starten af overfaldet på Irak, udtalte f.eks. Bush d. 2.: "Time has come to hold the world to account". Hillary Clintons stilisering af sig selv som Julius Cæsar: "We came, we saw, he died! Hahahahaha!" da Gadaffi var blevet lynchet 2011 falder i samme kategori af ekstrem imperialistisk arrogance og faretruende narcissistisk pompøsitet. I 1950 truede general McArthur med at atombombe Kina. Som Trump nu har gjort gentagne gange med Iran, i lighed med H. Clinton foråret 2008 under nominationskampen med Obama. Osv. Der er for mig liden tvivl om at roden til alt dette er at finde i begivenhederne i august 1945, Hiroshima og Nagasaki. Dette indgav, sammen med deres puritanske kristendom, mange amerikanere en følelse af uovervindelighed og gudesendt mission, som vi også kender fra ældre imperier og andre imperier. Det er nok at nævne udtrykket "Gott mitt uns!" for at huske dette. De ledende amerikanske og andre mangemilliardærkredse lider dog idag af en grad af hybris, som er farligere end nogensinde før i historien, på grund af at den tekniske udvikling er foregået lynhurtigt, mens den almindelige menneskelige mentalitet og kundskabsniveauet fortsat på mange områder befinder sig i 1800-tallet. I realiteten tror de fleste ledende idag f.eks. at klimasystemet på jorden retter sig efter "markedet". De tror at teknikken har gjort dem almægtige og aner ikke at deres "magt" er en kortvarig illusion fremkaldt af afbrændingen af hundrevis af milliioner års geologisk konserverede fotosynteseenergi på rundt en millontedel af den tid det tog naturen (plantelivet) at opsamle dette.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel, Morten Andersen og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Peter Beck-Lauritzen 03. august, 2019 - 21:51

Nej, det hænger slet ikke sammen - det har du ret i.

A$AP Rocky må være i besiddelse af sit pas.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Det er kun fordi at A$AP er velhavende og kender nogen som kender nogen.
At Trump gider at se i hans retning.
Hvad med de to amerikanske borger der sidder fængslet i Italien. For mord på en politimand.
Hvorfor sender han ikke hans “top” diplomat til Italien eller ringer.
Fordi de har ingen penge og er ikke god indrigs politik.

Alvin Jensen, Karsten Lundsby, Eva Schwanenflügel og Morten Andersen anbefalede denne kommentar