Leder

Også en kvindefrigørelse

Det værste ved kvindefrigørelsen er nok, at vi siger, at vi har haft den. For der er stadig brug for den. Sådan som den findes i Hanne Højgaard Viemoses prisvindende roman
Andre danske forfattere har skrevet om det kvindelige begær, men ingen har hidtil gjort det så radikalt som Viemose, skriver Kamilla Löfström på lederplads.

Andre danske forfattere har skrevet om det kvindelige begær, men ingen har hidtil gjort det så radikalt som Viemose, skriver Kamilla Löfström på lederplads.

Tobias Nicolai

11. januar 2020

Hanne Højgaard Viemose modtog fredag Montanas Litteraturpris for sin fuldstændigt balstyriske roman HHV, FRSHWN. Dødsknaldet i Amazonas. I den roman pulserer vilde ubehagelige sætninger. Den mest foruroligende optræder allerede på side 19: »Jeg savner at blive voldtaget,« står der.

I den sætning og i den roman, der er rundt om sætningen, finder en ægte frigørelse af kvinden og kvindens begær sted. Ikke som et program, men som en ny forestilling om kvinden og den kvindelige forfatter. En forfatter, der ligesom beatlitteraturens mandlige forfattere farer rundt i verden styret af sex og sprut, men som også når at hente ungerne i institution inden 16.

Sætningen »Jeg savner at blive voldtaget« befinder sig inde i hovedet på et uroligt, rastløst, porøst jeg, hvis grænser altid er blevet overskredet og stadig bliver det.

Hun er stoppet op i det islandske landskab, den islandske blæst får bilen til at ryste, det gør hende liderlig.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
Kurt Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu