Leder

Ungarn fjerner jødiske forfattere fra deres litteraturkanon. Det er totalitær kulturpolitik

Ungarn har ændret sin nationale litteraturkanon. Den jødiske forfatter Imre Kertész og andre af landets store forfattere er blevet erstattet med nationalistiske og antisemitiske forfattere, som idealiserer det gamle Ungarn
Her ses præsten Loránt Hegedüs og hans kone under en aktion mod den ungarske litteraturkanon foran en statue af Miklós Horthy i 2013. De mente ikke, at en litteraturkanon skulle introducere deres børn til jødiske forfattere.

Her ses præsten Loránt Hegedüs og hans kone under en aktion mod den ungarske litteraturkanon foran en statue af Miklós Horthy i 2013. De mente ikke, at en litteraturkanon skulle introducere deres børn til jødiske forfattere.

FERENC ISZA

Kultur
28. februar 2020

Det her er scenen for nogle år siden i den ungarske provinsby Kenderes: Foran mausoleet for den ungarske autoritære mellemkrigshersker Miklós Horthy har en lille skare højreekstremister forsamlet sig anført af præsten Loránt Hegedüs. Præsten tordner mod den litteraturkanon, hans datter møder som pensum i skolen: »Hun lærer disse jøder Nádas, Spiró, Esterházy og Kertész at kende, som med hver af deres sætninger træder på det ungarske,« siger han ledsaget af højlydte fyråb.

Det, der for nogle år siden endnu kun blev formuleret i en lukket forsamling, er nu blevet officiel ungarsk kulturpolitik: at fjerne landets største forfattere fra den litterære kanon, som også er pensum for skoleelever, nemlig forfatterne Péter Nádas, Péter Esterházy, Lászlo Krasznahorkai og Imre Kertesz.

Det er symbolpolitik, så det batter, når man fjerner berømte forfattere fra listen og erstatter dem med tredjerangsforfattere som eksempelvis Albert Wass og József Nyirö, der begge støttede nazisterne og den berygtede pilekorsbevægelse, der stod bag massemord på ungarske jøder i 1943-44.

Den ungarske regering har forsvaret udskiftningen med, at man vil fokusere på nationalistisksindede forfattere, som idealiserer det gamle Ungarn før kommunismen.

Antisemitisme er en vigtig faktor

Ikke mindst fjernelsen af Kertész vækker opsigt. Hans roman De skæbneløse om en 14-årigs oplevelser i Auschwitz har været obligatorisk læsning for skoleelever i Ungarn. Da Kertész i 2002 som den første ungarske forfatter nogensinde modtog Nobelprisen i litteratur, blev det i Ungarn modtaget med ambivalente følelser.

I den nationalistiske presse ærgrede man sig over, at det ikke var en ungarer, men en jøde, der modtog prisen. Kertész var upopulær, fordi antisemitismen stadig er en vigtig faktor i landet, og fordi hans forfatterskab minder ungarerne om medansvaret for Holocaust.

Kort før Kertész døde i 2016, forsøgte styret at omfavne forfatteren. Han blev tildelt den højeste statslige orden, Viktor Orbán deltog i begravelsen, og man overtalte Kertész’ enke til at overgive rettighederne til hans arkiv til den ungarske stat.

Nu ved vi bedre.

Ændringen af litteraturkanonen er led i en bevidst ungarsk kulturpolitik, der begyndte med en ændring af medieloven og fortsatte med statslig indblanding i teatrenes ledelse og repertoire. Det kan godt være, at Ungarn stadig officielt må kaldes et illiberalt demokrati, men landets kulturpolitik har større lighed med en totalitær stats.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Sæt deres NATO-medlemskab på pause.

Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan, Ole Frank, Tommy Clausen, Torben Bruhn Andersen, Gert Romme og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Man må håbe på en kraftig reaktion fra EU

Benta Victoria Gunnlögsson, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan, Tommy Clausen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Poul Simonsen, Kim Folke Knudsen, Jan Nielsen, Ete Forchhammer , Gert Romme og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Vi skulle ale her til lands. DR fjerner kritiske røster, og giver plads til blå lejesvende, genudsendelser ad nauseam og ad libitum. I dag ville en mand som Mogens Vemmer aldrig blive ansat i DR:

David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Estermarie Mandelquist, Tommy Clausen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Et hver tiltag fra EU vil blive veto'et af de andre lande i Visegrádgruppen.
I øvrigt har EU rigelig af problemer med budget og brexit.

