Leder

Skampletten på Det svenske Akademi er ikke helt vasket væk, men Tokarczuk og Handke er et stort skridt fremad

Det er et stort fremskridt, at vi nu igen diskuterer litteratur, æstetik og politik fremfor indre stridigheder i Det Svenske Akademi
Verdenspressen dækkede offentliggørelsen af nobelprismodtagerne som en stor begivenhed. Her livesendes på Göteborg bibliotek.

Verdenspressen dækkede offentliggørelsen af nobelprismodtagerne som en stor begivenhed. Her livesendes på Göteborg bibliotek.

Björn Larsson Rosvall

12. oktober 2019

Nobelprisen i litteratur for 2018 til den polske forfatter Olga Tokarczuk og for 2019 til den østrigske forfatter Peter Handke er to priser på én dag til to fremragende hvide, europæiske forfattere. Det er kontroversielt og overraskende.

Hvis man her gik og troede, at den nye magtfulde nobelkomité bestående af et flertal af folk udefra var rullet ind som en trojansk hest i Det svenske Akademi for at indføre nye tider, kan man godt tro om igen.

Dem, der på forhånd havde håbet, at de to nobelpriser i litteratur efter skandalerne sidste år i Det Svenske Akademi ville gå til to kvinder, til mindst en forfatter fra en ikke vestlig kulturkreds eller sætte moral over æstetik og lade mindst den ene af priserne gå til en politisk korrekt forfatter, blev alle slemt skuffede. Intet af det er sket.

Tværtimod ligger valget af de to forfattere helt i tråd med den linje og det litteratursyn, der har hersket i Akademiet gennem de seneste årtier.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Marianne Ljungberg

Moral og æstetik har ikke noget med hinanden at gøre, så langt så godt. Men form og indhold har altid en dialektisk forbindelse...hvis formen ikke kan bære indholdet, eller indholdet ikke kan lykkes i formen, så er jeg uinteresseret. Nobelpris eller ej. Drop nu den overvurderede pris. Jeg skal nok selv bestemme hvad der er "stor litteratur".

Henrik Ljungberg