Leder

På den anden side af historien

I denne uge var der premiere på Anders Refns film De forbandede år. Anita Brask Rasmussen opfordrer i denne leder til, at vi undlader at antage, at vi nu står på den anden side af historien og kan fortælle, forstå eller forlange den fulde version.

I denne uge var der premiere på Anders Refns film De forbandede år. Anita Brask Rasmussen opfordrer i denne leder til, at vi undlader at antage, at vi nu står på den anden side af historien og kan fortælle, forstå eller forlange den fulde version.

Ida Marie Odgaard

13. januar 2020

Historien er godt stof for fiktionen, og film om faktiske begivenheder er med til at styrke vores bevidsthed om fortiden og forståelse af nutiden. Men når det gælder film om Besættelsen, er det ofte sådan, at filmene er klogere end debatten, der opstår omkring dem.

I denne uge var der premiere på Anders Refns film De forbandede år om den hæderlige fabriksejer Karl Skov, der modvilligt bliver værnemager for at undgå økonomisk ruin for sin familie og arbejdsløshed for sine ansatte. Det skaber splittelse i familien og omgangskredsen, der både tæller modstandsfolk, tyskerpiger, østfrontsfrivillige, jøder, kommunister, nazister, samarbejdspolitikere m.fl.

Både hovedrolleindehaver Jesper Christensen og instruktør Anders Refn har turneret med et budskab om, at der er behov for at nuancere danskernes opfattelse af Besættelsen.

At De forbandede år skal præsentere et lidt mere mudret billede end det, hvor man enten var helt eller skurk. Det er et sympatisk synspunkt, som det er svært at være uenig i. Det er da også svært at se, hvem det er, de taler op i mod.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • David Zennaro
Bjarne Bisgaard Jensen og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu