Leder

Licensafskaffelsen er en trussel mod public service

SF og Enhedslisten gør ret i at kræve en ændring af den hovsaløsning, som den tidligere regering og DF lavede, da de besluttede at erstatte medielicensen med skattefinansiering og dermed satte armslængdeprincippet i fare
Jens Rohde (RV) – tidligere medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Jens Rohde (RV) – tidligere medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Miriam Dalsgaard

30. august 2019

Da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i marts 2018 besluttede at erstatte medielicensen med en skattefinansiering, blev aftalen truffet i Finansministeriet. Og Finansministeriets regneartister tog ikke nævneværdigt hensyn til armslængde eller en skæv social fordeling.

Finansieringen af public service skulle i årene 2019-2022 gradvist ske via en regulering af personfradraget. I 2020 vil mere end 1,7 mia. kroner af DR’s budget være skattefinansieret. I 2022 vil det være det hele.

Sagt lidt firkantet betød det, at den egentlige økonomiske kontrol over DR, TV 2-regionerne og andre licensfinansierede virksomheder som for eksempel Radio24syv kom til at ligge i Finansministeriet.

Den politiske kontrol begyndte derved at skifte hænder fra medieordførerne og Kulturministeriet til finanslovsforhandlerne.

Der var bred politisk enighed om, at den socialt skæve licens burde afskaffes. Millionæren betalte det samme som kontanthjælpsmodtageren. Men den nye finansiering rykker kun lidt på ubalancen, og det har fået SF og Enhedslisten til at fremsætte et krav om en ændring.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Christian Mondrup
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
  • Johnny Christiansen
  • Carsten Mortensen
  • Dorte Sørensen
Kurt Nielsen, Christian Mondrup, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Johnny Christiansen, Carsten Mortensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ole Rasmussen

Det er noget bøvl sådan som det er skruet sammen med licens over skatten. Problemet er at DR er STUM DØVE for kritik. De svarer aldrig og noget så simpelt som undertekster kan de ikke levere. Mediet burde snart skrottes, da kun er til gavn for fnidder, for indholdsmæssigt siger det mig ikke længere noget.

Carsten Mortensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jens Holm Møller

Licensfinancering er en forældet form og rammer rigtig skævt. Armslængde kan løses på andre måder, eksempelvis at det kun er bestyrelsen der fastsætter linien

Dorte Sørensen

Kunne Licensen ikke betales efter indkomst - Der "pralles" ellers meget med samkøring ad dette og hint - så teknisk burde det være en mulighed.
Herved undgås DR's mv. økonomi og indhold ikke at blive et politisk emne ved hver Finanslov. - Men det var nok det DF og den daværende regering ønskede - under dække af at Licensen vender den tunge ende nedad.