Leder

Private fonde styrer kulturlivet. Den politiske opgave er at få det bedst mulige ud af dem

Den dansk kulturpolitik er indrettet sådan, at private fonde har initiativet, mens staten skal bruge skatteborgenes penge til at drive, som fondene har sat i gang. Det er oplagt for den nye kulturminister, Joy Mogensen (S), at sikre langsigtede kulturpolitiske mål
Operaen på Holmen blev i 2015 skænket af A.P. Møller Fonden som en vældigt generøs »gave til den danske befolkning«. Der var bare lige det, at det ikke er gratis at drive sådan et sted, og på den måde endte det offentlige med at skulle bruge op mod 140 mio. kr. om året på vedligeholdelse og drift. I denne leder efterlyser Rasmus Elmelund en langsigtet kulturstrategi.

Operaen på Holmen blev i 2015 skænket af A.P. Møller Fonden som en vældigt generøs »gave til den danske befolkning«. Der var bare lige det, at det ikke er gratis at drive sådan et sted, og på den måde endte det offentlige med at skulle bruge op mod 140 mio. kr. om året på vedligeholdelse og drift. I denne leder efterlyser Rasmus Elmelund en langsigtet kulturstrategi.

Simon Skipper

8. august 2019

En relativt lille gruppe af relativt ens mænd og kvinder – især mænd – sidder rundt omkring på kontorer i København og andre steder i Danmark og uddeler en helt masse penge, som har stor betydning for vores kulturpolitik.

Pengene kommer især fra forlængst døde rigmænd, som havde opbygget deres formuer på nogle – med vor tids briller – lidt etisk tvivlsomme forretningsområder. Ny Carlsbergfondet (øl), Augustinus Fonden (tobak) og Det Obelske Familiefond (tobak) er nogle af de private fonde, der bidrager mest til kulturen. 

Uanset hvem uddelerne er, og hvor pengene kommer fra, har vi meget at takke dem for, de private fonde. En hel del danske festivaler, museer, udstillinger, koncertsteder og egnsteatre ville slet ikke kunne eksistere uden fondenes formuer og gavmildhed. Og deres livsgivende bidrag begrænser sig ikke til kulturområdet – også forskningen, idrætten og medierne nyder godt af dem.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørgen Lindholm Pedersen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Bjarne Toft Sørensen
Jørgen Lindholm Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen og Bjarne Toft Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Frisendal

Jo. Men der er jo mere end kunst. Private fonde som Trygfonden og Nordeafonden sætter jo meget store aftryk på fritidsområdet. Kystlivredderne, fx. Og tilskud til saunaer i vinterbadeklubber osv.

Steffen Gliese

2 mia er kun en femtedel af det beløb, staten burde øge kulturbudgetterne med. Så ville fondene gøre betydeligt mere nytte som skattebetalere, hvor demokratiske og faglige beslutninger ligger til grund for midlernes anvendelse.