Leder

Den nye bibeloversættelse gør os klogere uden svære ord

Selv om ’spedalskhed’ i forståelighedens hellige navn bliver til det flade ’hudsygdom’, er den nye oversættelse af Bibelen et ambitiøst og nobelt projekt, der demokratiserer den høje tale og gør det utilgængelige tilgængeligt
Oversætterens arena vil til alle tider være en holdeplads for øretæver, og ikke mindst når det gælder Bibelen: For det er godt, at den er tilgængelig i et sprog, som alle kan forstå – men det er ærgerligt, hvis ikke overleveringen bærer præg af, at den netop er vandret gennem menneskeheden i hundreder af år.

Oversætterens arena vil til alle tider være en holdeplads for øretæver, og ikke mindst når det gælder Bibelen: For det er godt, at den er tilgængelig i et sprog, som alle kan forstå – men det er ærgerligt, hvis ikke overleveringen bærer præg af, at den netop er vandret gennem menneskeheden i hundreder af år.

Carsten Lundager

28. marts 2020

Verden er af lave. I den nye bibeloversættelse har redaktionen moderniseret sproget i en sådan grad, at det gode gamle fartøj, som Noa i Første Mosebog bygger og går om bord på sammen med sin familie og et par af alle verdens dyr for at undgå syndfloden, ikke længere er en ark. Nu er det et skib. Noas skib!

Ordvalget har vakt hovedrysten og debat, men det er kun en meget lille del af det kolossale arbejde, der nu foreligger med den nye oversættelse. Over otte år har en stor gruppe af hebraiskkyndige, skønlitterære forfattere, oversættere, retorikere og andre sprogfolk arbejdet med at omdanne den store bog til nutidigt dansk.

Hvorfor?

Fordi Bibelen – ifølge Bibelselskabet – for alt for mange danskere er utilgængelig. Bedagede ord og formuleringer spærrer for adgangen. Og det er en skam, for uanset om man er troende eller ej, er Bibelen den formentlig mest indflydelsesrige bog i den vestlige kultur. 

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Ejvind Larsen
Ejvind Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer