Leder

Kritik af udrejsecentrene hører til på den største og fineste scene

Man behøver ikke købe Jonas Eikas historiske analyse af baggrunden for elendighedsfremmende politiske tiltag som udrejsecentre og nedrivning af billige boliger for at værdsætte, at han brugte sin pristale på at kritisere Mette Frederiksen for kynisme og hykleri
Udrejsecentrene og ghettopakken er begge politiske tiltag, der rammer allerede udsatte mennesker hårdt. Og det er ønskeligt, at en forfatter som Jonas Eika bruger sin taletid på at kritisere systematisk diskrimination.

Udrejsecentrene og ghettopakken er begge politiske tiltag, der rammer allerede udsatte mennesker hårdt. Og det er ønskeligt, at en forfatter som Jonas Eika bruger sin taletid på at kritisere systematisk diskrimination.

Kultur
31. oktober 2019

Med en pris som Nordisk Råds Litteraturpris følger ikke bare hæder, penge og markedsføringsmuligheder, men også en portion taletid og en stor og fin scene at tale til Nordens magthavere og offentligheder fra.

Da den danske forfatter Jonas Eika tirsdag aften modtog prisen, rettede han i sin tale en meget direkte kritik mod den danske statsminister Mette Frederiksens (S) udlændinge- og boligpolitik. Det var i udgangspunktet en glimrende måde at bruge taletiden på.

Jonas Eika vandt prisen for sin anden bog, novellesamlingen Efter solen. En bog, der kan siges at være politisk i den forstand, at den skildrer forskellige former for fællesskab, forbundethed og brutalitet, men som er blottet for eksplicit moralsk fordømmelse, ideologiske tilkendegivelser og propagandistiske programerklæringer. Alt sammen elementer, der fylder en del i såvel den offentlige debat som i Jonas Eikas tale, der er trykt i nærværende avis

Efter at have udtrykt sin taknemmelighed over for de mennesker i hans liv, han »laver politik og litteratur med«, og som tror og håber på en anden orden end den herskende, anklagede Jonas Eika Mette Frederiksen og Socialdemokratiet for at være »kommet til magten ved at overtage den forrige regerings racistiske sprog og politikker«.

Jonas Eika, der ved siden af sit forfatterskab er migrationspolitisk aktivist, fremhævede, at Mette Frederiksen kalder sig for børnenes statsminister, samtidig med, at hun og hendes parti »fører en udlændingepolitik der splitter familier ad, gør dem fattige, og udsætter både børn og voksne for en langsom, nedbrydende vold i landets såkaldte udrejsecentre«.

Herefter fulgte et forslag, man selvfølgelig har hørt før, men som ikke desto mindre er et rigtig godt forslag, hvis man vil mindske summen af unødvendig lidelse og elendighed i Danmark, hvor lejrene med deres motivationsfremmende foranstaltninger ikke fremmer nogen motivation, men bare gør livet utåleligt:

»Luk Sjælsmark, luk Kærshovedgård, Luk Ellebæk, afskaf hele lejrsystemet.«

Og så gik han ellers videre til ghettopakken, som han kaldte »det hidtil største angreb på den almene boligsektor« og et udtryk for »statsracisme«.

Et særsyn

Udrejsecentrene og ghettopakken er begge politiske tiltag, der rammer allerede udsatte mennesker hårdt. Og det er ønskeligt, at en forfatter som Jonas Eika bruger sin taletid på at kritisere systematisk diskrimination. Men hvis man vil gøre noget ved den systematiske diskrimination, skal man også adressere den præcist. Og systematisk diskrimination er ikke ensbetydende med statsracisme. At bruge det udtryk er at udvide begrebet i en grad, så det næsten ophæver sig selv.   

At man river fuldt funktionelle almennyttige boliger ned for at undgå for store koncentrationer af beboere med anden etnisk herkomst er vel netop et resultat af, at det ikke er lovligt i Danmark at forhindre mennesker med en bestemt kulturel baggrund at samle sig i bestemte boligkomplekser på andre måder. Den skelnen gør hverken ghettopakken mere retfærdig eller hensigtsmæssig.

Jonas Eika siger i sin tale, at »den racistiske og islamofobiske nationalisme, der i disse år vinder frem i de nordiske nationalstater, er afhængig af […] en forestilling om den hvide majoritets eksklusive ret til national velstand og sikkerhed«.

Denne forestilling ser han som en arv fra den koloniale fortid. Men racisme og islamofobi i Danmark udspringer næppe af Danmarks kolonihistorie. Det er langt mere nærliggende at forestille sig, at disse tendenser udspringer af et velfærdssamfund med sociale rettigheder, der er dyre i drift, og borgere, der gerne vil bestemme, hvem der skal have del i dem.

En del kritik af Jonas Eikas tale går på, at det er trivielt og forudsigeligt, at en ung forfatter kalder den politiske mainstream for racistisk og kapitalismen for undertrykkende. Men faktisk er så direkte en politisk kritik et særsyn ved Nordisk Råds prisuddelinger. Det er ikke sædvanligt, at flere af de tilstedeværende statsministre føler sig så uretfærdigt behandlet, at de som Mette Frederiksen og svenske Stefan Löfven undlader at klappe.   

Diskussionen bør ikke handle om, hvorvidt det er på sin plads at tage et emne som Danmarks udrejsecentre op, når man får en pris for at have skrevet en visionær novellesamling. Den bør handle om, hvorvidt den kritik, Jonas Eika rejser, er berettiget. Det står enhver frit for at prøve at legitimere det, der sker i udrejsecentrene, ligesom tilhængere af ghettopakken kan benytte talen som en anledning til at forklare, hvordan det kan øge ligheden i Danmark at mindske antallet af billige almennyttige boliger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Andreas Gamél von Benzon

Jeg kan heller ikke se, hvilket formål det tjener at nuancere Eikas kritik. Virkeligheden er den samme: en diskriminerende og ulighedsskabende politik gennemført af en såkaldt socialdemokratisk regering. En nuancering af kritikken er en leg med ord. Skulle vi ikke hellere forene os imod magten og magthaverne, skal vi ikke hellere tro på en anden verden - sammen - og dermed skabe den? For det er vel dét, troen på en anden verden, som Eika hele tiden kredser om og peger på.

Hanne Ribens, Lillian Larsen, Carina Bøckel, Lars Løfgren, Kenneth Krabat, Thomas Tanghus, Christel Gruner-Olesen, Flemming Berger, Mads Berg, Anders Skot-Hansen, Rolf Andersen, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Erik Fallesen, Signe K. Stranddorf, Britta Hansen, Inger Godtfredsen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Anders Graae, John Andersen, Ole Kristensen, Steffen Gliese, Søren Andersen, Elisabeth From, Benta Victoria Gunnlögsson, Mandatar Torben Wilken, Bjarne Bisgaard Jensen, Tommy Clausen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Philip B. Johnsen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Poul Simonsen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Når Peter Skaarup (DF) på TV2 udtaler, at det måske ikke er "tilrådeligt" for en forfatter at kritisere statsmagten fra den fine scene hvor han kun står fordi generøse folk tildeler ham penge, begynder alarmklokkerne at bimle og bamle.

For på hvilken måde, og vigtigst, for hvem, er det ikke "tilrådeligt"? Hvilke konsekvenser kunne der komme for denne fløs der mangler pli, ifølge DF?

Igen vækker det bekymring, at nogle ytringer åbenbart er mere frie end andre.

Med mordet på Radio 24/7 in mente, burde DF egentlig begynde at spørge sig selv om deres 'gode råd' ikke er ganske upassende og utilbørlige.

Hanne Ribens, Lillian Larsen, Carina Bøckel, Kenneth Krabat, ingemaje lange, Thomas Tanghus, Karen Møller Grothe, Anders Reinholdt, Flemming Berger, Mads Berg, Kim Folke Knudsen, Anders Skot-Hansen, Rolf Andersen, David Zennaro, Carsten Wienholtz, Erik Fallesen, Britta Hansen, Ib Gram-Jensen, Carsten Munk, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Hanne Zachariassen, Anders Graae, John Andersen, Vibeke Hansen, Ole Kristensen, Steffen Gliese, Søren Andersen, Benta Victoria Gunnlögsson, Mandatar Torben Wilken, Ete Forchhammer , Marie Jensen, Niels Møller Jensen, Ib Christensen, Tommy Clausen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen, Philip B. Johnsen, Tue Romanow, Magnus Dahl og Steen K Petersen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

Hvilket folkevalgt politisk flertal i Norden, vil ændre livsstil til en reel bæredygtig levevis, ikke (S) og andet politisk nordisk pyntegrønt levevis, men faktisk kæmpe for en fremtid der ikke resultere i masseflugt til det kølige og rige Norden?

Det er vanskeligt at gøre oprør mod et system, som i så høj grad kommer en selv til gode.
Den hvide mands identitetspolitik i Norden, kvæler større økonomisk lighed, det kan vanskeligt påstås at være nogen nyhed!

Der er 815 millioner i dag, tre milliarder mennesker i verden forventet underernæret i 2050 forårsage af de menneskeskabte klimaforandringer i kølvandet på svindende eksistensgrundlag og medfølgende væbnede konflikter om de få tilbageværende resurser.

Menneskesmuglere er ekstremt udskældte af politikere, menneskesmuglere er kun nødvendige for de ‘uønskede mennesker’, noget de ‘rigtige mennesker’ kan betale sig fra!

Hvis du er klimaflygtning ‘med penge’, køber du et rødbedefarvet EU pas, det er bedre end en EU indirekte finansieret torturlejer i Libyen.

Forbes.
Seven Best Places To Get Residency And A Second Passport In Europe.
Link: https://www.forbes.com/sites/kathleenpeddicord/2019/05/22/seven-best-pla...

United Nations/FN
15. juli 2019

“World hunger continues to rise due to conflict, climate change, says UN report.
United Nations.

A profound change of the global food and agriculture system is needed if we are to nourish the 815 million people who are hungry today and the additional 2 billion people expected to be undernourished by 2050.

Right now, our soils, freshwater, oceans, forests and biodiversity are being rapidly degraded. Climate change is putting even more pressure on the resources we depend on, increasing risks associated with disasters, such as droughts and floods.”
Link: https://www.un.org/sustainabledevelopment/hunger/

Rolf Andersen, John Andersen, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Elisabeth From, Ete Forchhammer , Niels Møller Jensen, Ejvind Larsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Toft Sørensen

En kommentar til:
"En bog, der kan siges at være politisk i den forstand, at den skildrer forskellige former for fællesskab, forbundethed og brutalitet, men som er blottet for eksplicit moralsk fordømmelse, ideologiske tilkendegivelser og propagandistiske programerklæringer".

Jeg er meget enig.

Litteratur af høj litterær kvalitet, der er politisk, er det implicit og overlader det til læseren at vurdere og træffe politiske beslutninger.

Derfor er jeg også uenig med kritikeren Nicklas Freisleben Lund:
"Efter solen er et yderst politisk værk, der klart resonerer med den kritik, som Eika udtrykker i talen, men samtidig ligesom forskyder den ind i et fiktivt, gådefuldt sci-fi-univers, som kan være vanskeligt at afkode".
https://www.information.dk/kultur/2019/10/tale-aften-gaa-historien-ungdo...

Det er meget få værker af høj kvalitet, der også er i stand til at formulere en civilisationskritik på højt niveau, og som i kraft af læserens vurderinger og beslutninger kan blive politisk. Det er noget helt andet end at forholde sig identitetspolitisk, hvilket mange kritikere har svært ved at skelne mellem.
(se link nedenfor)

Identitetspolitisk litteratur er typisk moralistisk og forholder sig ofte politisk i erklæringsstil (uden at det afspejler nogen større politisk forståelse) (eksempel i link nedenfor).

https://www.information.dk/kultur/2018/02/stadig-kontroversielt-naar-for...
https://www.information.dk/kultur/anmeldelse/2018/08/caspar-erics-person...

Steen Bahnsen, Kurt Nielsen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar

FN er enig med Jonas Eikas kritik af regeringens flygtninge- og boligpolitik som værende.racistisk.:
Men magthavere omtaler ikke FN som "uhøfjlige", uforskammede, utaknemmelige, lavsindet.. Magthaverne, ministrene, politikerne og medierne problematiserer ikke, at FN siger som FN gør. De omtaler det slet ikke.
Ligeså vel som de fleste ikke forholder sig til indholdet i Jonas Eikas helt berettigede kritik.
.
Se FNs kritik af og anvisninger til staten her: :https://tbinternet.ohchr.org/_layouts/15/treatybodyexternal/Download.asp...

Tak til Jonas Eika for sit mod til at bruge sit privilegium i form af adgang til talerstol og medier til at tale arbejderklassens og de underpriviligeredes sag. Han udstiller jo kejserens bare røv.
Derfor bliver kejseren og hans væbnere så sure.

Lillian Larsen, Carina Bøckel, Lars Løfgren, Flemming Berger, Mads Berg, Karsten Nielsen, Anders Skot-Hansen, Bjarne Tingkær, Rolf Andersen, Philip B. Johnsen, David Zennaro, Erik Fallesen, Britta Hansen, Signe K. Stranddorf, Inger Godtfredsen, Steen Bahnsen, Jane Doe, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Hanne Zachariassen, Jan Fritsbøger, Jan Bisp Zarghami, John Andersen, Steffen Gliese, Elisabeth From, Mandatar Torben Wilken, Benta Victoria Gunnlögsson, Ete Forchhammer , Bjarne Bisgaard Jensen, Niels Møller Jensen, Marie Jensen, Tommy Clausen, Hans Larsen, Ejvind Larsen, Carsten Nørgaard, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torsten Jacobsen

Andreas Gamél von Benzon,

Det er sgu en god idé: Lad os dog forene os mod 'magten' og 'magthaverne' sammen, ikke sandt? Og i samme bevægelse sammen tro på 'en anden verden' - sammen.

Du varmer min sjæl. Præcis på samme måde, som velfodrede og systemtilrettede journalisters moralske habitus varmer min sjæl..

Skal man endelig riste(s), er en sagte ild naturligvis at foretrække, næsten bedre end ingenting. For hvad er dog alternativet? Revolution?

Dit fyrige skriv fik mig til at ihukomme en scene fra en af de bedre film, jeg i mit liv har set: Terrence Malick's 'The Thin Red Line', Scenen er selvfølgelig grebet ud af en kontekst, men måske den alligevel for sig selv udtrykker en form for i denne sammenhæng relevant 'realitet'? :

https://www.youtube.com/watch?v=lvvkeYubL28

Mandatar Torben Wilken og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar

Et stort tak til Jonas Eikas, tak for det mod du viser ved talen, det røre godt op i andedammen. Det er på høj tid at forfattere og journalister træder ud af glemslen, og viser kulør. Stort tak!

Lillian Larsen, Carina Bøckel, Lars Løfgren, ingemaje lange, Mads Berg, Anders Skot-Hansen, John Andersen, Britta Hansen, Erik Fallesen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Jan Fritsbøger, Kurt Nielsen, Steffen Gliese, Elisabeth From, Mandatar Torben Wilken, Benta Victoria Gunnlögsson, Marie Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Det kunne jo være interessant om dem der kritiserede også nogle gange kom med et sagligt forslag til en løsning, fremfor bare at kritisere, det forsvinder problemet jo ikke af?

Jannick Sørensen, John Andersen og Niels Johannesen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jonas Eika er bestemt ikke alene om at benytte en prisuddeling som lejlighed til at tale dunder til politikerne.
Her er fem andre berømte eksempler :

“‘Skam dig!’ Her er 5 af de skarpeste politiske takketaler”

https://www.dr.dk/nyheder/kultur/skam-dig-her-er-5-af-de-skarpeste-polit...

Lillian Larsen, Christel Gruner-Olesen, Tommy Clausen, John Andersen, Johanna Haas, Kurt Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

@Eva Schwanenflügel

Jeg fladt også over de freudian slips politikere har udstillet sig med ang. sagen her.
Det giver ikke tillid, når politiker vedstår holdningen at det er penge der afgør hvad man mener og siger.

Lillian Larsen, Tommy Clausen, John Andersen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Niels Ishøj Christensen

I sin takketale læner Jonas Eieka sig til den utopiske kommunisme. Hos Marx og Engels hed det "Proletarer i alle lande, foren jer". Men hvilken konstruktiv og handlingsrettet politiske parole har Eika egentlig? Det hører vi ikke noget om i hans tale., derimod 'blot' en række anklager imod nationalismen, de nordiske nationalstater, den hvide race, socialdemokratiet, Mette Frederiksen og den herskede statsracisme, Som et ekko af Marx og Engels kunne hans politiske parole hedde. Alle af de hvide nationalstater ikke accepterede flygtninge, udstødte migranter og racistisk forfulgte tredieverdens proletarer, foren jer!!! Der er et pradoks ved verbalpolitiske angreb, stærkt utopiske, idealistiske og revolutionsfikserede som Jonas Eikas, at jo mere rasende den konkret eksisterende, nutidige sociale og kulturelle virkelighed forkastes af ham som tømt for alle politisk (snus)fornuftige og humanistiske hensyn, jo mere fremmedgjort, desperat og politisk handlingslammet bliver han - - - og den eneste vej ud der står tilbage som en mulighed bliver sproglig vold, terror og mistænkeliggørelse af dem der gradvist, demokratisk arbejder på at ændre den nutidige verden til det bedre

Eva Schwanenflügel

@Peter Hansen
31. oktober, 2019 - 06:46:
"Det kunne jo være interessant om dem der kritiserede også nogle gange kom med et sagligt forslag til en løsning, fremfor bare at kritisere, det forsvinder problemet jo ikke af?"

Det er lidt pudsigt, du efterlyser et 'sagligt forslag til en løsning' - jeg går ud fra du mener fra Jonas Eikas' side -
idet et sådant forslag fremgår med al ønskelig tydelighed af artiklen, der citerer Eikas tale..

"Herefter fulgte et forslag, man selvfølgelig har hørt før, men som ikke desto mindre er et rigtig godt forslag, hvis man vil mindske summen af unødvendig lidelse og elendighed i Danmark, hvor lejrene med deres motivationsfremmende foranstaltninger ikke fremmer nogen motivation, men bare gør livet utåleligt:

»Luk Sjælsmark, luk Kærshovedgård, Luk Ellebæk, afskaf hele lejrsystemet."
(Jonas Eika)

Lillian Larsen, Tommy Clausen, Mads Berg, Anders Skot-Hansen, Rolf Andersen, Britta Hansen, Erik Fallesen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, Jan Bisp Zarghami, Steffen Gliese, Mandatar Torben Wilken og Hans Larsen anbefalede denne kommentar
Ib Christensen

Hmm. Kommer til at tænke på det er forsøgt at give Greta Thunberg dyre gaver.
Godt hun sagde nej tak, for så skulle hun vel også mene noget andet. :)

Lillian Larsen, Tommy Clausen, Kim Folke Knudsen, Steen Bahnsen, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, John Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

yes! Frisk luft på litteraturprisscenerne. Tak Jonas. Jeg ser frem til stor, kritisk og omvæltende litteratur for alle pengene.

Lillian Larsen, Tommy Clausen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger, Eva Schwanenflügel, Steffen Gliese og Elisabeth From anbefalede denne kommentar
Nike Forsander Lorentsen

Ung hvid mand står på en scene og modtager en bunke penge, skælder ud på regering og kalder den racistisk inkl. statsministeren som også beskyldes før racisme, og deklarer luk Sjælsmark, luk Kærshovedgård, luk Ellebæk. That's easy, halleluja!
Jeps, bogen blir sikkert solgt med bravur.

Andreas Gamél von Benzon

@Torsten

Jeg har set vinden i træerne, fuglene flyve, ja sågar Jorden drive afsted i sin bane om Solen, vores “egen” lokale stjerne, Mælkevejen snurre, tvunget i rotation af det sorte hul i midten. Jeg har set mine børn opdage tyngdekraften, altså Mennesket opdage Universets love, jeg har mærket den samme kraft i mig, som er i buskene, svampene, hvalerne. Jeg har været tæt på det Ene og det er ingen fantasi, det er frit, men ingen fantasi. Det er den eneste virkelighed, der er. Menneskets version, menneskehedens verden, denne dystre, krigs- og kampplagede abstraktion, med alle dens roller og positioner, forekommer mig i højere og højere grad som et trist levn, vi hellere før end senere bør rive os løs af. Og der er ingen grund til at være bange. En løsrivelse er ikke en bevægelse væk fra noget. Det er en hjemkomst. Længe, alt for længe, har vi været på afveje og kaldt dét hjem. Hvor absurd det er! Ikke kun mennesket selv lider, Alt, hele klodens liv, lider under menneskehedens vildfarelse.

Er jeg utopist? Næh, jeg vil snarere kalde mig realist. Men ikke i forhold til tingenes tilstand. Jeg er mere end andet “ontologisk realist”. Og skal jeg og ligesindede høre på politikere, meningsdannere og andre af samfundets håndlangere, disse forsvarer af abstraktionen, kalde os uforskammede, klovne og forkælede, har jeg kun én ting at sige: I rører mig ikke, for mit hjem og mit rige er et andet, jeg er søn af den allestedsværende evighed.

Steffen Gliese, ingemaje lange, Tommy Clausen, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, Palle Yndal-Olsen, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Johanna Haas, Kurt Nielsen, Jan Fritsbøger og Anders Graae anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

niels skriver: "og den eneste vej ud der står tilbage som en mulighed bliver sproglig vold, terror og mistænkeliggørelse af dem der gradvist, demokratisk arbejder på at ændre den nutidige verden til det bedre"
hvem er det som gradvist og demokratisk arbejder på at forandre verden til det bedre ? det er i hvert fald ikke nogen danske regering i nyere tid, den siddende og de fleste af dens forgængere, har gjort det modsatte gradvist ændret verden til det værre,
og det er jo lige præcis derfor de bliver kritiseret, verden har slet ikke brug for økonomisk vækst som tilfalder dem som allerede lever i uanstændig overflod og er mere end godt i gang med at ødelægge jordens klima,
verden har ikke brug for øget ulighed og mere kynisk undertrykkelse af dem som aldrig fik en chance,
som jeg ser det forsøger kun den yderste venstrefløj at gøre tingene gradvist bedre, og det er præcis derfor de ikke får magt,
for de over-privilegerede sidder tungt på magten, og partierne tillader kun adgang til toppen, og dermed stemmesedlen, for dem som ikke vil lave om på det !

Lillian Larsen, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel, John Andersen, Britta Hansen, Steen Bahnsen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Jonas Elka brød igennem lydmuren med sin tale.
Den rammer plet og derfor gør den ondt på Christiansborg. I alle de partier, som har ladet DFs Blut und Boden livssyn bestemme musikken i små 20 år, siden Fogh åbnede døren for DFs verdenssyn i 2001. Det var en dør, som burde være forblevet lukket, for det var ikke Vs politik, der modificerede DF. DF radikaliserede V, da døren først var åbnet.
Og siden satte S sig i overført betydning på skødet af DF. Og Danmarks flygtningepolitik blev en eksklusionspolitik. Legitimeret af de faste - S, V, K og DF - gennem en kollektiv negativ besættelse af minoriteten "muslimer", der blev tingsliggjorte og frataget al individualitet i en uendelig række af undersøgelser. Når et samfund har gjort dette tilstrækkeligt længe dannes der myter om, at "den anden" - minoriteten - menneskeligt set er radikalt, uoverstigelig anderledes end en selv. Og så kan der komme krav og fantasier om obligatorisk svinekødsspisning flere gange om ugen i daginstitutioner og det der er ærre. Og Sjælsmark og Kjærshovedgård kan oprettes og Ellebæk bestå trods selvmord med mere.
Tak til Jonas Elka - og stort Tillykke med Nordisk Råds litteraturpris!
LUK ELLEBÆK, LUK Sjælsmark, LUK Kjærshovedgård. LUK lejrsystemet.

Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Steffen Gliese, Flemming Berger, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Kim Folke Knudsen, Anders Skot-Hansen, John Andersen, Britta Hansen, Erik Fallesen og Hans Larsen anbefalede denne kommentar

Rettelse: Jonas Eikas, selvfølgelig.

Marianne Ljungberg

Hvis en tale skal være oplægget til en saglig diskussion, er stedet ikke velvalgt. Jonas Eikas' tale er for mig misanbragt. Mette Frederiksen er racist. Socialdemokratiet er racistisk. Jeg har ikke læst en stavelse af forfatterens prosa, men nu kan jeg ikke andet end være forudindtaget på grund af hans retorik. Retorik burde alle forfattere holde sig fra, herunder fx Knut Hamsun. En forfatter der modtager en pris for stor prosa, ved at han sagt hvad der skulle siges. Nøjes med at spørge Mette Frederiksen fra talerstolen om hun er enig i det han har publiceret. I det centrale. Mennesket.

Marianne Ljungberg, der er ikke tid til velvalgte steder. Mennesker lider og dør i lejrene!

Her sidder vi alle sammen bag vores små tastaturer, og flere af os har kommenteret og argumenteret i samme rille i aviserne i årevis. ÅREVIS! Intet har det ændret, intet har det betydet for nogen overhovedet.

Det, der giver genklang er en torden-tale som den, Jonas Eikas har holdt. Direkte øje i øje med magthaverne. Lad os stoppe med at diskutere, om et sted er velvalgt og høre budskabet i stedet for!

LUK LEJRENE NU!

Lillian Larsen, Carina Bøckel, Lars Løfgren, ingemaje lange, Christel Gruner-Olesen, Ete Forchhammer , Tommy Clausen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Mads Berg, Eva Schwanenflügel, Anders Skot-Hansen, Ib Christensen, John Andersen og Johanna Haas anbefalede denne kommentar

Tak for UN-linket, Solveig Munk.

Jeg har læst dele af kritikken af staten Danmark. Her er blot et emne, UN ønsker adapteret hurtigst muligt:

"(d) Ensure that refugees have adequate access to healthcare services, including by providing free interpretation or reimbursement of transportation costs as needed."

For dem, der ikke er bekendt med det, så har de mennesker, der sidder i lejrene (d.v.s. uden opholdstilladelse) ingen ret til en tilnærmelsesvis tilfredsstillende lægebehandling i Danmark, som alle os andre. Det blev jeg lige mindet om ved dette opslag i en fb-gruppe i dag:

(Uddrag fra opslaget)
"En ung udvist asyl ansøger. Han har opholdt sig i Danmark i 5 år. Lever et liv uden penge strenge regler som skal overholdes. Han kan ikke sendes hjem. I hjemlandet venter der dødsstraf."

(Han kommer ud for en trafikulykke og køres på hospitalet)

"Den unge mand får en meget kraftig hjernerystelse. Kæben brækket, tænder bliver slået i stykker. Et forslået knæ. En meget voldsom oplevelse som han selv ikke husker meget fra.
Alt dette sker fredag i sidste uge d 25/10. Han kommer med ambulance på traume afd.
Her bliver han tjekket, scannet for diverse skader.
Lægen vil sende ham hjem. Heldigvis har den unge mand et netværk som er mødt op og forhindre dette. - Den unge mand ligger på sygehuset natten over. Lørdag sendes han hjem. Med en besked om at de kan operere og sætte hans kæbe sammen mandag.
Kæben bliver lavet og fikseret med skinner.
I dag onsdag møder han til kontrol med sit øre. Der er sat gase ind for at stoppe en blødning Disse skal tages ud og øret skal tjekkes.
Her får han besked om at sygehuset ikke længer kan behandle ham. Da han ikke har ret til det danske sygehusvæsen. Sygehuset påpeger også spørgsmålet om hvem der skal betale for det han har fået lavet indtil nu.
Han har et lille netværk som hjælper ham. Men de kan slet ikke overskue det danske system. Han har ikke selv kraften til det.
Hvor skal han få hjælp?
Hvem skal betale?
Er vi sådan i Danmark ?"

(Tilføjelse: Der er kommet flere kvalificerede forslag, hvordan det muligvis kan håndteres, nemlig via en ansøgning til Udlænsingestyrelsen, et behandlingsoverslag, en kaution fra styrelsen. Hans center ved ikke rigtigt, hvordan de skal håndtere den slags... Under alle omstændigheder er det rystende, at en person, der opholder sig i et udrejsecenter i Danmark ikke kan få den samme hjælp til lægehjælp (andet end det mest akutte).)

Lillian Larsen, Carina Bøckel, Christel Gruner-Olesen, Ete Forchhammer , Tommy Clausen, Steffen Gliese, Flemming Berger, Kim Folke Knudsen, Eva Schwanenflügel og Mads Berg anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@Britta Hansen
Der er en grund til det ikke nytter noget at skælde ud på vores folkevalgte politikere, det betyder ikke at det er forkert at skælde ud på magtmisbruget, men folkevalgte politikere i demokratiske lande udgiver sig kun for at være magthavere, men politikere er kun håndlangere for magthaverne.

Magthaverne er dem der kræver økonomisk ikke bæredygtig vækst, uanset omkostningerne for den brede befolkning.

Magthaverne kunne før weekenden udstyret alle mennesker i danske lejrene med et sprit nyt EU pas.
Prisen er fra fra 250.000€ per person.

Helt lovligt!

Forbes.
Seven Best Places To Get Residency And A Second Passport In Europe.
Link: https://www.forbes.com/sites/kathleenpeddicord/2019/05/22/seven-best-pla...

@Eva Schwanenflügel

Nej du, den køber jeg ikke, det er jo netop ikke et forslag på en løsning, det er et forslag på at lade stå til. For hvad så med de udviste, hvad skal der ske med dem det er jo en ikke løsning bare at lukke dem ud i samfundet, den går ikke, så vil den ulovlige migration jo aldrig stoppe?

Jeg efterlyste netop saglighed og egentligt også seriøsitet!

Marianne Ljungberg

Britta Hansen, jeg kan ikke lide det aggressive tonefald i gentagelsens retorik. Jeg er enig med ham, men retorisk slagkraft fra en scene rykker ikke en tøddel. Mette Frederiksen er ikke racist. Ikke i nærheden. Hun er socialdemokrat, og jeg stemmer ikke på hende. Så forfatteren virker overdrevent selvretfærdig i sin takketale, og jeg mister tilliden til ham og hans værker....før jeg har læst dem. Han kunne bare have afsluttet sin vrede tak med at forære Mette Frederiksen sin "Efter Solen". Og sagt at han også ville sende den til Lars Løkke.

Henrik Ljungberg

Kim Folke Knudsen

@Peter Skaarup DF

Jonas Eika har sin fulde ytringsfrihed til at sige hans mening hvor som helst når som helst.

Ytringsfrihed kan ikke gradbøjes. Jonas Eika må naturligvis som alle os andre stå til ansvar for indholdet i hans kritik af Magthaverne herunder Socialdemokraterne.

Det er meget illustrativt, at det lige netop skal være DF, som nu har ekstra travlt med at irettesætte Jonas Eika sige, at det ikke er tilrådeligt at komme med den slags udtalelser.

Skal en politiker belære befolkningen om, hvad de må sige og ikke sige i en offentlig forsamling ?

Hvilke lande eksempelvis DDR og lignende regimer har dyrket politikerens ret til at irettesætte borgerne for forkerte meninger og dernæst true borgerne med sanktioner ?

Hele menneskesynet (diktaturets menneskesyn) skinner igennem Peter Skaarups angreb på den unge forfatter. Det er et menneskesyn, som er autoritært, anti liberalt, begrænsende overfor borgernes ytringsfrihed, men sådan er DF jo uden på rød og hvid forloren ensrettet nationalisme indeni sort som diktaturets styre. Et parti hvor den magtfulde stat, toppolitikeren stjernen med de rette enkle og skarpe meninger dyrkes, hvor politikerne belærer folket om det rette sindelag, den rette mening og korrigerer de formastelige som insisterer på at tænke frit og uafhængigt insisterer på demokratiets vigtigste værdi det frie ord.

" Det frie ord "

Ekstra komisk bliver det når vi husker DF´s rasende forsvar for tegninger, som gjorde grin med Muhammed og udstillede den religiøse figur som en terrorist. Der var der ingen belæring fra DF´s side, der var ingen hæmninger for manglende pli og manglende bånd på det bundløse had overfor muslimer og anderledes tænkende. Hvis et enkelt besindigt menneske sagde, er det virkeligt nødvendigt at bringe disse karikaturtegninger, så blev vedkommende omgående stemplet som værende imod ytringsfrihed, tilhænger af censur og det allerværste skældsord: Politisk korrekt.

Jeg er ikke helt enig i Jonas Eikas kritik, men jeg vil til enhver tid fastholde hans ret til at tale magthaverne imod. Jeg glæder mig over Jonas Eika, der har en mening om vores flygtningepolitik fremfor personer, der er ligeglade med andre medborgeres skæbne.

Tak til Jonas Eika for at udvise mandsmod til at stå frem med hans kritik af myndighederne og statsmagten.

Lillian Larsen, Lars Løfgren, Steffen Gliese, ingemaje lange, Christel Gruner-Olesen, Ete Forchhammer og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Mette Frederiksen S

Jonas Eikas kritik af Ghettoplanen viser et Socialdemokrati som fører sig frem som de svages fortaler men reelt handler stik modsat. Partiet har svigtet den almennyttige bolig bevægelse, som partiet selv oprindeligt stod bag med ønsket om gode boliger til almindelige borgere med ringe indkomst.

Nu er der indført diskriminerende lovgivning med ekstra straf til dem som opholder sig eller bor i et ghettoområde.

Ghettoplanen fører til færre almennyttige boliger, som almindelige mennesker kan betale husleje for. Billige boliger jævnes med jorden og lejerne kastes rundt som bønder i et skakspil.

Bofællesskaber for ældre tvangsforflyttes mod deres vilje til andre dele af byen for midlet helliger målet og intet må stå i vejen heller ikke velfungerende ældrekollektiver i Mjølnerparken og Tingbjerg.

