Leder

Licensafskaffelsen er en trussel mod public service

SF og Enhedslisten gør ret i at kræve en ændring af den hovsaløsning, som den tidligere regering og DF lavede, da de besluttede at erstatte medielicensen med skattefinansiering og dermed satte armslængdeprincippet i fare
Jens Rohde (RV) – tidligere medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Jens Rohde (RV) – tidligere medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Miriam Dalsgaard

Kultur
30. august 2019

Da VLAK-regeringen og Dansk Folkeparti i marts 2018 besluttede at erstatte medielicensen med en skattefinansiering, blev aftalen truffet i Finansministeriet. Og Finansministeriets regneartister tog ikke nævneværdigt hensyn til armslængde eller en skæv social fordeling.

Finansieringen af public service skulle i årene 2019-2022 gradvist ske via en regulering af personfradraget. I 2020 vil mere end 1,7 mia. kroner af DR’s budget være skattefinansieret. I 2022 vil det være det hele.

Sagt lidt firkantet betød det, at den egentlige økonomiske kontrol over DR, TV 2-regionerne og andre licensfinansierede virksomheder som for eksempel Radio24syv kom til at ligge i Finansministeriet.

Den politiske kontrol begyndte derved at skifte hænder fra medieordførerne og Kulturministeriet til finanslovsforhandlerne.

Der var bred politisk enighed om, at den socialt skæve licens burde afskaffes. Millionæren betalte det samme som kontanthjælpsmodtageren. Men den nye finansiering rykker kun lidt på ubalancen, og det har fået SF og Enhedslisten til at fremsætte et krav om en ændring.

Lakmusprøven

Kravet støttes af de radikales medieordfører, Jens Rohde, der ser et endnu større problem. Den nye finansiering »reducerer det, der var en kulturinstitution til en medievirksomhed«.

Rohde – tidligere aktiv og vidende medieordfører for Venstre – frygter, at når regeringen mangler penge, så må DR også holde for.

Det er farligt, siger Rohde til Politiken og tilføjer »jeg kender Finansministeriet, og det er politisk naivt at tro, at det ikke vil få indflydelse.«

Jens Rohdes angst er velbegrundet. Da Finland for nogle år siden og Sverige for nylig afskaffede licensen, blev den erstattet med en socialt balanceret medieskat, øremærket til public service-tv-stationerne YLE og SVT.

Svenskerne nedsatte tillige et kontroludvalg, der skal sikre, at den nye ordning ikke truer SVT’s uafhængighed. Den slags bekymringer fandt ikke grobund i den ubekymrede danske hovsaløsning, fordi den var en del af det daværende flertals politiske opgør med DR, der i samme hug blev skåret 20 procent.

Regeringens støttepartier presser på. Kulturminister Joy Mogensen holder lav profil.

Kravene kan blive lakmusprøven på, om Socialdemokratiet tager truslen mod DR’s uafhængighed alvorligt.

Det såkaldte forhandlingspapirs kortfattede løfte om at styrke public service bør derfor ikke kun udmøntes i penge, men også i en ændring i den opkrævningsmetode, som Rohde har helt ret i, er en potentiel alvorlig trussel mod armslængden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ole Rasmussen

Det er noget bøvl sådan som det er skruet sammen med licens over skatten. Problemet er at DR er STUM DØVE for kritik. De svarer aldrig og noget så simpelt som undertekster kan de ikke levere. Mediet burde snart skrottes, da kun er til gavn for fnidder, for indholdsmæssigt siger det mig ikke længere noget.

Carsten Mortensen og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Jens Holm Møller

Licensfinancering er en forældet form og rammer rigtig skævt. Armslængde kan løses på andre måder, eksempelvis at det kun er bestyrelsen der fastsætter linien

Dorte Sørensen

Kunne Licensen ikke betales efter indkomst - Der "pralles" ellers meget med samkøring ad dette og hint - så teknisk burde det være en mulighed.
Herved undgås DR's mv. økonomi og indhold ikke at blive et politisk emne ved hver Finanslov. - Men det var nok det DF og den daværende regering ønskede - under dække af at Licensen vender den tunge ende nedad.