Leder

Vi skal huske, at stumfilm er en vigtig del af vores kulturelle identitet

Det Danske Filminstituts store formidlingsprojekt, stumfilm.dk, minder om, at de stumme film er en lige så vigtig del af vores kulturelle identitet som den øvrige filmkunst, billedkunst, musik, teater og litteratur
Hver gang de gamle ruller graves frem fra et arkiv som Filminstituttets, holder man vejret i håbet om, at det er et uomgængeligt værk, som nok blev glemt af tiden, men nåede at skubbe til filmkunsten, skriver Christian Monggaard på lederplads. Her er et billede fra filmen 'Professor Petersens Plejebørn' fra 1924.

Hver gang de gamle ruller graves frem fra et arkiv som Filminstituttets, holder man vejret i håbet om, at det er et uomgængeligt værk, som nok blev glemt af tiden, men nåede at skubbe til filmkunsten, skriver Christian Monggaard på lederplads. Her er et billede fra filmen 'Professor Petersens Plejebørn' fra 1924.

DFI

16. januar 2020

Det er umuligt ikke at være begejstret over det store projekt, som Det Danske Filminstitut (DFI) er i gang med, og som blandt andet kan opleves på stumfilm.dk og til den stumfilmfestival, der løber af stablen i København i disse dage.

Takket være en milliondonation har DFI fået mulighed for at digitalisere og fremvise den allerældste del af den danske filmarv, i alt 400 stumfilm fra 1910’erne og 1920’erne.

De skrøbelige, brandfarlige filmruller har, som vi har fortalt om tidligere, længe ligget i en temperaturkontrolleret bunker nord for København, og det har ikke været muligt at få dem at se.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Morten Hjerl-Hansen
Maj-Britt Kent Hansen og Morten Hjerl-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Finn Thøgersen

Bare for at illustrere mængden af materiale, så er der iflg www.danskefilm.dk lavet ca 1200 danske talefilm fra ca 1930 til nu, mens der fra lige før 1900 til ca 1930 blev lavet over 1500 danske stumfilm

I tiåret op til 1. verdenskrig blev der lavet ca 100 stumfilm OM ÅRET

Og det er ufatteligt lidt af det der er til af skaffe, selv Fyr og Bi skal man til Tyskland for at finde...