Ghettoplanen har nu ført til, at flere almennyttige boligselskaber nu aktivt forhindrer socialt svagest stillede borgere uden arbejde i at kunne flytte ind i en boligafdeling. Begrundelse, vi skal for enhver pris holde os langt væk fra at blive vurderet som en ghetto.

Vi er det eneste land i Europa, som behandler almindelige borgere med ikke så store indkomster med betegnelsen. I bor i en Ghetto. Et diffamerende og en stærkt nedsættende omtale af helt almindelige borgere, som har boet et helt liv i en boligafdeling.

Borgeren tildeles dårlig samvittighed af det formynderiske Socialdemokrati. Det er borgernes manglende uddannelse og manglende indtægt, som er skyld i, at deres boligområde havner på en administrativ liste og sortlistes med en byge af sanktioner.

Ghettoplanen viser et Socialdemokrati der har tabt kompasset som de svages forsvarer og har tabt sutten til en flok boligspekulanter, der glæder sig til at jævne almennyttige boliger med jorden og erstatte dem med dyre ejerboliger til de velstillede borgere.

Derfor på dette punkt er Jonas Eikas kritik af Socialdemokraterne helt berettiget.

Men kritikken rækker ud over Socialdemokraterne for kun Alternativet og Enhedslisten har taget helt og aldeles afstand fra Ghettoplanen og dens ødelæggelse af almennyttige boliger og fællesskaber. Alle de andre partier har lagt stemmer til dette antiliberale makværk og sjusk af en lovgivning vendt mod de borgere, som Velfærdsstaten skulle hjælpe.

Lillian Larsen, Britta Hansen, Steffen Gliese, ingemaje lange, Christel Gruner-Olesen, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

@Jonas Eika

Forfatteren og mennesket bag denne retfærdige vrede skal ikke stå til ansvar for offentligheden med alternative forslag ?

Hver gang trækkes modkortet. Du må fremlægge en alternativ plan. Du fremlægge et alternativt forslag til, hvorledes vi skal behandle afviste asylansøgere ?

Men forfattere og vi andre ikke folkevalgte - Vi har ret til at lufte vores utilfredshed uden at have forslag på rette hånd ?

Jonas er ikke politiker han er ikke administrator, han er ikke flygtningekoordinator - han er det frie ords fyrtårn manden som ansporer en højst tiltrængt debat i en nation, hvor vi nærmest kunne overhale hinanden i nedsættende omtale af flygtninge og indvandrere.

Det er politikernes ansvar at levere en løsning på denne kritik, som igen skaber menneskelighed og bedre forhold for de afviste asylansøgere.

Sådan er demokratiet sådan er ytringsfriheden det frie ord der former vor opfattelse af hinanden og vort samfund.

Tak til Jonas Eika for ikke at tie men turde tale.

Lillian Larsen, Carina Bøckel, Britta Hansen, Christel Gruner-Olesen, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, Anders Reinholdt, Steffen Gliese, Flemming Berger og Philip B. Johnsen anbefalede denne kommentar
Niels Ishøj Christensen

@Jan Weber Fritsbøger. Utopien realiseres ikke ved alle de idealistiske og velmenende ord der fremmaner omridset af en fremtidig lykkelig og totalt konfliktfri verden med vidtåbne grænser, hvor nationalstaterne opgiver på demokratisk vis at lovgive for det stykke af jordkloden, de har ansvaret for. Utopien realiseres ikke ved at det ud fra disse overjordiske og i luften svævende visioner og ideer bliver legitimt og anstændigt at kritisere den faktisk og konkret foreliggende verden, med alle dens fejl og ufuldkommenher og demokratiske besværligheder, sønder og sammen. Det er arrogant, højrøvet og elitært, så det skriger til himlen. Utopien ligger i at du og jeg slutter os sammen og - måske med tilslutning af andre - begynder at arbejde og bestræbe os på at skabe den bedst mulige verden for alle, dels inden for det demokrati og den fælles nationalstat vi tilfældigvis er født i, og dels herudfra for alle i den øvrige verdens nationalstater. Og det bør ske i en fælles ansvarlig forvaltning - igennem EU og FN - af de globale naturressourcer, der på grundlag af en ny anti-kapitalistisk økonomi skal sikre os og vores efterkommere den anstændig bedst mulige overlevelse på denne klode - den eneste vi har sammen.

Det mindede mig om studenter protester i 70erne; forkert tidspunkt, ugennemtænkt og uintelligent brok - de tror de er så kloge i den alder og i virkeligheden ved de intet og Lan ikke tage stilling til ret meget ! Det ville klæde ham med lidt livserfaring/klogskab !
Jeg sad og krøllede tæer i skoene og tænkte godt det ikke er en af mine der ævler alt det af sig på et så dårligt tidspunkt !

Philip B. Johnsen

Sandheden er ilde hørt.

“Måske stjal jeg din lykkelige fremtid, men du har helt sikkert ødelagt mit otium!”
Citat Greta Thunberg