Bent Gregersen

Arne Lund
Hvad er ale ?

René Arestrup

45 års kommunistisk diktatur trækker tilsyneladende tråde helt op til i dag. I hvert fald forekommer demokratiet - og den pluralisme, der burde følge deraf - at have trange vilkår i både Ungarn og Polen.

Christian Mondrup, Eva Schwanenflügel, P.G. Olsen, Arne Lund, Tommy Clausen, Christel Gruner-Olesen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, Bent Nørgaard, Arne Albatros Olsen, Kim Folke Knudsen, Ete Forchhammer , Bjørn Pedersen og Anders Reinholdt anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Smid Ungarn ud af EU

Ole Frank, Tommy Clausen, Rune Palm og Jan Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

DEO har udgivet et lille skrift på ca. 50 sider: "Kan EU sikre Retsstaten?"
"Demokratiske udfordringer i Polen, Ungarn og Rumænien"

Kapitlet om Ungarn er skrevet af Lasse Skytt, der også skriver i Information.

Skriftet er deprimerende fra ende til anden - så det ....

Eva Schwanenflügel, Josephine Kaldan, Gert Romme, Olaf Tehrani, Steffen Gliese, Kim Folke Knudsen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Kim Folke Knudsen

" I den nationalistiske presse ærgrede man sig over, at det ikke var en ungarer, men en jøde, der modtog prisen. Kertész var upopulær, fordi antisemitismen stadig er en vigtig faktor i landet, og fordi hans forfatterskab minder ungarerne om medansvaret for Holocaust ". ( Citat slut )

Således oplyst hvad står der mellem linierne ?. Du kan ikke være ungarer og samtidig være jøde.

Antisemitisme sniger sig ind i sproget ind i formuleringer, her starter ondskaben og udskillelsen med de små bemærkninger med formuleringer. Den tyske forfatter og Professor Victor Klemperer har så glimrende skildret denne verbale racisme i hans dagbøger fra 1933-1945.

For selvfølgelig er en jøde en ungarer, hvis vedkommende bor i Ungarn og har et ungarsk statsborgerskab.

Jeg vil ønske mig en stærkere indsats i EU mod historie forfalskning fra nationalisternes side. Der er brug for en lovgivning, som i stærkere grad beskytter det frie ord, ytringsfrihed og sikrer borgerne mod, at staten og antidemokratiske grupperinger begynder at blive for magtfuldkommen.

Herhjemme har vi i meget mindre grad set en underminering af Forvaltningsloven og borgernes ret til at få indsigt i den offentlige administration.

I Tyskland kører det højreekstremistiske miljø en kampagne mod alt som ligner etablerede og demokratiske partier med det sikre formål at så splid og uro i landet og fremme en stemning som den der var i Weimar Republikkens sidste dage.

De lande som vælger nationalisterne og ikke ønsker demokratiets frihed, de har dybest set ikke nogen plads i EU.

Eksempler på forsøg på at monopolisere og ensrette historieskrivningen.

Josef Stalin ses stadigvæk som en folkehelt i visse dele af Rusland og hædres med statuer og lignende. Diktatoren der har næsten flere menneskeliv på samvittigheden end Adolf Hitler og som repræsenterede et kommunistisk diktatur, der var fuldt på linie med Nationalsocialismen i Tyskland hvad angår forfølgelse af anderledes tænkende borgere.

Polen. Der må ikke tales om den antisemitisme, som førte til at mange jøder ikke følte sig velkommen i deres eget land efter Holocaust og den tyske besættelse af landet. Sidst i 1960' erne gav Danmark asyl til en stor gruppe polakker, som fik lov til at forlade landet mistede deres polske statsborgerskab. Der var tale om mange jøder, som opgav livet i et polsk samfund, hvor myndighederne behandlede dem konsekvent negativt.

Ungarn fremgår af ovenstående forsøg på at forandre historieskrivningen.

Vi må ikke glemme at der for Ungarn og Polens tilfælde er tale om, at myndighederne og magthaverne er ude på gale streger. Der er i begge lande en demokratisk sindet opposition, som har svært ved at komme til orde og som desværre ikke har et parlamentarisk flertal bag sig.

Der er en opposition i Rusland, som kæmper dag og dag ind for at vende Rusland væk fra et korrupt autokrati.

EU bør sætte stærkere ind for at støtte foreninger og initiativer, som i vores Europa kæmper for et demokratisk og frit samfund, hvor alle meninger kan komme til udfoldelse på en respektfuld måde.

I en Verden omgivet af en egocentrisk og protetionistisk US Præsident Donald Trump, et lukket kinesisk diktatur, som har importeret kapitalismen som økonomisk model, og et Putin autokrati i Rusland er der brug for et EU af demokratisk og frie sindede nationer som samarbejder med hinanden.

Estermarie Mandelquist, Ete Forchhammer , Jan Rosberg, Eva Schwanenflügel, Torben Lindegaard, Ib Gram-Jensen, Troels Ken Pedersen, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Steffen Gliese og Rune Palm anbefalede denne kommentar
Kent Nørregaard

Tjaa der er ikke konsensus på den europæiske højrefløj om hvorvidt jødedommen er forenelig med nationalkonservative strømninger.

I Danmark beskriver selveste Søren Espersen Danmark som et judeo-kristent samfund. Så deeet? I Frankrig og Lillebritanien er man også glad for jøder. Dem kan man jo lige bruge til at bevise overfor folk der råber op om racisme at det er man bestemt ikke. Forskellen ligger i at de østeuropæiske lande ikke har nævneværdige muslimske befolkninger så her er jøderne den naturlige trussel når man skal jage fanden i folk og aktivere deres indre svinehund.

Ete Forchhammer , David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Ejvind Larsen, Tommy Clausen, Christel Gruner-Olesen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Jeg er flov over at være i EU sammen med Polen, Ungarn mf.
Syntes at vores politiker skal, på de indre linjer, bør afholde sig fra at samtale med de pågældende “politiker”

Kim Folke Knudsen, Steffen Gliese, Gert Romme og Ole Frank anbefalede denne kommentar

Egentlig er dette ikke noget nyt, det er blot en fortsættelse af den tidligere førte politik. Politikerne skal jo hele tiden finde på noget nyt, for at fastholde borgerne opmærksomhed og interesse.

Sagen er - eller var, at allerede for 6-8 å siden "flygtede" ungarske forfattere med jødisk baggrund til andre lande - først og fremmest USA, fordi livet blev for vanskeligt og for risikofyldt på grund af de evindelige trusler.

Vi bor nu tæt på Ungarn, og kommer der ofte. Og jeg har 2 gange tidligere oplyst om de marcher i Budapest af Pilekorsbevægelsens stærkt fascistiske og velbevæbnede efterfølgere - Magyar Gárda Mozgalom eller gardebevægelse. Det foregår typisk lørdage og søndage, at disse henrivende ungersvende i fuld uniform og bevæbning kommer ind med toget fra provinserne, og går march gennem byens gader. Bevæbningen er egentlig ulovlig,, og politiet følger efter men uden at gribe ind, og både på fortovet og ud af vinduerne hylder byens borgere begejstret disse kæmpere for ungarenes frihed. - Altså frihed for jøder, udlændinge, EU og andet skidt , der truer det ungarske samfund.

Denne gardebevægelse har sin baggrund i Magyar Gárda Hagyományőrző og Kulturális Egyesület - altså ungarske gardebevægelse for bevarelse af traditioner og kultur, og er den paramilitære fløj af JOBBIK. Og dens helte gennemfører en " ed om loyalitet over for Ungarn". Videre er der en række eksempler på, at den bevæbnede del af bevægelsen både har forfulgt og myrdet mindst 11 personer.

Deres uniform er sorte støvler, sorte bukser, hvid skjorte og sort vest. Vesten har en løve på ryggen og et våbenskjold på fronten. Videre går de med sort kasket og et rød-hvidt stribet tørklæde.

At disse kan huserer frit 70-80 år efter fascisternes mord på Raoul Wallenberg, og efter at Ungarn officielt har medgivet deres medskyld i, at tusinder af jøder, zigøjnere og politiske modstandere omkom i udryddelseslejre er ikke mindre en skandale, som alle burde tage afstand fra - ikke mindst EU.

Ete Forchhammer , Jan Rosberg, Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel, Nike Forsander Lorentsen, Per Torbensen, Dan Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Hvordan kan en præst, af alle mennesker være fortaler for dette ????

Dan D. Jensen - Hvad adskiller en præst fra at gebærde sig som andre skiderikker. Her i landet har vi da en del stykker i og omkring DF, Islamkritiksk Netværk, Indre Mission og hvor ellers., der so oder so er på linie med den ungarske præst.
Tilbage i mellemkrigstiden fandtes i Centraleuropa en klerikal fascisme hvor bl.a. præsten Jozef Tiso var rendyrket nazist og indsat som lokal gauleiter i Slovakiet.
https://de.wikipedia.org/wiki/Klerikalfaschismus

David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Arne Lund -- Ja den dobbeltmoral har jeg ej heller nogensinde fattet.
Måske spaltet personlighed - eller slet og ret dumhed

@ Dan D. Jensen,

Undskyld at jeg blander mig i en dialog, som jeg ikke har meget viden om.

Men - i starten af 1980-erne boede vi i en periode i Danmark, og vores lokale præst var en yngre kvinde. Vi var medlem af Folkekirken af gammel vane, men kom egentlig kun til begravelser.

På dette tidspunkt var det 2 præste-fætre, der førte sig frem i medierne med et budskab, der i hvert fald er helt uforenelig med det såkaldte kristne budskab. - I øvrigt var deres postulater både racistiske og ofte både usande og udokumenterede.

Vi bad skriftligt vores kvindelige præst om at tage afstand fra disse postulater - i hvert fald over for os, men fik ingen svar. Efter 3 breve mødte vi op i præstens kontortid, hvor vi fremlagde en række af disse præste-fætres postulater, der var så ekstreme, at de aldrig burde have forekommet i medierne. Men selv under denne meget personlige samtale uden vidner, ville præsten slet ikke diskutere postulaterne.

Egentlig tror vi, at hun var på vores side i dette, men at hendes loyalitet med de 2 fætre var stærkere. Men for os var det starten på vores tilværelse udenfor Folkekirken, for vi betaler selvsagt ikke til noget, som vi ikke sympatiserer med..

Er Peter Esterhazy jøde ??? Eller er det fordi, han er en stor forfatter, at præsten og de andre mørkemænd antager , at han MÅ være jøde? Ihvertfald er det jo den ungarske litteraturs højdepunkter, som nu bliver udelukket. Jeg har straks tjekket om: Krasznahorkai: Modstandens melankoli, er i boghandlen. Det var den !

Torben Lindegaard

@Gert Romme 28. februar, 2020 - 09:42

.... fascisternes mord på Raoul Wallenberg ....
citat fra læserbrev

Du bytter rundt på fascister og kommunister.

Per Christiansen

@ Torben Lindegaard
er der forskel på de to nævnte ekstremer?

Torben Lindegaard

@Per Christiansen 28. februar, 2020 - 12:42

Begge de -ismer er modbydelige - men der er vel forskel.

Steffen Gliese

Reelt ved vi jo ikke, hvordan kommunisme ville se ud, for vi har kun haft den i en kuppet udgave i lande, der på ingen måde efter teorien var modne til at tage springet. Derfor blev det altid en fase med statskapitalisme, der er om muligt værre end frimarkedskapitalisme, hvor borgerne i de fleste tilfælde dog kan forlade sig på at blive beskyttet af statsmagten.

Kim Folke Knudsen, David Zennaro, Eva Schwanenflügel og Dan Jensen anbefalede denne kommentar

@ Gert Romme - ja øv øv for en sort præst - og da ikke mindst de middelalderlige fætre.
De kunne passende stræbe lidt efter Kaj Munk, han tog stilling da han så hvad nazismen var - desværre kostede det ham livet !
Så meget skal det sorte fruentimmer ikke risikere, hun burde kridte skoene.

@ Torben Lindegaard,

Nej, Raoul Wallenberg forsvandt i 1945 i Budapest, og ingen ved, hvad der skete eller hvem, der gjorde hvad.

Nogle udokumenterede forlydende fra USA´s efterretningstjeneste og et usikkert vidne går på, at han skulle være anbragt i et russisk fængsel for påstået spioneri.

Dette går mod familiens og visse svenske myndigheders opfattelse, som mener, at han skulle være dræbt af fascistiske myndigheder under en "forhandling" i Budapest.

For blot omkring 5 år siden havde svenske SVT en slags mindeudsendelse om ham. Det varede hele aftenen, og bestod af flere selvstændige udsendelser, og i en af de væsentlige forsøgte man at karlægge hans skæbne, og inddrog alle senere kendte faktorer samt såkaldte eksperter.

Udsendelse kom ikke sagen nærmere, men det med fascisterne stod i hvert fald styrket tilbage.

Kim Folke Knudsen

Hvad skal vi stille op med disse stater, som nu åbenlyst er ved at rulle det frie demokrati tilbage og hylde denne tåge af nationalkonservative højrepopulistiske og i flere tilfælde fascistiske bevægelser ?.

Jeg takker Gert Romme for at dele hans viden om Pilekorpset og dets efterfølger i dagens Ungarn. Det er kun med til at understrege bekymringen og alvoren over det som foregår i Ungarn. Gad vide om JOBBIK har en ungdomsorganisation sådan i stil med HJ Hitlerjugend. HJ var set i Verden for at tvinge forældrene til at at trække deres børn ud af de mange kristelige og protestantiske frie organisationer, som i 1920´erne var en væsentlig del af det frivillige Tysklands kulturliv. Den tyske Spejderbevægelse og alle de her organisationer blev forbudt på stribe af NSDAP og erstattet med Hitlerjugend (HJ). Så havde den totalitære stat den rette magt over de uprøvede sjæle og kunne ensrette dem til at hade jøder og efterstræbe den nationalsocialistiske ideologi. HJ blev med tiden en slags forskole til den totale krig uddannelsen af helt unge tyskere fra 10 år af til at de deltage som kanonfoder i det tyske krigsvanvid. I Normandiet omkom næsten 20.000 børne soldater eller teenagere, som var indsat i den SS12 division i forsvaret af de tyske forsvarslinier ved Caen.

Derfor har jeg altid en nærmest nedarvet skepsis mod at staten får for meget at sige overfor børnefamilierne og forældrene. Gudskelov har vi i Danmark en anderledes venlig stat (Velfærdsstaten), som blander sig i børnenes udvikling og opvækst med et konstruktivt formål.

Jeg mener at vi skal skride skrapt ind mod ethvert tilløb til, at ekstremistiske bevægelser forsøger at kidnappe unge mennesker ind i deres organisationer for at hjernevaske dem. Vi har set det med IS. Vi så det med HJ Hitlerjugend og der er desværre utallige andre eksempler.

Det er en del af den højreekstremistiske ideologi at sætte sig tungt på børnenes opdragelse og udvikling. Formål at sikre sig politisk flertal gennem flere generationer. Derfor er det interessant at vide, om der i Ungarn er tilløb til lignende ungdomsorganisationer, som kunne fodre JOBBIK med flere nyttige idioter senere hen.

Jeg selv vil fraråde forsøg på at ekskludere Ungarn ved at melde landet ud af NATO og EU.

Det vil kun medføre en risiko for økonomisk krise i Ungarn, som vil jage landet over i armene på højreekstremistiske grupper i Ukraine eller endnu værre kunne føre til forsøg på, at Rusland igen sætter sig på Ungarn. Hvis vi ekskluderer Ungarn fra EU og fra NATO svigter vi det ungarske folk, som har oplevet, hvad det vil sige at være udenfor Europas demokratier. 1919-1945-1956 er skæbneår for det ungarske folks historie fortælling.

I forhold til Polen er jeg ligeså imod forsøg på at ekskludere landet fra NATO og EU.

EU må gå på to ben, målrettede sanktioner overfor styret men samtidig holde landene indenfor EU´s fællesskab og klart tilkendegive støtte til den folkelige opposition i både Polen og Ungarn.

De nationer i EU, som har mulighed for at påvirke udviklingen i de to nationer gennem deres kontakter til såvel regeringerne som til oppositionen må lægge pres på for alene det vil måske bremse de pågældende regeringer i at gå længere ud af den højreekstremistiske tangent.

I koldkrigs dagene havde vi sådan noget som Radio Luxembourg, som udsendte programmer ind i Østblokken. Måske skal vi til at genoplive ideen om at ungarer og polakker på frivillig basis laver tv og radio eller nok lidt mere moderne udnytter de sociale platforme til at fremme en demokratisk fortælling, som udstiller Ungarns og Polens Regering.

Kent Nørregaard

Steffen Gliese. Ja du kan mene at kommuniststaterne har været kuppede men antallet af forsøg taget i betragtning er det vel en fair antagelse at kommunisme kun er en afart af diktatur?